用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兒子身上的突破,是我從沒有想像過!! ...
樓主: charisma07
go

兒子身上的突破,是我從沒有想像過!! [複製鏈接]

Hi charisma07,
我看了你post出來的第一條 Youtube 片, 哭了出來. 因為同我個女的情況好似, 我個女現在2歲7個月大, 歲半前看似一切正常, 只是比較遲學識行路, 但在她20個月大, 我開始覺得佢大肌肉有問題, 到佢22個月時有Playgroup老師話佢eyecontact較弱, 叫我留意. 當時, 我仍吾明白這是自閉癥狀, 老師亦無提我, 我只係以為老師叫我教下佢禮貌, 到佢27個月我才感到有問題, 未足29個月時做了評估(即大約2個半月前), 醫生話佢有自閉癥狀.

如果真係因為某些食物引致, 停食就會改善, 對我來說真是天大的喜訊.  但這一刻, 我真的未想到有甚麼食物有可能是原兇, 但我會努力去想想.

myson727  驗食物敏感(驗血),米知道有甚麼食物是原兇  發表於 12-3-9 22:34

BTW, Thanks for Sharing!

Anitalmy,

不用客氣。大家也是努力中,一同奮鬥。加油。

Xixi1218,

未知你小朋友多大。我自己都是參考網上的教法。有見囝囝成日數手指,多過十就唔識數,於是我做了幾十個同色的圓形磁石,放在白板上教。直至目前為止兒子也很喜歡,我覺得成效不錯。

XIXI1218: 首先用實物在學10位內加減, 巨體地說加即是比你, 減即是取走, 到小朋友明白加減的理念後, 掌握到基本, 再改為用算式方法計, 到掌握到, 改為心算, 不要心急, 開頭最難, 但當佢基礎掌握得好, 跟著的就比較容易

‹ 上一主題|下一主題