用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 主流小學選校
go

主流小學選校

而家在正頭痛亞仔下年選擇小學d野, 他兩歲評估話係自傾, 讀左s位大有改善,
現在自閉的情況不是太差, 別人表面不會看得出他是有問題,

現在情況:
1. 記性好學野ok, 中英文流利, 有語言天份
2. 在家活潑好動, 爰惡作劇, 心情好時在街上會主動撩人說話
3. 在校表現內向文靜, 容易哭....
4. 但寫字較弱,  
5. 說故事/ 覆述別人說話能力差

我家校網是油尖旺, 大家可否告訴我那一間小學教合适呢? 直資好嗎?
若果有媽媽跟我一樣在選校, 可pm我可以約埋一起相量, 謝謝!
NadiaMaMa loves HarisMingMing and HarisBaBa !!!!!

你兒子現在幾歲? 明年上小一, 即2013年, 我兒今年上小一, 也是NET 31, 現等待大抽獎結果? 未知可派什麼學校!!!!

你可開始留意, 有很多小學已有OPEN DAY可參觀, 或參加協康有些參觀學校日

NadiaR  谢谢你的提议!!孩子现在是5岁了, 下年才要读小学,我会多去open day看看那间容合小学较合适  發表於 12-2-29 14:11

nadia,為什麼你認為直資較好呢?學校每月收三五仟元,一定谷成績,除非部分國際學校,他們不考香港試,但入了這些學校,一直到考大學,都用國際考試了。

谢谢你们的意见,因为孩子是混血儿,又爱好英文,爸爸考虑待他长大后可能会送他到外地读书,所以我们在考虑孩子会否适合升读直资小学。其实现在很迷惘,好像主流小学有很大功课压力,又未到需要读特殊小学的水平,不知道哪一间主流学校会较容纳这样的孩子。
NadiaMaMa loves HarisMingMing and HarisBaBa !!!!!

如果你想佢讀得輕鬆, 又係全英環境, 國際學校係好理想地方, 不過國際學校都好多人爭, 好以英基小學仲有特別照顧特殊需要小朋友, 你可睇睇.
不過讀左國際學校係轉唔返出傳統小學, 而且將來係一定要出國讀書, 所以係一踏上去就無得返轉頭.
不過, 當前我要考慮是上到小學後的情況, 因為在社交&專注方面, 都係一個大挑戰.

如果大左想會出國, 咁讀國際學校都好, 至少功課壓力輕減, 但我認為外國人不太介意A仔,外國學校甚至不認為A仔是特殊學生,所以你選校時也不防直接一些和學校說清楚,好讓你知道不同學校的支援。

我孩子份人好怕闷不爱坐定定,遇到有点难度的题目就会想走出位搞第二D野,如Pocoyo123所说專注真係一個大挑戰.  

大部份國際學校是行IB, 不會讀死書, 死默, 死測, 佢地係要多想, 多創意, 多合作, 無一個模式去行, 自由思想, 但對我兒就唔得, 佢合作性差, 自律性低, 懶散,不願做, 依賴, 自我要求低, 基本上佢係要有一個固定模式學習方式佢先可專心學習.

你老公係A佬?

回復 pipi331 的帖子

我老公不是A佬 !不过我觉得我像自闭多一点,我仔各方面也很像我,所以我也怀疑是自己违传给阿仔的。。。
至于Banding低点的小学,我只是担心单纯的孩子会否学坏。。。。

Nadia, 請問你小朋友由s位出返主流幼稚園,係普通幼稚園還是i 位幼稚園?因為我也正面對小朋友選校問題。

你小朋友讀s位1年多後返出來係讀k2還是由k1讀起呢?

回復 BKVIP 的帖子

刚有幼稚园Interview完我阿仔就立即收他4月插班K2,又或者9月插班K3, 不过那儿只有上午班,可能要放弃S位, 所以担心他适应不来,又返不到转头。
他自从两岁起就上了1。5年私人S位,3岁半到刚刚现在5岁就读了1。5年Full Day政府S位,到现在表现还Ok, 所以想利用这1。5半能让他慢慢适应主流学校生活。

Capricorn2521  星期一, 三, 五早上返主流上午班,二,四上午及全部下午返S位。同學校講要去做訓練,等3個月或S位出聲先決定是否放棄S位。  發表於 12-3-9 15:01

其實有唔少A仔係背書叻,但腦筋轉數唔快,呢D CASE如果讀傳統學校係咪好D呢?
因為好多國際學校OR 活動教學,都係PROJECT BASE,要同GROUP人去商量、研究(A仔弱項),咁讀呢類學校會唔會仲辛苦呢?

回復 annaanna 的帖子

Annaanna,我也有这样的担心,怕他被同学仔排挤,成绩又Jin底,第时考中学就惨喇。。。
我让阿仔考直资,都是想给他多个体验见识下,如果考得入就当神安排train他社交,若不开心跟不上就转校。。。

Nadia
謝謝你回覆。請問你小朋友interview 普通幼稚園時,有無講佢之前係講s位?佢地會唔會好抗拒收s位出黎既學生?

是否讀完私人+政府s位3年後就插k3?下年讀小一咁?如佢插k2 咪要讀多年到6歲多先入小學?因為兒係超大仔,我怕人地話佢年紀太大

回復 BKVIP 的帖子

BKVIP,
我阿仔照正常年龄应该来紧9月读k3, 明年9月升小一。
上星期阿仔去第一次Interview, 那间幼稚园主任见到我张Form写了特殊学校个名,她也问阿仔有什么问题,我也如实告诉她,之后她就问下阿仔一般低班学生应该识答的问题,跟着与校长相量了一会,就说如果阿仔写字较弱,就不如下个月就插班K2喇,所以我都不知道其他幼稚园会不会有歧视呀,今个星期六再会In多两间,到时候才知道。
我阿仔都是大仔,所以我见他情形常可,米想帮他转校给他早点适应主流学校的生活咯,如果迟d他问点解自己会大个同学仔甘多,我怕他会有BAD FEELING。不过如果你觉得你孩子还未READY就不要急于转校了。

其實我都有D疑惑,在BK聽說在S位出來後很難找學校。但我身邊嘅朋友及現學校的同學共6人,在2011/09 - 2011/12 內都找到學校收,當中有全日, 有半日,不是國際學校。全部都排緊/轉咗E位。

nadia 明白,祝你小朋友interview 成功,入到心儀幼稚園。

capricorn,出左s 通常都係普通+e,唔係就只可選i 位再自己出去補底了。

回覆:pocoyo123 的帖子

唔好意思離一離題。
請問你小朋友除了英文班還有上其他課外活動嗎?