用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5級樂理G3報考會否太早?
樓主: 小藍莓
go

5級樂理G3報考會否太早?

.............

我個大女都係P2升P3果個summer holiday上小組課考G5 theory, 都一take考到88分merit. (東時佢有G5/6 piano)
不過問題係樓主的小朋友只有G2琴, 考G5 theory會吃力, 仲要唔係1:1.
其實G2所彈過的pieces好有限, 而且技巧亦尚淺, 會事半功倍, 得罪講句, 你個老師係唔係想儲腳開班 ? 否則真係浪費錢和心機.
例如, 好簡單, ornaments, 有G5咁上下琴, 一睇個符號, 就知係turn/ mordent, 見到蛇仔就知係arpeggiation, 得G2, 佢根本唔識, 真係要慢慢數, 仲要串字呢 !
仲有30個唔同key signature的scale, G2根本未學晒, 更惶論點分harmony/ melodic了. 有G5程度, 呢part根本唔洗點教.
music 係要"浸"出來的, theory 同 playing instructment係環環緊扣的, 樓主小朋友都係專心學好多一兩年琴先, 到時考theory會順暢d, 你急去send佢考, 谷入腦考左都係唔識.

wongcc1976 發表於 12-2-27 00:33
所謂持續的樂理教學,是由樂器老師在課堂中已不斷滲透,如拍子、調號、部份的performance directions等,樂 ...

好同意你所講, 不過....依家有好多教琴的老師, 都只係focus on "彈", 而唔教應有的樂理常識, 其實真係對學生唔好.
也許, 是現代的學生太忙, 家長太著重名利.
小朋友每年也許不是練考試歌, 就是校際歌, 根本冇學其他野.
有的小朋友, 一年只彈3隻exam pieces 加一兩隻其他歌仔, 咁又升升升班, 真慘 !

回復 小豆媽 的帖子

其實四級前的樂理﹐每堂同5-7分鐘時間就可以了﹔都是稍作講解﹐(需要時)讓學生在堂上做一條半條例題﹐然後給他一兩頁家課﹐下星期交回讓我批改﹐然後我又再給學生安排改正(如需要)以及給他們新作業。這樣地學習會更深刻﹐更容易吸收﹐也能讓孩子更喜歡樂理﹐不純為應付樂理試而學習﹐而且他們可以在鋼琴/小提琴課上學習樂曲時多加以運用﹐幫助分析和思考。也令我作老師的在講解樂曲時﹐可以更深入和準確(因為很多音樂用語他們都聽懂看懂了)。