用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家要換電腦, 買桌上還是手提好呢
go

而家要換電腦, 買桌上還是手提好呢

亞囡部電腦好慢同舊, 而家想換部新o既比佢做網上功課,
想問買桌上(desktop) 還是手提 (note book) 好呢
另外, 邊個牌子好呀

回覆:而家要換電腦, 買桌上還是手提好呢

我會揀檯機,用起嚟舒服D。HP同Dell都幾好架!

手提方便D喎,佢可以擰部機去搵我問問題,唔駛我走過去。
又可以慳D位,佢張枱已經好逼!

我會揀檯機,仲會安係廳,以便不經意地監察!
另外,為免頸椎問題,都係揀檯機!

都係desktop啦!

有地方擺用desktop 會好D, ASUS 唔錯, 價錢同功能都唔錯, 散熱系統一流

回復 ice105 的帖子

在家裏用,當然是臺式。因為屏幕大點,對小孩視力好的。

覺得desktop會好D, 個monitor大D睇得舒服D.

王國會長

maylmm 發表於 12-2-20 17:20
亞囡部電腦好慢同舊, 而家想換部新o既比佢做網上功課,
想問買桌上(desktop) 還是手提 (note book) 好呢
另 ...

桌上, mon 大D 對眼晴好D, 最重要係notebook 個mon 太低,  容易造成不正確操作電腦姿勢而出現問題.

Desktop for sure. Not carry around.

王國會長

A-Mum 發表於 12-2-20 18:42
手提方便D喎,佢可以擰部機去搵我問問題,唔駛我走過去。
又可以慳D位,佢張枱已經好逼! ...
號稱全球最細的desktop 機 155x192x22mm 打直放加埋隻21" LCD mon 唔會佔好多位.

A-Mum  真係無唸過我地原來係如此另類!細機(Mac mini)都有用過…… 都係手提方便,又唔係不停用,應該唔會走回頭路了!  發表於 12-2-27 16:54

感謝各位回覆, 我決定買 DESKTOP , 不過邊隻牌子好用D, 冇咁易壞呢