用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 數學勁差,點先可以幫到佢?
go

數學勁差,點先可以幫到佢? [複製鏈接]

讀緊小一,中,英文,常識都ok, 但唔知點數學時時唔合格。屋企做就冇問題,上堂小測就大部份都做錯。己每週都做練習,又唔覺得佢唔識,只是不願記算式,好在小一算式不多,我只怕基楚不打好,升高年级會有困難,真不知怎样才幫到佢改善?請有經驗媽媽指教。謝謝。
   0    0    0    0

我也想知道

醫生話ADHD小朋友係會影響到數學方面

因為計數要用比較高既專注力, 同短時間既快速思考.

呢D都係A仔既弱項~

我個女都係剩數學麻麻.........唯有努力多做數啦~

Many thanks for your help.  My boy is in the top primary school in Kowloon Tong, would this mean I need to change school?

elegant, 你的小朋友是否不夠時間做? 因為小一通常是一層式加減數, 都是一行橫式, 然後答案? 我知有人教背數, 即9+5=l4, 好處是加快時間, 免他們次次用手指數。

He like to use finger but I stopped him.  He does understand the quick way to add but he just doesn't want to use it.  He is terrible in memorizing, so 背數 does not work for him

ADHD小朋友可以試下問下博思會,我上過佢地的家長小組,佢教左一些方法教小朋友,同埋佢地專教ADHD的小朋友,要有評估報告才可以報名。

http://www.pathways.org.hk

elegant 發表於 12-2-29 12:18
He like to use finger but I stopped him.  He does understand the quick way to add but he just doesn' ...
要練習多些,他若用手指數,由得他。到他信心足夠,自然會不再用手指數。你和他玩遊戲,給他一點奬勵。例如5分鐘內可以計到幾多題數又計啱的,就一個印,儲夠幾個就奬禮物或吃雪糕之類之類。多計加減數,多練習,會好好多的。
for every one criticism, three positives must be given.

到專補數學的補習社補,不過要找個好的老師

同佢玩,色,仔,先用兩粒練十以內加數再用三粒玩二十以內加減。
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

言語評估話佢有言語障礙,但我們(把括班主任)都唔覺,試過同佢用遊戲學習簡單練習,但一話要計數就唔玩。做功課要逼才肯做,佢唔係唔識,只是下肯做,成日要開戰才肯完成,這樣情況继續落去對學業會有好大影響,真係唔知點好。

elegant 發表於 12-3-3 12:26
言語評估話佢有言語障礙,但我們(把括班主任)都唔覺,試過同佢用遊戲學習簡單練習,但一話要計數就唔玩。做 ...

我囝囝細個時都係,每逄要做功課,就先喊半個鐘。本來半個鐘可以完成的功課,要做個半鐘。我試過好多方法,因為當時好desperate, 樣樣都試下,幾乎每個星期都唔同款。起初母子對立,佢常常好嬲咁仇視我,咪話唔難受。後來我改用軟攻,苦口婆心話佢知我係度幫緊佢。

我定好每日放學後休息一陣,定好幾點開始做功課。多年的訓練下,阿囝現在好習慣夠鐘就開工。
當年放學後,會帶囝囝到平台玩約半個鐘,等佢活動下出下汗,回家才開始做功課。(叫做讓佢玩過下)
全程坐在他身旁陪他做。
先做他最有信心的功課,等他有少許成功感。
奬勵計劃,用計時器和自己比賽等等都試過。我試過問囝囝,做自己做三題中文造句,要幾多時間? 他說20分鐘,好!就set 計時器20分鐘!他在20分鐘內完成就拍爛手掌。

數學
若佢信心好低,先考他5以內的加數。等他有足夠信心後,才增加難度。

小朋友抗拒做功課,不是做不到,是不肯做。是信心問題, 可能他功課上的確有困難,但他怕,所以不肯做。我覺得首要是先幫他克服恐懼。對小朋友來說,“成功乃是成功之母”。他們成功過,覺得自己做得到,才有信心。

我以前在青田聽理盧幼慈女士的講座,覺得有些招數都幾好。有興趣可以去聽聽。
for every one criticism, three positives must be given.

謝謝所有媽媽的熱心幫忙,我會盡能力去試,相信首先我要學提升自己EQ,因為真係好火,時常都覺得個仔同我作對,用軟的方式佢又得寸進尺,要等好久才做得小小,那有這麼多時間等佢。真係好煩。

elegant 發表於 12-3-4 12:52
謝謝所有媽媽的熱心幫忙,我會盡能力去試,相信首先我要學提升自己EQ,因為真係好火,時常都覺得個仔同我作 ...
好明白你講乜,我當年亦有同感!但可能你囝囝真的有困難。我囝囝寫字好慢,我以前以為佢同我作對,真係好嬲佢。點知5年後先知道原來自己冤枉了他,我發現阿囝8歲時手仔力度只有4歲半的力度,佢為了寫靚D字,唯有寫慢D,點知被我誤會了,以為佢唔俾心機!

peggyyau 發表於 12-3-13 04:23
回復 lillymarie 的帖子

My daughter has same case.  She is studing at P.2.  She writes very slow.  I ...
學校有沒有社工或教育心理學家?又或者請醫生寫信轉介你女兒到 Child assessment centre 作評估啦!http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

我仔數學又係勁差,嘔晒血
‹ 上一主題|下一主題