用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs YW
樓主: YCDad
go

SFA vs YW

回復 YCDad 的帖子

既然阿仔喜歡SFA,那亦是一間好學校,他會讀得更開心!(話時話,你阿仔咁識諗,同有主見,值得恭喜!)

我記得第一次去英華小學,就是去聽簡介會。由長沙灣地鐵站步行至英華,用了25分鐘,因為中途你還要等幾個紅綠燈位,還要無瓦遮頭。

既然囝喜歡sfa, 又冇你的交通問題,就一心一意囉,可能係天意。

咁睇落樓主都冇野頭痛啦,個仔又鐘意SFA,交通又方便D,又唔洗再去叩門,一於就SFA啦.
http://era-central.blogspot.com/

你唸..英華收先唸啦,唔係唸就得

回復 Era 的帖子

我記得你個仔英華收左,天日一齊去註冊..

我住得仲遠過你--西貢,我check過英華校車有條線經---維景灣畔

creamkkl 發表於 12-3-1 16:36

我住得仲遠過你--西貢,我check過英華校車有條線經---維景灣畔
校車車程要幾耐?

引用:中學生仲要搭校車?唔驚人話你仔仔係港童,

原帖由 YCDad 於 12-03-01 發表
中學生仲要搭校車?唔驚人話你仔仔係港童,自理能力有問題呀?

還有,真係見唔到有咩中學重有校車。 ...
你又諗得好周詳喎!諗埋中學路程問題。

相信有中學做backup是很多家長選擇英華的原因。

回覆:SFA vs YW

你又未去扣門,扣咗又唔係一定收,到時先諗

如果結論是讀SFA更適合仔仔,就無謂同人爭啦!

有沒有人知道將軍澳線校車車程要幾耐?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細個每日坐一個鐘頭巴士(要轉車)返中學架!

btw, TKO唔係有巴士去嗰頭嘅咩?會唔會舒服dd呀 (雖然都應該成粒鐘,但總好過迫MTR又轉車呀!)
恐龍家

YCDad 發表於 12-3-1 15:51
唔係呀,英華無收,就是因為無收,當考慮是否扣門的時候,問仔仔的意願,他說喜歡SFA,原因是車程較短,我 ...
YCDad
我地同你既情況好似,不過我地係 St Paul Boys VS YW,又係YW最後唔收,我之前考慮緊寫唔寫信叩門,不過最後我地決定會選SPB唔再叩YW,因為其實未有結果前我地已經好掙扎揀邊間,我鍾意YW,爸爸鍾意SPB,而我地住香港返學好遠,而家YW唔收,我地都覺得係神已經幫我地揀左,雖然知結果個刻真係好失望,我仲傷心到喊,因為呀仔in得好好,記得晒d野,但可能其他小朋友表現更好,佢又唔係林校長杯茶啦... 我地唔想最後好彩叩到時,又因為遠而放棄咁玩野,所以決定唔會再叩門啦!

Yanamami  有乜好喊呢? 塞翁失馬.  發表於 12-3-2 07:43
manyui  "我仲傷心到喊" me too   發表於 12-3-2 04:22

creamkkl 發表於 12-3-1 16:24
回復 Era 的帖子

我記得你個仔英華收左,天日一齊去註冊..
creamkkl我個仔而家已經係YW既P3學生呀! 我都會去,係帶返學.
http://era-central.blogspot.com/

回復 sytw 的帖子

妳見林校長用了多少時間?我們只是見了15分鐘左右。

回復 Era 的帖子

哈哈..師兄你好!!!

creamkkl 發表於 12-3-2 10:47
回復 Era 的帖子

哈哈..師兄你好!!!
代阿仔答: 你好! 入來讀得開心D,玩得開心D啦!

Yanamami 有乜好喊呢? 塞翁失馬. 發表於 6 小時前

唉,可能係希望越大失望越大啦,知唔收果刻真係好down,仲要呀仔下星期生日,原本仲諗住會收到呢份生日禮物,都怪自己太樂觀..... 不過之後諗通左已經無野lu,我相信神已經安排左一間適合既學校俾佢

YCDad 發表於 12-3-2 10:32
回復 sytw 的帖子

妳見林校長用了多少時間?我們只是見了15分鐘左右。
我地都係15分鐘左右