用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc與york之分別?
go

sc與york之分別?

大家有何睇法?

St Cat is more famous. York's environment is the best, strong in English and Maths, teachers are more nice. I like York more.

beirut  Me too  發表於 12-2-27 18:15

硬件方面, 個人認為YORK 是絕對的優勝, 整個校園比人感覺空間好大同舒服, VERY IMPRESSED, 地下的PLAYGROUND好新淨, 課室好光猛同乾淨, 可透到自然光, 每層課室走廊出面有個像空中花園O既小型露天PLAYGROUND, 小朋友出入課室已經可以玩下, 又有大禮堂可容納2-300人都卓卓有餘, 對出仲SET左小魚池(註冊日時仲可以玩撈金魚仔tim), 而老師方面, 個人感覺佢地個個都好NICE, 校長就更加唔洗講, 出O黎同大家載歌載舞, 話佢做門面野又好咩都好, 始終比人感覺係FRIENDLY, 唔敷衍, 連註冊日都有外藉老師同小朋友唱遊, 講到到商業化, 我相信SC同YORK兩間都係, 兩間學費都係咁貴, 但個人感覺YORK比較值回票價, AT LEAST硬件得, 話晒都係KOWLOON TONG地段, 獨立的校舍, 不像SC HH的校舍, 其實都是屋苑商場入面果D幼稚園, 如果唔係有名氣, 都唔覺得有咩特別, 而且YORK的英文教得好好, 所以個人會投YORK一票

回復 貓貓人 的帖子

你小朋友讀緊york, 還是即將入讀呢? 原來maths也是york的強項咩? 我都好鍾意個campus, 我個小朋友interview個日玩得好開心, 大人也覺得好舒服。話時話, sc出名係邊方面呢?

St cat 出名 多明星 仔 在到讀。 我in時見。

你地覺得若果我K1再IN其他龍校, OR小一考直資OR扣門, 會不會老師較PREFER SC出來的學生?  話晒SC都較YORK難考而YORK的校譽亦不及SC高

I prefer SC as it's more famous and with better reputation

回復 yslgirl 的帖子

學校係睇小朋友的能力,唔係睇佢係邊間學校出來﹗
我個仔今年8月讀K1,我個仔係細仔,我地N班根本唔會有名校收,因為無學校會留位俾我地細仔,等我地的小朋友足2歲先入學﹗我地多數都係係自已居住的區裡面讀N班,我地有好幾個都入到龍校,培正、民生、崇真、德望﹗
如果你的小朋友係叻,N班讀咩學校都一樣﹗唔通無讀N班的小朋友就即係無好學校收?
唔好諗太多﹗

如果兩間都收,多數人都係揀SC,呢個係事實,因為多數人都信名牌﹗

我去年都有考SC的K1,佢的面試安排,令我對呢間幼稚園扣曬分﹗我足足等咗1個鐘,見咗只係10分鐘咗就走﹗KV連等加interview都只係15分鐘﹗我想講的係......一間真正好的學校,係面試的安排上應該以小朋友為中心,唔會令小朋友要等成個鐘而無任何地方可以走動的情況下等面試﹗

我無SC offer,我個仔8月會入York International讀K1﹗我係York Facebook的家長會,睇到York家長都覺得York教得深,教得好,小朋友開心﹗

York係EK係好惹火的,希望唔會引來評擊喇﹗

retriever  回復 yslgirl 的帖子

我地有好幾個都入到龍校,培正、民生、崇真、德望﹗

你係講york pn 的小朋友, 還是你個區的朋友b? 細b培正唔收架喎  發表於 12-2-27 11:28

回復 MiniCooperS 的帖子

totally agree with you!!! SC interview arrangement sucks again this year !!! we wait for 1 hour and interviewed for only 10 mins!!! the story teller was long face and not very patient!!!!! i don't like it at all........

引用:回復+MiniCooperS+的帖子 totally+agree+w

原帖由 maggiemai77 於 12-02-27 發表

totally agree with you!!! SC interview arrangement sucks again this year !! ...
那麼為什麼SC會咁多人爭呢?是否因為升小的成積好好?

maggiemai77 發表於 12-2-27 10:34

totally agree with you!!! SC interview arrangement sucks again this year !! ...

Let me put it this way, SC's interview sucks again and again and again every year.

88egg 發表於 12-2-27 11:14

那要視乎你如何界定 " 成績好 ", 如果一間學收左好多名校校友的子女, 或者社會地位高的家長, 在現時計分制度度下, 或者屋企有米, 家長捐左幾千萬俾母校, 其子女成功入讀名校的機會, 一定高啦.

MiniCooperS  agree~~   發表於 12-2-28 02:18

引用:Quote:88egg+發表於+12-2-27+11:14+那麼為

原帖由 super1984 於 12-02-27 發表
我有很多朋友入sc,都因名牌。

例如「我哥哥個仔入到sc,我個仔入唔到唔係好「魚」」。入到sc, 父母在親戚朋友面前很威很威,自己個小朋友咁叻,同明星小朋友同班。

我自己都要緊記不要被虛榮冲昏頭腦(當然我個囡亦入不到sc,,我又唔識人,我自己又沒無地獄式地訓練她),不時要提醒自己始終小朋友才是最緊要的。

MiniCooperS  係﹗因為York被標為低一等的學校﹗講俾人知讀York,好多人的反應會係...
~ 點解讀York呀?
~ York好商業化喎﹗
~ 佢搞慕道班喎....  發表於 12-2-28 02:21

回復 88egg 的帖子

我都有同樣既問題,講到York既英文同數學教得咁好程度咁高,點解收歡迎程度唔會同一樣被外界講英文教得好好既St Cat睇齊?

我朋友的二個兒子, 大的一個讀York, 細的一個讀 SC. 原本大仔都係想考SC的但考試當日病到七彩所以無去, 最後入咗York. 現在大仔已升讀英華小學了.  我女兒今年也開始讀N班所以問咗佢意見, 佢極度推崇York的. 當初想大仔也考SC的原因也是貪佢係名牌, 不然不會再讓細仔去考的. 但綜合了數年的經驗及感想佢覺得在英語上教得比SC好, 而且其他學科數學等也不太差. 相反讀SC的細仔就要在外補習了 而且其他學科數學等也不太差. 相反讀SC的細仔就要在外補習了. 我也就York收費多多的問題上詢問過她, 她說學校的確會主辦很多收費活動但參加才要付款, 不參加也不會有面色睇或被標纖的. 她也是選擇合適的活動給兒子參加. 因此她不覺得這個是問題, 相反她說他兒子返學很開心, 英文底又打得好所以升了英華小學他也能自己Handle到D功課. 她極力推介我俾囡囡入讀York的. 我女身也考到了他們的N班, 今年8月上學了. 希望有個好開始. - 只是反影了朋友的說法並無意批評SC, 不喜勿插.

88egg 發表於 12-2-27 11:14

I have same queries too. Any one has some information regarding to 升小成積 of york? I can't find the related information in their web site...

我個囡都考到york n班, 老實說, sc or york都一樣的貴, 但我個人覺得york比較抵讀, 話晒聽好多家長說都話學到野.  相反我都覺o係sc讀你就要出去補好多習, 學好多野, 貢...我點解要比學費呀???  
個人覺得比較york同sc, overall我like york多d, sc唯一真係好多鬼, 比york多.
但當然十個有九個都話無理由sc收你唔讀讀york, 呢d係輿論壓力, o係你根本無100%了解到兩間學校既時候, 你就好容易跟大圍走, 揀錯都好似唔係你既錯.  anyway, 每次諗學校比較最尾結論都係:收你先算!

究竟你or你身邊的朋友, 有無sc收唔讀選york的呢?

我連替女兒報SC都無報到. (1) 我覺得讀N班要收成6000實在太貴 (2) 綜合了討論區的意見, 發覺入很多專業人士, 名星等都讓其小朋友入讀SC, 講真依家 發覺入很多專業人士, 名星等都讓其小朋友入讀SC, 講真依家D細佬好識比較, 我同老公又唔係專業人士又唔係好有錢 講真依家D細佬好識比較, 我同老公又唔係專業人士又唔係好有錢所以唔想係呢方面給小朋友做成壓力. 相反York會較合適.
上期東方新地傅佩嘉都有講佢讀瑪利諾, D同學見你唔係穿名牌就Label你係窮人,小朋友要有好高心理質素才可應付到的.

tonyjaababy 發表於 12-2-27 13:50
我連替女兒報SC都無報到. (1) 我覺得讀N班要收成6000實在太貴 (2) 綜合了討論區的意見, 發覺入很多專業人士 ...

最驚係個仔好學唔學, 學埋狗眼看人低, 階級觀念太重. 或者因為童年時俾人睇唔起, 長大之後要充大頭, 正所謂真窮易過, 假富難捱. 有時唔好俾表象矇閉, 所謂的專業人士, 其實唔一定好有米, 律師唔交租我都見過. 無野架, 唔係無錢交, 同你玩法律程序咁解, 慳人地唔慳自己.