用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5級樂理G3報考會否太早?
go

5級樂理G3報考會否太早?

請教各位經
驗的家長?因為我的小朋友剛取了G2琴試成績,老師叫她10月報5級樂理合理嗎? 還是她們要揍腳組班? 小朋友只得二年班。我很迷惘。

o岩o岩先考完grade 2, 就咁快讀樂理, 真係好似急咗o的, 仲可以考埋grade 4/5, 先要去樂理.
我囝考完grade 4, 樂器老師下一步諗住grade 6/7, 先去讀樂理 (剛剛二月考咗), 而且佢係讀1:1. 因為佢太細, 都係二年級, 老師話好少二年級去讀, 所以驚大家進度唔o岩, 於是決定一對一讀

我覺得真的太早了,如果太細真係好難明白樂理!

我今日同朋友講開, 佢個仔都係考完3-5級先學樂理. ....依家開始咗1個月....1個老師對2個學生. 另外個學生考完4級琴. 我都覺得有D問題......
我問番明唔明架....佢又話明(可能佢連唔明都未識), 但係問佢點解會咁咁咁, 佢又唔識解比我聽..... 如果唔得就趁早唔學.....
$8xx/月是否太貴?

小藍莓 發表於 12-2-23 19:45
我今日同朋友講開, 佢個仔都係考完3-5級先學樂理. ....依家開始咗1個月....1個老師對2個學生. 另外個學生考 ...
如果o岩o岩開始咗一個月, 佢覺得明都唔出奇, 因為剛開始教grade 1 級數的樂理. 難度在於到grade 4 -5, 以及past paper 的階段. 我囝之前小一暑假跟普通琴行學咗半年, 1:1, 剛開始時半小時, 後來程度深了加至 45mins, 也是 $8xx 一個月. 如果不是1:1, 我個人覺得也要 $8xx 算貴 (當然, 老師的級數和經驗可能有所不同)

引用:請教各位經驗的家長?因為我的小朋友剛取了G

原帖由 小藍莓 於 12-02-23 發表
請教各位經
驗的家長?因為我的小朋友剛取了G2琴試成績,老師叫她10月報5級樂理合理嗎? 還是她們要揍腳組班? ...
二年級真係細左D, 又先o岩o岩考完二級, 仲要唔係1:1, 我覺得可以遲D先, 就算要學都一定要1:1!!!

引用:我今日同朋友講開,+佢個仔都係考完3-5級先

原帖由 小藍莓 於 12-02-23 發表
我今日同朋友講開, 佢個仔都係考完3-5級先學樂理. ....依家開始咗1個月....1個老師對2個學生. 另外個學生考 ...
$8xx差唔多啦, 我兩個仔一齊學$1500/月, 話就話一個鐘, 不過好多時都上足個半鐘甚至2個鐘不過我地跟左琴姐姐好耐, 所以先會有咁既優待

咁細個學,會比較辛苦,學緊G.4/5嘅時候先學都唔怕啦^^

考完grade 5( paino or violin) 先去讀樂理

cindyau  AGREE  發表於 12-2-24 21:45
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

..............

咪甘心急啦! Piano grade 5 再學都唔遲啦! 樂理真係好深架, 大D先學安全D, 免得到時學到半路先發覺有問題, 到時要决定繼續比錢定放棄就慘了

考8級琴年半前至學都未遲。

理論上琴行話遲早都要學。我奇實都見有個3年班考。不過唔知人地琴考到第幾級。課堂長達8個月,計埋可能要成萬元去考樂理,如果小朋友唔明,再補堂,再加錢,是否應該?

引用:理論上琴行話遲早都要學。我奇實都見有個3

原帖由 小藍莓 於 12-02-25 發表
理論上琴行話遲早都要學。我奇實都見有個3年班考。不過唔知人地琴考到第幾級。課堂長達8個月,計埋可能要成 ...
二級琴+二年級考樂理似乎早了些,可能要上好多堂先得
最理想是有四級琴(有些小孩三年級已考五級琴了)或者在三升四的暑期密集式學,因為起碼分數的運算學曉,對考bar line 同作曲都有幫助。

另外有另學管弦樂更好,因為有一部份考管弦樂團的樂器. 如果是玩開管弦樂團,這部分唔教都識!

小藍莓 發表於 12-2-25 14:36
理論上琴行話遲早都要學。我奇實都見有個3年班考。不過唔知人地琴考到第幾級。課堂長達8個月,計埋可能要成 ...
係我就唔學住啦!又唔係趕住考6,7,8級,等佢學到3,4,5級時,那些歌複雜D,邊教邊學,邊學邊明白樂理,好過現在硬生生地逼佢吞。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

之唔系,我吔小時候都系彈到咁上下,買幾本白皮書做下就去考樂理,無話花成萬銀上堂學。

琴行說因為小朋友上到四五六年班太多功課, 到時驚無時間, 所以趁現在初小完成.

昨日問琴行小朋友幾時會考下次級別試, 她說叫我問番教琴的老師.
如果唔學樂理, 係佢地度學琴會唔會口黑面黑對小朋友哩?

我覺得好多人認為樂理是用黎應付五級以上鋼琴試而學的,其實係唔正確。

如果情況許可,應給小朋友持續學習樂理,始終樂埋是學習音樂其中一項非常重要既環節。

我仔現3級,讀k3,我稍後會開始比佢讀。