用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相當煩惱,請幫忙
樓主: tvstar
go

相當煩惱,請幫忙  

回復 tvstar 的帖子

Of course ying wa la.  If your son study well in YW, his still can apply DBS.  

Of course YW la, if he studies well in YW, can still apply for DBS.

YW should be the better choice wor ....

相信你報學校之前係經過考慮,應該對呢六間學校做晒功課,其實你心中有數啦,你小朋友咩性格,你最清楚啦。

Hold six schools, too much lar....Be considerate and your kid will learn from you...

其實你既選擇真係好明顯, 以學術計, 應該都係SFA & YW之間作決定.  其他offer即刻release先喇, 無謂hold住甘多學位, 將心比己, 依d都係身教之一呀!!

回覆:tvstar 的帖子

我覺得也可在Sfa, YW外也可考慮Kts,Kts成績上佳,校風好,環境好,愛心教育,中學校網一流,相信你的孩子是成熟的人,有自己的想法,最好也要諮詢一下他的意願。

回覆:helenli 的帖子

如果我係你,我會喺KTS同YW之間選一間,我個人喜愛KTS校風、校園及中學派位校網多過SFA.
另,純粹個人感覺:我估樓主出post問之前其實應該自己已經心中有數,自己可能已經將選擇收窄到三兩間,不過係都要講哂六間出嚟曬一曬......(希望我估錯,估錯嘅話我自收三件以謝天下)
請顧及未有offer、心急如焚、"相當煩惱"嘅小朋友家長嘅感受,你出呢個題"相當煩惱"甚麼的,難免會冶人反感。

flyda    發表於 12-3-5 23:46
siden    發表於 12-3-4 22:35
dwkw333    發表於 12-3-4 21:48
newjoin  quote不過係都要講哂六間出嚟曬一曬unquote.........  發表於 12-3-4 18:24

回復 sr20det_fung 的帖子

是的, 記得舊年都有類似的帖文, 有一位家長女兒很出色, 幾乎百發百中, 她很開心於是發帖在這裡和大家分享她的喜悅, 但當然也惹來很多會員反感.  當然子女出色的家長, 在此分享喜悅是無罪的, 但也應顧及討論區的整體氣氛和其他會員的心情; 感到子女不及人好的會員不應太介懷, 要知"人比人比死人", 贏在起跑線, 也未必贏在終點, 況且人生不是一場比賽, 育兒的道路漫長, 充滿喜怒哀樂, 當中喜樂多還是哀怒多, 視乎父母自己的睇法, 在我來說好的OFFER只要一個就夠了, 只要適合孩子, 家庭又能配合得宜, 與校同心教育, 就是好學校, 根本沒甚麼需要煩惱.

ibibio  I'm agree with you  發表於 12-3-6 14:34
ibibio  I'm agree with you  發表於 12-3-6 14:33
dwkw333  Very good comment!  發表於 12-3-4 21:49

你有沒有細心耹聽你們的兒子心聲? 讀書的是他本人,既然他能考到六間,他一定是一個不簡單的聰明孩子。他定可以發表在他心中的感覺,你們在選擇時不妨作一個重要的參考。

其實你無提供任何background, 例如令公子性格學習態度優點等等, 真的好難評哪一間適合令公子. 見你之前post問如何取得英華正取生資格, 會唔會而家又諗英華唔可以大抽獎,所以有點遲疑?
sfa課程好深, 派位個網唔靚,中學要再考,只係搏中途插ls, 有點冒險
Yw無得大抽獎,有妹跟尾唔好諗,中學成績唔係最勁,但小學應該會讀得䦕心
Kts其實幾好,品德升中都不錯,入唔入到一流中學睇六年小學的功力
St.magaret, 禮賢都唔係你杯茶,師主請放手啦,功德無量
培僑唔熟,無意見

KTS 校園環境好, 學術高, 校網又好

一般情況,擁有幾個offer的人,心中都有2-3間最想要的,樓主寫唒六個offer出來,好有理由相信係唒命,多過有心問意見。

利益申報,本人兒子都有5個offer, 不過已經release 其他 4 間,連英華 third interview都無去。

請儘早放出不要的offer,功德無量。

LittleRoxie  support  發表於 12-3-6 02:19

Mind your words. "生性"?  Your words may somehow "offensive".  
If I were you, I would pick Ying Wah for better school connection.

我一向只會睇BK, 未回答過, 因為我打字好慢, 但今次為在回答你, 都要去BK到register. 多謝你!!
我揀左YW, 但我唔希望你揀YW.
期實我覺得你都唔係太需要意見! 你問心你應該一早有左答案啦! 如果你問題係DBS同YW都話有人問呀!!所以你唔好話有家長反應大!!
其實我真係好想知你點答林校長問你"如果yw取錄你小兒,你會選那一間時?" 林校長話佢都會睇BK, 如果你當時講大話, 佢要知你係邊個應該唔難! 只要click你個名tvstar, 然後click主題, 就可以睇到你以前d回答! 就知你有4次違規文章, 18次二手市場, 你仔仔係由金巴倫轉樂基!

flyda    發表於 12-3-5 23:47
conniechan125    發表於 12-3-5 16:11
mrshoho  You are so clever!!  發表於 12-3-4 11:01

我仔仔揀左YW, 希望佢d同學品格有保證啦!!!

回覆:catyoyo 的帖子

Agree.

I think most parents can understand if you hold 2-3 schools to consider.

However, 6 is really too much to convince other parents that you are a considerate parent.

You son is really a smart boy. The choice is very obvious SFA and YW. Both are good schools. SFA is co-Ed seems more balanced, but YW has secondary school. Academic SFA should be better.

揀 YW 啦, 如果叻仔, 小二已可試插班更高程度的學校, 再唔係等到升中, 如果成績好TOP一樣可以過檔, 如果成績只屬中上直上中學都唔錯! 起碼唔洗再煩中學o丫!
應該可以盡早放其他位啦!