用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 有三年級家長嗎??
go

有三年級家長嗎?? [複製鏈接]

請問你們的小朋友做功課要用多少時間呢? 一個學期有幾測幾考?

考慮轉校所以想知道.

謝謝!!
   1    0    1    0

Anyone can help??Thx!!

對不起,你是想轉到培道?

是的. 你是否培道家長? 你覺得學校的課程如何, 不會太深吧!

我兒係今年倍道小一生,其實你prefer課程深定淺?
有人程度深都話淺,有人就剛相反。我就要求中上,我覺得倍小可接受,但我希望可以再深啲,提高課程水平。

就是因為現在的學校課程較深, 我的小朋友讀得較辛苦, 所以想轉校.

我見一個上學期有兩測一考, 請問是不是教兩三課就測驗? 測考範圍多嗎?成績表計分或是計grade的?thx!!

sengayy 發表於 12-3-10 22:09
就是因為現在的學校課程較深, 我的小朋友讀得較辛苦, 所以想轉校.

我見一個上學期有兩測一考, 請問是不是教兩三課就測驗? 測考範圍多嗎?成績表計分或是計grade的?thx!!

(2010年之前入讀)現在是小2或以上英文用番longman express.
要知程度,我唔係咁想出示(出賣)學校的測驗卷,
可以由中英文作文看,一定要在堂上做,不可在家做,平時作文分會計入成績表,
你用返你孩子小1下學期和小2上學期第的作文比較一下,應該可以知道程度掛.

小一下學期第5次作文及謄文.

小2上學期第2次作文.

孩子還在小2,下學期作文仲係老師度,
唔知算深定淺,但我覺得老師教得足,

孩子沒有補習,但我知有好多同學去補習的,
而且小2對上3次數學測考,孩子嗰班每次只有3人拎90以上,
(小2以上數學6測2考,測驗佔全學期成績40%,其他主科全學期有4測2考, ),

這邊也有留班的,舊年有幾個升唔到小二,
成績表計分數的,中英數常x2 + 其他科再排名次。
會列出測驗分,平時默書,作文分和考試分。

上載不到圖片

cha-cha-cha,

多謝你的資科!

我想問是不是每科教兩三課就要小測呢?咁多測驗咪成日要温書囉

學期頭會知各科默測孝日期。我認為夠時間溫,差不多—個半月才測驗,不算太密,例如中文默書隔週進行,測驗週又會暫停默書.

留班是平均分不合格, 或只是一科唔合格就要留?

thx!!

有張通告有講的,
好似係其中一科主科(中,英,數)學期總分低於百份之50,就要留。
‹ 上一主題|下一主題