用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人會因為得到SH的offer,而放棄St Clare's的offer嗎? ...
go

有人會因為得到SH的offer,而放棄St Clare's的offer嗎?

有人會因為得到SH的offer,而放棄St Clare's的offer嗎?

回覆:有人會因為得到SH的offer,而放棄St Clare's的offer嗎?

我估有

有都唔奇,視乎你想要咩?
所以唔需要理人點睇,亦唔好睇名氣,睇你自己的要求,以及小朋友的本質.......
自己的小朋友只有自己最清楚,加油! 祝你為小朋友揀到最適合佢的學校!

其實邊間好d?聽聞SH近幾年中學差左好多,

我無報過ST CLARE'S,但如果我選,都會選SH,因為ST CLARE'S遠了點.

lovelinda 發表於 12-2-21 13:28
有都唔奇,視乎你想要咩?
所以唔需要理人點睇,亦唔好睇名氣,睇你自己的要求,以及小朋友的本質.......
自 ...
Hello,
可否長細分析下2間的分別呢?
我地SC有offer, SH waiting....
原本一心一意入SC的,去SH interview只是想俾多啲機會阿囡見下世面.....
但是見完SH後從同事中聽到個故事...都令我覺得SC未必啱阿囡性格的學校
擔心阿囡未番夠一個月就俾人勸退........

阿囡好勝,皮氣差,心急無耐性,好動 non stop........一啲都唔似SC girls......

但SH又適合嗎?????? 頭都痕埋!!!

回覆:gurgur 的帖子

SH較重學生的紀律,K1上學期會安排家長觀課,全部家長嘆為觀止,因為看見自己的小朋友整齊排隊等等,功課方面,每天一份線條練習(功課簿大過A4 size) ,每週一張溫習工作紙及一份閱讀報告,有時有宗教工作紙,家長要幫助小朋友溫習,老師隨時問小朋友問題,唔識的話評估報告會mark低

回覆:marwai_1030 的帖子

咁快K1已經每週每天都有功課。那麼請問是否每日都有英文堂?甚至乎普通話堂?

fefemom  K1每星期一天普通話,三天英文(k1英語老師不是NET),餘下一天普通話/英文隔週上。  發表於 12-2-22 00:43

回覆:TYBB1 的帖子

英文堂和普通話堂會分組輪流上,時間約30分鐘一科,K1上學期初已經要識全部大小階英文字母,老師教得好快,所以要常溫習

引用:Quote:lovelinda+發表於+12-2-21+13:28+有

原帖由 gurgur 於 12-02-21 發表
Hello,
可否長細分析下2間的分別呢?
我地SC有offer, SH waiting....
SH亦重視學生自理能力,小朋友要懂得自己收拾玩具,餐具,書包,去洗手間等,如果老師發現小朋友做得不當,會聯絡家長。

引用:英文堂和普通話堂會分組輪流上,時間約30分

原帖由 marwai_1030 於 12-02-22 發表
英文堂和普通話堂會分組輪流上,時間約30分鐘一科,K1上學期初已經要識全部大小階英文字母,老師教得好快, ...
請問英文堂和普通話堂是天天有嗎?

回覆:TYBB1 的帖子

英文:一星期三堂,普通話:一星期一至兩堂

回復 gurgur 的帖子

I would like to know more about the story, can you share the situation in St Clare?

聽人講不如自己睇, 我住半山經常都觀察學生的舉止. 我有讀sh畢業的朋友告知, 每天做功課做到11點,(20年前), 亦有人講佢教淺考深,要勁上補習班, 你去半山環貿及高街d補習社,不難發現佢地將sh的測驗巻,補習成績放在門外招來. St Clare 在星期六,日有open day, 不如自己去觀察, 問下d學生的真實情況,自己再決定.

回覆:有人會因為得到SH的offer,而放棄St Clare's的offer嗎?

睇完你地嘅形容加上自己朋友嘅意見,忽然覺得好彩SH 只係waiting, 似乎呢間學校真係唔多適合阿女。

Sunny gl, 千其不要受我影響, 請自己觀察, st Clare 的家長相對sh 是比較低調,但偶有發言.你自己睇多d 了解多D:)

我係SH old girl. 小時候讀書確實係好辛苦, 但我好感謝SH幫我打好個foundation, 讓我讀high school同讀u都讀得非常輕鬆 (not in HK), 我都有struggle究竟應唔應該比個女行一條輕鬆d嘅路,但我對SH有深厚嘅情誼結,點都想比個機會佢試下。

cmir  same here, but SH rejected my daughter....  發表於 12-2-22 11:33

但我朋友又話SH KINDER教得太淺既?

Cutemom0808  yes, compare kowloon tong係淺,compare收學券果d又不算太淺,我會話pushy家長不合  發表於 12-2-22 14:16

washburn 發表於 12-2-22 11:00
聽人講不如自己睇, 我住半山經常都觀察學生的舉止. 我有讀sh畢業的朋友告知, 每天做功課做到11點,(20年前), ...

同意!同意!“聽人講不如自己睇”