用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問讀緊國際學校去考傳統小一而成功率高唔高呢? ...
go

請問讀緊國際學校去考傳統小一而成功率高唔高呢?

請問讀緊國際學校去考傳統小一而成功率高唔高呢?
請指教!

考新派直資, 都有機會.  如傳統私小個D, 真係要操下D中文...

醒目開學勳章 王國長老

新派直資對中文要求一樣唔低, ANYWAY都係操操好

回覆:請問讀緊國際學校去考傳統小一而成功率高唔高呢?

小兒K1-K2都讀傳統幼稚園,但現在有國際學校收他,但想考直資既學校小一,如讀住國際學校考會困難嗎?小學會睇之前K2或現讀的國際學校呢?

其實最初揀左國際學校, 點解會揀返傳統小學? 中文要急起直追了.  

醒目開學勳章 王國長老

即K3轉國際, P1又轉返本地唔辛苦咩

醒目開學勳章 王國長老

活動既學校, 要求小朋友自學, 對小朋友中文閱讀能力更高

我想樓主是想進可攻退可守。

先有一間不錯的國際學校在手,以後的小一遊戲,如果能考到心儀的傳統小一就轉,不然就留在國際學校繼續讀下去,對嗎?

這種想法不是不行,不過要考慮你心儀的學校會否對國際學校的孩子"另眼相看"!

應該說成功例子不是沒有,不過一定不太多!

:-D :-D :-D :-D

依家考小一,一年比一年難,我擔心小兒未能入到心儀學校,所以在考慮K3是否轉國際學校?!

#502,
你說得對呀!
就係擔心那些心儀學校是否「另眼相開」,見到你K3轉左國際就即時disqualify你!應點好呢?

小女由2岁班起—直都读同—间国际幼稚园 并跟着学校由5岁起升读原校之一年班(国际学校之—年班为5岁) 今年亦有考小—直资及禾校 曾考9间 有6间收录 2间备取 总括而言 面试当天小朋友的表现才是学校考虑的主要 所以小朋友如何可以表现出学校想见到或欣赏 才是关键

個案分享:
識兩個小朋友幼稚園讀國際學校,父母又貪得意在佢地讀緊G1時走去大抽獎,咁好彩抽中左萬千人嘅dream school,點知一個讀左一星期,一個讀左三星期就要轉番去原本個間英基,好彩學校仲未放位出去!父母講番原因係佢地覺得上課形式同英基好唔同,加上中文又唔好,有個屋企都係講英文,連廣東話都唔係好明,所以返學日日喊。

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友間學校, 都有學生考到入黎, 但小一ORIENTATION上要老師全程幫手翻譯(我唔知小朋友廣東話程度, 不過媽咪似乎聽得好辛苦, 小朋友途中亦有舉手話唔明), 我都覺得佢地好勇啊! 屋企唔講廣東話但送小朋友去一間廣東話學校(仲係普教中)
不過好彩我地學校出名包容(肯全程派個老師1:1翻譯仲唔夠包容?), 小朋友仲有時間適應, 如果傳統果D我就唔知了

Depend on your kid, My daughter is work but she need spend more time, Compared with other classmates, she is really behind.