用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書  

剛看完<<電視機想偷懶>>, 內容攪笑。

bibikids119  圖書館好像未有,請問你在邊度買?  發表於 17-3-17 15:56

推介 Zaria Fierce,一套三本嘅 fantasy story。插圖麻麻,不過故事好睇,
Book one Kindle 版依家免費!

https://www.amazon.com/Fierce-Secret-Gloomwood-Forest-Trilogy-ebook/dp/B00REOMABW/ref=tmm_kin_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr=

bobbob  thx for sharing  發表於 17-2-3 22:41

孩子在看Nate the great 和 See Inside 系列。
中文的話佢好鍾意圖書館借的 米奇老鼠的 冒險王 和 偵探王 系列。(呢個系列有冇英文版?)

回覆 A-Mum 的帖子

回覆樓主:

孩子近來迷上Percy Jackson, 書不離身。

woyj 發表於 17-3-14 09:14
孩子近來迷上Percy Jackson, 書不離身。

我仔嘅第一套字典書就係Percy Jackson, Percy Jackson 後就會繼續追呢個作者嘅其他作品。

回覆樓主:

中文書可以試東雨出版嘅“希臘羅馬神話故事”

mochacha.baby 發表於 17-2-12 08:21
孩子在看Nate the great 和 See Inside 系列。
中文的話佢好鍾意圖書館借的 米奇老鼠的 冒險王 和 偵探王  ...
阿仔最近都迷上see inside 系列

回覆 tsangnamnam 的帖子

喺台北買的 =)

bibikids119  icic,應該係最新出的,thanks  發表於 17-3-27 16:50

最近中文睇緊修煉,英文睇緊原著alice's adventures in wonderland
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

阿仔最近迷緊一套叫“有故事的漢字”,每個字都有一個故事,十分有趣

中文書仔女近來迷上怪傑佐羅力, 睇到瘋狂大笑. 雖然字不多, 但佢地肯睇中文書我已經好開心. 可憐果套大偵探福爾摩斯仲係冷宮~~~

女女前兩日睇緊Chinese Cinderella 同Rich Dad Poor Dad for teen.
近來佢亦喜歡睇who is 系列, 佢話好喜歡呢類名人傳記. 請問大家有無呢類書介紹?

四隻貓 發表於 17-4-7 09:54
中文書仔女近來迷上怪傑佐羅力, 睇到瘋狂大笑. 雖然字不多, 但佢地肯睇中文書我已經好開心. 可憐果套大偵探 ...

how about 100 people who made history ?

中文: 世界偉人故事繪本、世界偉人傳記系列

四隻貓  Thank you!  發表於 17-4-18 17:02

中文書仔女近來迷上怪傑佐羅力, 睇到瘋狂大笑. 雖然字不多, 但佢地肯睇中文書我已經好開心. 可憐果套大偵探 ...
三國演義 ,老少咸宜,有本新雅出的,j857 6075 ,試試看。另外新雅有套《名人名聖》picture books ,勝在少字易入手,唔mind 漫畫的話,library j610 有幾套中國歴史,

我仔熱愛運動,所以名人故事,佢睇米高佐敦關於運動員方面的書,名人都有不同擅長,或可以試下選擇小朋友較有興趣的類形。

四隻貓  Thank you!  發表於 17-4-18 16:39

MrBeast 發表於 17-4-7 19:02
三國演義 ,老少咸宜,有本新雅出的,j857 6075 ,試試看。另外新雅有套《名人名聖》picture books ,勝在 ...
thank you!
但佢唔多肯睇中文書. 已買新雅果套三國演義, 掂都唔掂一下...另外亦買左漫畫版三國演義, 西遊記果類書, 又係被冷待. 試埋借黑貓白貓漫畫版名人傳記, 一樣唔睇. 中文現在只肯睇怪傑佐羅力.

英文就字典0甘厚都肯睇...

四隻貓 發表於 17-4-18 17:02
thank you!
但佢唔多肯睇中文書. 已買新雅果套三國演義, 掂都唔掂一下...另外亦買左漫畫版三國演義, ...
其實我都要gam小朋友去朗讀那本三國演義,之前又伴讀左另一本差不多level的,去到諸葛亮的故事就開始有興趣,有看電影的話或者試下一起看《赤壁》先。

回覆 四隻貓 的帖子

ps 其實你小朋友英文reading level 咁高,自然對中文兒書冇興趣,故事性我覺得三國演義是ok的

回覆 四隻貓 的帖子

pps 我估你小朋友已脫離伴讀stage, 唔mind tv的話,我推介《還珠格格》,搞笑得尼又有些詩句

四隻貓 發表於 17-4-18 17:02
thank you!
但佢唔多肯睇中文書. 已買新雅果套三國演義, 掂都唔掂一下...另外亦買左漫畫版三國演義, ...

會唔會係題材未對胃?
我仔都係咁,佢只會睇啲關於貓嘅書,或我之前介紹本希臘神話嘅書。另外,我會伴讀我仔有興趣聽但唔會自己睇嘅書,如中國歷史嘅故事、中國/希臘神話……。
最近這星期有新發展,會自己睇貓戰士。雖然佢暫時只會一日睇一chapter, 但肯自動睇,仲要係無圖嘅字典書,我就發現原來興趣真係十分十分重要,一定要有興趣驅動才能成事。加油哦!