用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳有甚麼好小學
樓主: soniayls
go

將軍澳有甚麼好小學 [複製鏈接]

if studying TKO Boxhill . Deborah International (Bauhinia) or Lohas Park LH will it have a better chance to get into DSS??

回覆:將軍澳有甚麼好小學

冇guaranteed 入硬,話晒直資學校所收嘅學生來自十八區,競爭都唔少。不過私校幼稚園好似英文程度會比有學卷的高。有d學校唔祇單睇學歷,禮儀,是否港孩,family support都係好重要。
平常心啦!

回復 ziyi 的帖子

要留意港同中學部係黃竹坑

魅力公主 醒目開學勳章

請問往年小一放榜後 區內直資會唔會仲有位?? 或者仲可唔可以APPLY?? THX
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回覆:wing 的帖子

好似都仲有人叩門,不過家長個心情會比較忐忑不安。

回復 cherry媽咪 的帖子

一語中的!  如果講津小真係唔覺眼....

回覆:cheungone 的帖子

lmy

醒目開學勳章

CatEgg 發表於 12-3-3 00:09
回復 ziyi 的帖子

要留意港同中學部係黃竹坑

到時都是中學生啦,而且到我囡升中學時都已經有MTR,如果MTR沒有報錯料,由家去到學校半個小時車程,當然未計上落樓啦,我個囡還好開心的說...放學去海洋公園玩

Chickee  呢個都係當年我說服阿仔轉去港同的其中一個賣點。  發表於 12-3-13 12:20

醒目開學勳章 王國長老

EE?! 果然港同學生都係咁既MINDSET, 我女話出年升中, 約左個同學一齊整OP ANNUAL PASS, 佢地緊係唸住日日放學可以"順便"行過去玩

醒目開學勳章

Charlotte升中時未有MTR,有機會塞車啊....會唔會花多時間過小學??

Charlotte_mom  返學時間ok, 放學聽講如果上埋ela都幾塞  發表於 12-3-5 15:57

hi....各位媽咪好

我都煩緊個仔, 之前一心都係想佢入直資小學, 但舊年遲左搵資料....當想報名時先知已截止, 想問下個位媽咪我個仔係細仔12月17日出世, 如果今年入唔到好既小學, 咁我應該俾個讀多年K3或是讀P1明年再轉校好

醒目開學勳章 王國長老

如果今年考p1, 而家都差唔多"開波"了, 音小簡介會都開始了
你可以而家先跟大圍考p1, 遲d(小一下學期)同時考插班, 仲有, 如果考小一考到, 亦可以向校長講明狀況, 睇下有無機會評估直接升p2, 我聽過有成功例子的

醒目開學勳章

hingling30 發表於 12-3-5 17:19
回復 Charlotte_mom 的帖子

優才好唔好?
好唔好要好睇適唔適合小朋友
而優才Net teacher多,小班(24人),課外活動選擇多
而小四至中六是同一校舍,他們是36room的千禧校舍,實際校舍的面積是跟一般的千禧校舍一樣,即,每人平均可使用的操場面積較少(小息)
而小五小六的中英合格分數是會由60分提升至70分
如果唔達標升唔到

醒目開學勳章

引用:GT+=+優材+-+P1-P3+在旺角,+P4-中學在此,中

原帖由 HaYi 於 12-02-28 發表
GT = 優材 - P1-P3 在旺角, P4-中學在此,中學因新, 現好似是介乎Band1B-C間, 到幾年後應該會再進步去1B,    ...

ziyi 發表於 12-3-5 09:47
到時都是中學生啦,而且到我囡升中學時都已經有MTR,如果MTR沒有報錯料,由家去到學校半個小時車程,當然未計 ...
有MTR當然可以保障唔塞車!
我見個topic係問"將軍澳有甚麼好小學",問得的多數住,TKO去黃竹坑,有MTR都幾花費時間,應該唔係半小時的車程。讀中學溫書做功課的時間要比小學多好多,如果每日用太多交通時間都好辛苦。

醒目開學勳章

CatEgg 發表於 12-3-6 00:13
有MTR當然可以保障唔塞車!
我見個topic係問"將軍澳有甚麼好小學",問得的多數住,TKO去黃竹坑,有MTR都幾花費 ...

由MTR的網頁資料所得:
由TKO終點站去金鐘是車程29分鐘
由金鍾去海洋公園站是4分鐘
Total 33分鐘車程
我錯了不是半小時...而是要多3分鐘
當然我也一直強調未計上落車站等啦
不過3分鐘唔算騙子吧!!
http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-time.html

ziyi 發表於 12-3-5 17:53
而小五小六的中英合格分數是會由60分提升至70分
...

這個資料有誤, 應該是: 英文合格分數一直以來都是70分, 而中文是60分,至於你所講中英文要70分, 我估係講緊達標分數

ziyi 發表於 12-3-6 09:54
由MTR的網頁資料所得:
由TKO終點站去金鐘是車程29分鐘
由金鍾去海洋公園站是4分鐘

邊個話你係騙子?我日日八點係寶琳站去金鐘返工,由嘟咭入閘到出閘最少要40分鐘,已經係好順利係北角站可以上到去中環的車,如果迫唔入車要等多幾多鐘。
我都認同港同係好學校,學生好活潑,黃竹坑的校舍亦十分吸引,但我會好現實睇返車程係一個問題。

Charlotte_mom  地鐵網頁緊係計最短時間: 即唔計行落月台又唔計等車果D呢!  發表於 12-3-6 12:32

醒目開學勳章

8~9是繁忙時間...一定是這樣多花了時間
而且還有3+1的安排...唔好彩送了第3班車...就成6~7分鐘添
咁可以計幾多?
我住坑口,早上送囡囡搭校車是7點05分...知道碰見什麼學生嗎?
聖家的比囡囡的校巴早
GT的比囡囡校巴早
這些都沒有所謂..都是區外
但區內的黃永樹都是7:10分在坑口上車
而高主教/聖芳濟各更加是6:30左右
學生上學的時間跟我們上班未必一樣...
所以..車程是車程...上落車還要時間添
那其他讀DBS/DGJS/St Paul都是花差不時間....
連區內都一樣時...你可以為了那半小時放棄了一所好學校嗎?
相反我可以大聲說...因我放棄了屋企行返學校只要4~5分鐘(係由出門計)的區內熱門FC
區內很多家長都是因中學校網關係而接受了要多花了時間啦
不喜勿插
‹ 上一主題|下一主題