用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績退步了, 作為家長你會點
樓主: cckma
go

成績退步了, 作為家長你會點 [複製鏈接]

回復 like_travel 的帖子

同意.   其實我最怕佢自信都輸埋,  佢的表現都會一輪輪不同, 如果有小小不如意, 好易冇斗志, 上堂舉手都會少點, 佢重沒識調節...,  我希望佢積極些, 正面些,  但這方面我不係好識教.

許多學生也有補習, 為何有些成績很好, 但有些很差呢? 當然小朋友的讀書資質也是重要.
重點係成績很好的一批家長不會依賴補習社, 在家裏也會提供適當的練習訓練小朋友; 而差的一批就是依賴補習社, 在家只是普通地同小朋友溫習.

校內一半在小一時考頭十名的, 但小三時巳經被其它人取替了, 所以每年都會突飛猛進的學生.

回覆:成績退步了, 作為家長你會點

小一平均分88分?真係名次可以拋離好遠!
就算9x都可能排都全級2x.

回覆:成績退步了, 作為家長你會點

小一可以大上大落,始終小朋友仲細,成績上落好主要係睇佢小唔小心,今次小心就高分,下次大意就失分,另外可能未掌握到時間,以數學為例,老師成日話佢地前面用太多時間,以至後面好"值分"嘅文字題做唔到,一條5分,二條1O分就咁就跌左十幾名

719117  絕對同意  發表於 12-3-24 22:29

回復 cckma 的帖子

我亞仔都係,一次是測驗avg96,因測驗簡單d,範圍又少d, 到考試avg得番91, 老師都話通常不會以測驗作準,考試其他學生都發力,所以考試先睇到小朋友嘅實力去到邊!加油啦,唔好比壓力自己同亞囝呀
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

退步太多會鼓勵定罪佢,如鼓勵方法是?又罪的方法是?有其它好方法嗎?

低小0係咁阿!我兒小一英文60多分,小二有一次89分,因突飛猛進,仲拿了該科獎學金!但之後,又差了!如過山車,令你心驚膽跳!

回復 vincher 的帖子

獎學金,得幾間小學有獎學金,但小學用金錢做獎勵....,中學會好D,都恭喜你曾經有過

囝囝mama    發表於 12-4-3 07:22
719117    發表於 12-3-24 22:28

咪得个次!鬥高分边夠人嚟,老師見佢大躍進,才提名他!其實我仔係学業上係神经刀,你永遠猜不透!

囝囝mama    發表於 12-4-3 07:23

有個網友講佢個仔小一全級考60,到六年級全級考第9,我依家相信真系有口依d人

囝囝mama    發表於 12-4-3 07:23
719117    發表於 12-3-24 22:28

王國會長

cckma 發表於 12-2-27 17:01
由全級(130 幾人)排 前幾名, 落到30 幾名, 退步了, 但作為家長也不忍心嘮他, 個仔已經有上補習, 我要番工,  ...
係持續向下, 還是只係一次? 只係一次未必係大問題, 有時測考攞唔攞到高分也要講一點點運的.

回復 瑩瑩老豆 的帖子

多謝 鼓勵, 這次測驗有結果了, 成績進步了, 平均有90幾,  但尚未知名次,  從派的卷來看, 有些錯的好無聊,  英文標點符號如句號, 逗號位置寫得高些, 都扣了不少分.    我已報平常心對待分數,  
其實也感覺到, 小朋友的成績好, 真的並不一定要補習社, 如果父母可以自己跟進是最好的.   但自已要上班, 真是很難就到.   

Absolutely agreed ! 小朋友真係有盡力既話, 都唔好比佢太大壓力!  不過要知道那兒出錯, 提點多D. 有時有D好奇怪地方唔明, 你都唔知道
慢慢處理啦!
‹ 上一主題|下一主題