用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎? ...
樓主: princessisjudy
go

請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎?

回復 hw1115 的帖子

我仔功課唔多,而家賴左好多,d英文spelling唔知點解會甘差?好似回到小三,d數學就從未見佢甘差,其實d數好淺.不知發生什麼事?英文科是外籍老師教,他說老師的說話佢地全班都明,無問題,但我就唔鐘意,因為由開學到今,只改過一次作文,
其它是上堂一起對,我想佢轉往小班教,因小班是香港人老師教,但佢唔制.其它科需然都係英文教,佢話聽無問題,不過快測唔合格者.無計.

引用:回復+hw1115+的帖子 我仔功課唔多,而家賴

原帖由 142526 於 12-10-10 發表

我仔功課唔多,而家賴左好多,d英文spelling唔知點解會甘差?好似回到小三,d數學就從未見 ...
我女小學已經開始外藉老師教英文,佢地係同本地老師教法有唔同架,不過我女適應,現在上到中一,最like上英文堂,因為個外藉Miss好好人。

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我仔最差係中&英文,佢話有時會聽唔明老師叫做咩,但平時上堂既多數都聽得明,我係見佢有時唔知功課做邊,打去問同學,佢一開學已經拎左幾個同學電話

仲好開心咁同我講, 間中會俾中/數/中史老師讚佢note mark得好.

142526 發表於 12-10-10 08:09

我仔功課唔多,而家賴左好多,d英文spelling唔知點解會甘差?好似回到小三,d數學就從未見 ...

d英文spelling + tenses 係阿仔的 weak point, 死症, 要靠佢自己有日開 hill 自己去記.

好快就適應, 因為好多科都是用英文, 工多藝熟.
頭半年會辛苦一些, 因為測驗考試超多英文字要記, 答題目一寫錯字就全題沒分, 唔似小學咁只係扣少少分.  但日積月累, 你會發覺孩子們下學期尾又比開學時好咗D, 今年阿仔升中二, 那天睇佢做份英文book report, 雖不至好好, 但起碼順暢好多, make sense好多.

咁我都會俾一年時間佢適應,因為佢間小學d英文水平低,要多d時間補底

回復 gabriela0407 的帖子

日日睇住佢地6點/6點30起身, 背住個鬼死咁重的書包返學, 放學又話要上:紀律團隊, 泳隊, 球隊, 合唱團/樂器團, drama, 離校5,6點, 搭車回到家都6-8點, 咁你都比佢休息下, 隻眼隻望下個tv, 唔夠一陣又要佢洗澡, 食飯...都未完. 仲有大事等住. 食完飯.....又開始!!!

絕對絕對同意 .

係呀, 日日見佢哋早出黃昏歸, 只要佢攪掂好要交的功課, 上堂有聽書, 測驗考試前有盡力温習就算咯, 重每日温習預習咩, 太大壓力了, 我寧願佢成續平平, 但身心平衡惀快好了.

初時大多數都聽唔明,最好問多d 其它同學;做錯唔緊要,最緊要唔好個個arm 而係得你錯。好多早會都用英文的,連校運會都係。

過左一段時間,d學校講既野其實都係 3 幅被,習慣左就OK架啦;而且講英文既老師講既好多都係港式英語,唔係 native 啲,唔難明。其實我估佢地都想講中文,不過冇辦法之嘛~

有d學校除左幾科一定用中文之外,直情唔準講中文,聽到講即罰~

學校亦會明白,對學生講英文的目的並非要為難d 小朋友,而係要訓練佢地習慣用英文;所以會照顧各種程度的小朋友。到考 DSE 時,英中的學生考英文就著數d掛?上到大學,多數野都英文啦~

d學校講既野其實都係 3 幅被, >>>>> 講得好 ! 也是事實.

現今社會做野, 點可以唔識英文.
其實初中開始面對英文是好的, 唔通等到讀大學時才學聽學講, d參考書/資料全是英文,到時面對咪重唔掂.

Sandy_Wong  沒錯!小朋友好快適應啦!亞女入左BAND1英中,佢話聽已經冇問題啦!  發表於 12-10-12 12:02

係我呢個老餅既年代, 九成以上小學係中文小學,九成以上中學係英文中學, 一樣無問題,放心.

回復 KK07 的帖子

係呀, 當年我哋咪又係咁.  而家小朋友比我們當年聰明得多, 多才多藝, 而且小學的課程比我們當年深好多添, 反而中學課程就同我們當年差不多, 所以只要有心讀, 冇話唔掂的.

KK07 發表於 12-10-12 12:10
係我呢個老餅既年代, 九成以上小學係中文小學,九成以上中學係英文中學, 一樣無問題,放心.
...

九成以上中學係英文中學, 但有幾多成真係用英語教?

during the math class, teacher will explain in Chinese when some classmates saying "not understand "

回覆:請問讀英中的仔女 英中大部分科用英文教,真的聽得明嗎

暫時我仔話各科都係全英既

like_travel    發表於 12-10-14 00:42

香港讀書真係辛苦架! 我仔中中都係除左中史, 通識同埋中文, 其他都係全英上堂, 不過老師有D都會用下中文解俾佢地聽, 一星期三日以上都要一係DICT, 一係QUIZ, 日日不停見佢溫書

aa06  可否pm我那間中學,thanks.  發表於 12-10-15 21:56

YC 發表於 12-10-13 21:35
我仔中中都係除左中史, 通識同埋中文, 其他都係全英上堂
咁就係中中的英文班啦, 跟大多數英中一樣.