用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊HKPS Ascot N班轉去st cat 讀K1
go

讀緊HKPS Ascot N班轉去st cat 讀K1 [複製鏈接]

如題,囡囡個性活潑,講野叻讀HKPS英粵班都開心的,英文普通話教得很好,且k1能轉上午班,k2又會轉晒英普,好吸引,家長分享大多畢業都升讀沙田好學校。考到st Cat 英粵下午班應否轉呢?名氣大些但很多學生,怕囡囡被忽視,但肯定英文會好,本人想囡囡升讀傳統學校,希望用家可分享一下。

3    0    0    0

你sc都係英粵下午office, k1可以轉英普就留係hkps啦!  sc係大校, 如果係鍾意hkps係細校, sc更加唔駛考慮.

既然囡囡讀得開心,間學校又好,何必要轉呢?同埋我覺得英文好唔好,係在乎父母在家點教小朋友,學校只係一個幫助

"...但肯定英文會好..." Don't make this assumption!

回覆:dwkw333 的帖子

所以想就讀st cat 的用家分享下,我唔想導聽途說。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樂基嘅英文無可能差過SC!
只有可能好過!
唔好俾名氣沖昏頭腦!一間近屋企(你應該住沙田區啦) 讀開又開心嘅學校,仲要係區內最出名嘅,一定係首選!

仲有一樣嘢,就係出外比賽,如果你係想小朋友多d機會比賽嘅家長,細校會多d機會同埋培訓,但大校就難d..

LuLuKiuKiu  Agree!  發表於 12-9-6 09:35
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝,我就是不想limit 我的小一選擇在沙田區,因為我校網馬鞍山又不是沙田,馬區小學又一般,好似去九龍塘多些選擇。而家只是N班暫未有比賽,但校長好nice記得學生名字。

小曳人  讀邊間KG同校網無關!  發表於 12-2-23 13:43

回復 ScarlettShannon 的帖子

昇小跟幼稚園地址係邊區全無關係...

有人相信名幼訓練好d, 或者名氣大d有助叩門...

Hello, ScarlettShannon, 我都有接近的問題!愈讀愈喜歡樂基,深信若讀上,英普能力無問題。但現有一條龍K學校收左,升小冇咁煩,但以課程,肯定不及樂基 : (  唔知点算好!若我是你,若英文可自己跟,定必選樂基!一間有水準,又照顧到小朋友,最重要是有心教學的學校!!

ScarlettShannon 發表於 12-2-23 12:41
所以想就讀st cat 的用家分享下,我唔想導聽途說。

I agree to Amymichelle that 英文好唔好,係在乎父母在家點教小朋友,學校只係一個幫助. I hope you understand what I mean :)

比我一定係樂基,sc係咪想像中咁好?而且人多,我覺得hkps好d,而且又近又讀開~
講真難入過sc啦~

小曳人  係!難入過SC好多好多!  發表於 12-2-23 13:45

上年我面對同一問題,最後留 ascot 樂基,係no regret架!
你等睇埋今年P1派位結果...你就會揀到~

回覆:Mcdondon123 的帖子

明白,那幾時有結果?

好似都要6/7月,會貼係學校...
St Cat 英粵你有冇了解下課程?PTH每日幾多時間??係咪日日有???
NET係咪三個鐘都有????

SC 絶對唔差,點解年年都咁多人排隊想入,一定有佢吸引之處,不好浪費機會

Hello ScarlettShannon, 我個小朋友係Scarlett同班同學, 我都面對著同樣問題, 響樂基讀得開心, 亦覺得小朋友有進步, 校長和教師都好熟識每個學生. 但又有SC 英普offer, 唔知點樣取捨.

如果我個小朋友有你小朋友咁叻, 考到HKPS, 一定唔會轉SC, 我有好多朋友小朋友讀完SC, 佢地話唔覺有咩升小優勢, 同埋唔見小朋友響英文方面話比其他學校係OUTSTANDING, 只係不過不失, 學校果張REFERRNCE LETTER都係好行貨, 考唔考到學校只係好睇學生本身表現, 大抽獎更加唔洗講係睇彩數, 唔關學校個名事。

ScarlettShannon, 我都係樂基家長, 當初我冇報SC的原因係我自己好喜歡細校, 由校長到校務處職員到清潔嬸嬸都能叫得出小朋友個名, 我覺得好窩心, 我感受到小朋友不會被忽略, 我哋的小朋友咁細個, 佢哋好需要被重視, 在學校, 老師是佢哋的一切, 佢哋時常畫完畫, 第一時間爭住要老師睇佢哋d作品, 好+有愛心嘅老師係直接影響到小朋友的學業. 好學校唔難求, 但好老師係難求好多好多.
如果小朋友讀得開心, 咁就一動不如一靜, 冇人包保你小朋友在SC讀得開心, 萬一轉去SC後, 小朋友不及在HKPS開心, 咁就後悔莫及.
不過, 不論你放棄邊間都會令一些人開心, 請不要hold個位太耐.

回覆:cow1303 的帖子

多謝上面每一位,我就是想早些放位出來先問,不然兩邊付留位費到6月先放位就好似唔係咁好啦,我相對都知道樂基,但SC家長好似冇乜回應,想知情況,致於Net及pth教育情況,我開放日問過,普就好少,不像樂基有好多普通話機會。但事實我見好多外藉老師,不是abc,相對一定發音好準,樂基英文老師係abc領教過英文不是個個準。

‹ 上一主題|下一主題