用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時  

升中選校是父母和孩子共同處理的項目。老實説,我享受整個過程。

姚姚  勁!  發表於 13-3-19 13:47

回復 ChiChiPaPa 的帖子

你真豁達!! 對於選校這過程, 我口中雖說是平常心, 但骨子裡簡直是精神折磨......

五歲仔 發表於 12-2-23 23:05
時光既然要回流, 不如回流未嫁時, 首先要嫁個有錢人, 仲要佢家族的基因要好, 未出生就已經胎教, 出生後進行 ...
我非常同意你的說法, 真是我的心聲, 如果有得揀, 便從未嫁時揀, 好過現在都個煩字

回復 家之達人 的帖子

應該是得個煩字至啱

其實閱讀課外書確有益,但學校裏主流課本是基礎,有咗基礎學其他知識先會事半功倍,唔通連ABC、一二三都唔識可以睇得明文學巨著、科學理論?所以如何平衡係高深學問,每一位家長都係有兒女才成父母,孩子多大你就是多大的父母。每天都摸索學習中,没有天書教你如何做父母,每對父母面對的問題都不一樣,只能每天吸取經驗、檢討再出發,大家都要加油!

閱讀這帖真令我獲益良多。現在我的小朋友只是幼稚園生,知道你們的想法令我從新計劃做父母的方法,真的感謝。

kaychung    發表於 12-3-8 12:07

Ackl1002 發表於 12-3-5 17:59
閱讀這帖真令我獲益良多。現在我的小朋友只是幼稚園生,知道你們的想法令我從新計劃做父母的方法,真的感謝 ...

難得你小朋友還是幼稚園生你竟有興趣入來「升中派位」這個討論區。距離小朋友升中還有很長時間,這裡的家長大多是被升中派位的程序迫得瘋瘋癲癲的了。你去「日日睇信箱」一欄睇睇就知!

點都好,可以摸著石頭過河已比我們幸運不知多少了!

rinarina  其實而家考幼稚園都係日日睇信箱GAR, 知無?!  發表於 13-3-15 16:01
kaychung    發表於 12-3-8 12:09
:verycold: :verycold: :verycold:

I won't change much. Sometimes it is very interesting to see children grow and I understand them each day, day by day, and sometimes I change some parenting skills based on my understanding of them.

Basically readings are good and I encourage "passionate" and "obsessive" readings, but not "obsessive" computer games.

Exam skills - mild reminders, but not "intensive training". No tutorial class and extra training. But will buy some exercises on Maths and English for checking if he grasp the concepts or not.

若能再來一次, 我希望改變自己的態度.  當孩子在學習上遇上困難時, 我希望自己多体諒, 而不是用成人的角度/ 理解, 然後對他說:  "禁淺都唔明, 我都唔明點解禁都唔識, 禁都可以錯...blar, blar, blar......".

20081216  哎,你好像我先生的態度呢!  發表於 13-6-3 21:35
Jackieson  知易行難, 但仍然會緊記!!  發表於 13-3-13 10:12
fw9166  咁似我現在教緊K2囝囝做功課既...不過睇完呢版學多左野....多謝各位!!!  發表於 12-3-8 13:58
kaychung    發表於 12-3-8 12:11
VKwan  點解你同我講既說話竟然一模一樣?  發表於 12-3-8 02:07

當孩子在學習上遇上困難時, 我希望自己多体諒, 而不是用成人的角度/ 理解

I like that, wonderful reminder for me as well!!

ohnono,
Yes, easier said than done but I'll try my best.

醒目開學勳章 王國長老

motherotk 發表於 12-3-5 19:08
I won't change much. Sometimes it is very interesting to see children grow and I understand them each day, day by day, and sometimes I change some parenting skills based on my understanding of them.

Basically readings are good and I encourage "passionate" and "obsessive" readings, but not "obsessive" computer games.

Exam skills - mild reminders, but not "intensive training". No tutorial class and extra training. But will buy some exercises on Maths and English for checking if he grasp the concepts or not.

Basically readings are good and I encourage "passionate" and "obsessive" readings, but not "obsessive" computer games
我同你的教養手法差不多....
P.3 前借不同頖型的課外書, 讓她自己摸索自己的興趣,(唔鼓勵佢睇’’公主故事書’’)P.4後會根據她的興趣去借書買書,讓她去''沉迷''閱讀(唔鼓勵佢睇’’言情小說’’)

升中, 基本上佢想睇就會買, 不過要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....

同意, 我同你的方法一樣, 我女都係F.3才開始上人生第一次的補習班...

霖霖B媽咪  雖然亞女已經唔睇公主書, 但想知睇公主書有乜野唔好 ?  發表於 12-3-8 13:56
motherotk  唔鼓勵佢睇’’公主故事書" agree, but my girl cannot stop her. So I have to retell the stories with other perspective of 公主. E,g, 公主can be assertive, strong, wearing blue etcetc   發表於 12-3-7 17:27

升中, 要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....====> how to approach people from different level ? Can you please share ? thanks !

醒目開學勳章 王國長老

like_travel 發表於 12-3-6 12:26
升中, 要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....====> how to approac ...

我都摸索中, 我知道方向, 但方法呢....就.......找尋中........
基本上係學校開始,..初初升中時,, 我鼓勵佢要積極去經營同學間的友情,
成績足夠升班就可以啦,(不過最好頭40%啦.....)
當然要懂得選擇有共同目標的同學, 不只是吃喝玩樂愛扮靓的,
因為以後佢地就是她人生路上的伙伴.....

而家...阿女同十幾個要好的同學去參加義工班,
中心會教佢地組織, 安排, 聯絡.....服務不同年齡的人,
我想都應該係幾好的訓練...其實學校都要佢地出去賣旗, 但是我覺得還是不足夠,
因為無連續性和組織性, 而家佢一班同學去做就非常好...
如果無之前的經營, 就未必有今日的同學網絡....

而佢自己亦清楚自己的目標, 自己會緊張自己的功課和成績,
我只是提供佢所需要的協助而矣........

csy_ma  另,如好友中有性格不太值得欣賞的同學,但又因自幼相熟,該生又不大有人緣,遂選擇常跟她一起--在此情況下,家長應如何處理  發表於 12-3-7 12:15
csy_ma  "初初升中時,, 我鼓勵佢要積極去經營同學間的友情"非常有參考價值,謝謝  發表於 12-3-7 12:06

對呀, 就是義工!
可惜小學生不可以做, 只有賣旗活動.....

醒目開學勳章

醒目開學勳章 王國長老

ohnono 發表於 12-2-27 13:04
講開讀書,我都要多謝阿仔以前的校長。他叫我們看書,但不要沉迷,因為一但沉迷就容易令人脫離現實,甚至變成逃避現實。其實好多小朋友都好抗拒返學、考試、溫習、練琴、人際關係或者係父母煩瑣的要求等等這些現實的事。既然讀書可以暫且抽離一時三刻,漸漸成癮。這方面家長要付上絕對的責任。

都有道理, 不要成了''書獃子', 只懂睇書, 不懂交際...

ZZdaphne 發表於 12-3-6 13:47
都有道理, 不要成了''書獃子', 只懂睇書, 不懂交際...

我見過一個今年讀中六的'書獃子',竟然話叫一個剛剛生完bb的媽媽,放低bb係屋企,
咁咪可以出來食飯.......
你話他讀乜書.

醒目開學勳章 王國長老

Rainy 發表於 12-3-6 13:11
對呀, 就是義工!
可惜小學生不可以做, 只有賣旗活動.....

我覺得呢樣野, 家長要帶頭做, 學校亦要做 (靠自己搵, 唔夠架, D福利機構其實未必樂意俾D人單次去服務, 因為D人唔知訂, 個機構仲要睇同教)
我女學校有"社區服務"單元, 亦有邀請家長一齊做, 之前去過服務老人院, 盲人學校(果次分享差D攪到我當住幾百人面前喊左出黎), 弱智中心, 今個學期我女要籌辦去幼稚園一個VISIT, 佢好俾心機整遊戲呀

我女P2時, 岩岩學校招募晚間家長活動既義工, 於是我SIGN UP左, 過去幾年我都有幫手辦活動, 有FOR家長的, 有親子的, 有時都會叫埋個女去幫手, 當初只係想佢湊下熱鬧, 跟住我發現原來一班小義工好期待幫手既機會, 坐COUNTER簽到啦, 派發活動既物資, 幫手做MC, 帶遊戲, 佢地好期待家長預佢一份
直到而家, PTA我都做埋, 涉及既活動同籌備更廣, 我女每次知道我有活動就滿腦子主意, 成班小朋友彈出黎要求幫手, 佢地唔係玩架真係全程ON CALL, 有時無左佢地都真係攪唔掂
最近, 學校十週年, 有D攤位遊戲係同D社會服務機構協辦的, 每班會選幾個學生去同主辦機構一齊主持攤位, 我女係其中一個, 佢開心到丫!!

當家長只會想 "小朋友見到我去學校會好開心" 其實應該想得更遠呢

VV媽 發表於 12-3-6 13:54
我見過一個今年讀中六的'書獃子',竟然話叫一個剛剛生完bb的媽媽,放低bb係屋企,
咁咪可以出來食飯.......
...
咁咪可以出來食飯.......>>>>>>>高分低能的典型例子。面試就係盡可能犀走呢班人。

你話他讀乜書>>>>>>>>詩篇!

:verycold: :verycold: :verycold: