用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc與york之分別?
樓主: gigihinhin
go

sc與york之分別? [複製鏈接]

講真句, 唔好話幼稚園, 就算係讀邊間小學,中學到最後咪入嗰八間大學(唔計諗住出國讀), 讀書真係好睇自己的. 我只想佢入到校風好的學校, 品行好便足夠了. 不一定要讀名校.

回覆:yslgirl 的帖子

有,我個仔當年學之園收左英普,我放棄,揀左york,同班有個同學,SC收左都係讀york

pakyin1108
咁點解當年你選York呢? 你覺得仔仔係York返學返成點?

今年我囡都要報N班了, 其實都想問下, 夠竟York同SC幾錢學費呀? 又有幾多費用係要額外比呢? 之前聽人講York好多嘢都要比錢, 而且幾濫收生, 所以覺得麻麻地, 但睇咗咁多位嘅意見, 又好似唔係咁差.  而SC就越嚟越多人講佢唔得, 除咗有名氣之外, 好似無乜人再講SC有咩好, 咁我夠竟報定唔報好呢?

zcw2011  you need to N class this yr too for 2013-14 , me too, which school you are looking at?  發表於 12-3-30 22:37

回覆:sc與york之分別?

我個係細仔,SC N唔收,相反York收了K,之前覺得York咁易入係咪唔好,但我好like佢校園,聽大家咁講信心大了!

其實York都出好多叻人架,身邊例子我舊同學2X年前York幼稚園及小學畢業,中學教到DBS, 現在是醫生

回復 pakyin1108 的帖子

你介唔介意點解你會揀york唔揀學之園呢?  比我覺得學之園都係一間好學校, 而且人人都話d課程唔差, 幾積極進取咁.  黎緊我都會去in.

回復 MiniCooperS 的帖子

retriever 回復 yslgirl 的帖子

我地有好幾個都入到龍校,培正、民生、崇真、德望﹗

你係講york pn 的小朋友, 還是你個區的朋友b? 細b培正唔收架喎 發表於 昨天 11:28

我講緊的係0910的細B﹗
我個仔都係0910,去年培正接受09年10月31日或以前出世的小朋友,報讀2012年的K班,我個仔都有報,亦有去IN。

我地無人係讀九龍塘的PN,因為唔會有學校收我地,我地要11月先可以開學,九龍塘名校係唔會留個位3個月,等我地細B入學的﹗

我講我地0910的小朋友有名校收,同我地係邊間N班出來無關﹗

回復 tonyjaababy 的帖子

點解選YORK:
1)YORK既校舍大同好靚,有戶外PLAYGROUND,,我個仔一入到去已經好鐘意,話好想O係度讀書
2)YORK既INTERVIEW令我同老公留下好好印象,覺得老師真係CARE小朋友,呢樣對小朋友好重要
3)課程全面,有劍橋試,有免費網球同小提琴學

小朋友宜家好鍾意返學,好鍾意做功課,中英數都好好,特別係英文,K2細仔已經識睇英文題目,令我最深刻係教太空,阿仔返到屋企同我講九大行星英文,學校上次仲攪左個XMAS BALL,免費的,教小朋友跳社交舞,跳得頭頭是道,我覺得兒子所學遠超出我想像,而且老師真的好好,兒子升上K2,K1班主任仲會同佢地聯絡,送聖誕禮物,有活動會黎同佢地加油,我唔知如果讀LH我個仔會點,可能都一樣好好未定,未讀過無得比較,不過我宜家好滿意O係YORK讀

P.S. YORK並不是那麼貴,我仔讀LOCAL班,3600一個月,所有野都可以自行決定買同唔買,EVEN茶點都可以自己帶,唔駛比茶點費,

yslgirl 發表於 12-2-27 23:45

你介唔介意點解你會揀york唔揀學之園呢?  比我覺得學之園都係一間好學校, 而且人 ...

我個仔係09年年尾出世, 所以我IN左學之園K1, 亦IN左SC K1, 最終, 我沒有再申請SC的PN, 但學之園PN我就繼續報. 注意, 學之園的中獎機會, 唔會高得過SC. I just figure out that I do not want to waste my time on SC, this school sucks.

Pakyin1108, 多謝你提供資料及意見, 我自己而家返緊YORK PLAYGROUP都覺老師好好,好有愛心, 有些小朋友扭計, 佢地會諗方法引導佢地, 而且教的內容有連貫性的, 學校環境一流, 我個囡次次行緊入學校時都好開心咁大聲講YORK, 問佢上堂開唔開心, 佢都話開心.  我當時對YORK安排的INTERVIEW真係好佩服, 點解校長及老師可以咁勤力每次都安排歌舞比小朋友WARM UP, 而且D老師好NICE, 好有耐性, 感覺此校很有歡樂的學習氣氛.

多謝你咁詳細嘅分享! 我小朋友會於13年入讀國際班K1。聽你講你小朋友D英文進步得好喎! 我想知道YORK嘅數學係咪都係用英文教架? 同埋你覺得程度如何? 多唔多親子活動?

其實SC除咗英文外, 仲有咩獨特次處, 出名在那方面呢?

Creative thinking, self-confidence, good presentation both spoken and written

回復 gigihinhin 的帖子

我都想知York既數學係咪用英文教?同埋學生既普通話level又好唔好?我都有報LH, 就係鍾意佢地既英普教學教得好,所以都想比較下york既普通話level; 我有朋友同我講過,話York既普通話老師係台灣人 (平d人工?)所以可能冇大陸講果d咁純正,係唔係既呢?

mrschiang 發表於 12-2-29 17:50
回復 gigihinhin 的帖子

我都想知York既數學係咪用英文教?同埋學生既普通話level又好唔好?我都有報LH,  ...

咩叫做純正? 捲脷叫純正? 學之園的普通話老師, 以我的觀察, 是台灣人. 台灣國語, 唔駛捲脷, 講和聽都容易, 有咩問題?

super1984 發表於 12-2-29 18:02
咩叫做純正? 捲脷叫純正? 學之園的普通話老師, 以我的觀察, 是台灣人. 台灣國語, 唔駛捲脷, 講和聽都容易, ...

路過...我猜他的意思是 純正北京腔的"普通話" 而非 一般的台灣腔的"國語"
"普通話"同"國語"是不一樣的   (普通話-大陸內地  vs  國語-台灣)

存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

Yup! 我講既係國語

mrschiang 發表於 12-2-29 18:13
回復 晞晞爸b 的帖子

Yup! 我講既係國語

好奇一問...其實香港的家長們想小朋友學的到底是"普通話"(大陸)?還是"國語"(台灣)?

因為很多人常將普通話認定就是等於國語
但其實你們有沒有想過.很多時候普通話的用詞與用語跟國語的不同?

因為我本身是講國語(不是普通話)的背景..所以我感覺的到兩者的分別
所以我在家已經跟我的兒子用國語(不是普通話)train他.

有沒有家長們分享一下你們的想法? 謝謝!
存感恩的心

我是希望基本上小朋友可以學到北京官話 (普通話) , 因為覺得正統些,  台灣土話不是國語, 舊時會國語的都是外省人(以前在大陸去的人), 故此台式國語有不少地方方言的影子 (閔南腔/ 山東腔),   我覺得會普通話的, 亦應會聽國語, 用詞不同各有地方特色不是問題, 明白就可以了.

中華人民共和國 vs 中華民國
‹ 上一主題|下一主題