用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 個女專注力不足學校成積是否一定會差?
go

個女專注力不足學校成積是否一定會差? [複製鏈接]

我懷"凝"個女有專注力不足(我估係輕度)已排期評估, 就升小學好擔心到時佢成積會差想問下我係咪要有心理準備.
   2    0    0    0

我係媽咪網果邊覆左你啦~~~

我個女被評估為專注力不足及讀寫障礙,
今年小二, 三科主要科目肥咗兩科.
:

我女舊年等評估時小二, 不嬲都一科主科唔合格, 第三次考仲三科主科一起肥曬, 跟住暑假後見左醫生食左藥, 由小二全級考108(全級12X人), 食藥半年間(小三啦), 成績升至全級63呢! 仲要係唔駛點温到有咁的成績, 數學仲入左資優補習班.

做功課等問題都改善左, 唔駛灰心跟住醫生講咁做, 小朋友就會發揮番佢地的智能
我個囡囡在2003年12月28日出世,叫李芷蕎係早產了一個半月出世1.2kg -- 出世時,30lbs -- 25�6�07

PARROTMUM 發表於 12-3-14 17:31
我女舊年等評估時小二, 不嬲都一科主科唔合格, 第三次考仲三科主科一起肥曬, 跟住暑假後見左醫生食左藥, 由 ...
想問咁你女之前做功課有冇咩問題? 會唔會好難教呢?

HTML 發表於 12-3-14 12:00
我個女被評估為專注力不足及讀寫障礙,
今年小二, 三科主要科目肥咗兩科.
: ...
我小朋友都係兩樣都有...
不過她只係默書有問題,其他科就叫緊緊合格...
仲之要寫字既就差唔多全錯

回復 Fanny媽媽 的帖子

之前做功課可以話係嘔血啦, 一個鐘的功課做成4-5個鐘, 默書最痛苦讀唻讀去都唔合格, 舊年暑假上左個專注力及記憶班教左D方法, 上學期才可以默書合格, 但下學期佢要求自己温就又失敗, 都係用記憶法之餘要媽咪引導注才能.

一.二年級時除了功課要跟住唔係就欠交, 執書包做通告等都要跟足, 現在食左藥有改善唔駛我看手冊數功課比佢做又自己成功執書包, 還有專注力不足小朋友常錯的數學功課都唔駛我check都冇錯呢.
我個囡囡在2003年12月28日出世,叫李芷蕎係早產了一個半月出世1.2kg -- 出世時,30lbs -- 25�6�07

回復 PARROTMUM 的帖子

我女都是專注不足和讀寫障外,小六,很怕做功課,上課發夢,成績當然差,醫生也介紹R藥,我沒比她試怕副作用,
但現在她處於發育期,很煩惱,請問你小朋友吃邊隻藥,政府或私家,有沒有其他副作用,感恩!

lokhimbb  有冇副作用..真係食過至知....我仔就對R字嘅藥有副作用...醫生要幫佢轉藥....  發表於 12-3-15 15:41

cvcheung 發表於 12-3-15 14:48

我女都是專注不足和讀寫障外,小六,很怕做功課,上課發夢,成績當然差,醫生也介 ...

我女睇政府的, 因試藥量時期要食R藥先(醫生話的遲D有需要再轉長效個隻),我女係試藥/加藥量頭一星期有少少副作用好快適應之後冇任何副作用啦.

-適應期大約一星期, 期間有訓唔到, 肚仔痛同少少作嘔.

但食藥物後的好處多過壞處(在我唻講), 成績好左, 功課做快左, 叫佢一次就叫到佢, 自己執房(尾兩樣都係醫生話我知才知是病徵

感恩你的回覆,我試再約見医生。

我仔寫字真係好差.... 其實我想問下,呢D 情況要唔要入肢體傷殘學校呢?

PARROTMUM  會否見左物理治療師, 可能係小肌發展唔好姐  發表於 12-3-16 13:16

回復 annaanna 的帖子

佢由細到大都PT, OT, ST,佢大肌都係差,平衡又差,所以影響到小肌都差,寫字差,但我真係唔知點先會讀肢體傷殘學校....

學校教O既野佢樣樣識,但叫佢拎起支筆寫字就十萬個唔願意﹗

annaanna 發表於 12-3-16 14:47
回復 annaanna 的帖子

佢由細到大都PT, OT, ST,佢大肌都係差,平衡又差,所以影響到小肌都差,寫字差,但 ...

你PT, OT & ST係評估還是訓練呢, 我細女係早產因發展小肌同說話慢排左早訓中心, 一對一上堂(一個月6-7堂)進步好好可以入正常幼稚園呢, 你冇排這些中心咩?

我仔小一喇﹗讀緊主流學校,但功課好多,因為佢做得慢呀﹗

PARROTMUM  我好彩囡囡間主流小學都好關顧佢地這種有需要的小朋友  發表於 12-3-21 13:26

我個囡宜家讀緊小一,不過做功課好慢,成日好少功課都做好耐成3,4個鐘,又成日發呆,好似記吾到學習上的野,考試就主科全部肥佬,想問下各位mami有邊度可以做評估佢係米專注力不足呢??

chu87377 發表於 12-3-20 22:00
我個囡宜家讀緊小一,不過做功課好慢,成日好少功課都做好耐成3,4個鐘,又成日發呆,好似記吾到學習上的野,考試 ...

你首先同學校講左先見左學校社工先, 佢地會轉介去有關的心理學家做評估, 我大女就係咁, 小二安排見心理學家(因要滿7 歲才可做準確ADHD評估, 跟住評估到係就比信見醫院兒童精神科, 我女跟住就食藥同排行為治療等, 小學轉介係最快的, 如果學校排見心理學家耐的話, 就叫家庭醫生寫紙去兒童精神科啦, 不過去度精神科都會安排放番見心理學生家同等小學對小朋友的報告才治療.

另外當然比得起就直接睇私家兒童精神科囉.

chu87377 發表於 12-3-20 22:00
我個囡宜家讀緊小一,不過做功課好慢,成日好少功課都做好耐成3,4個鐘,又成日發呆,好似記吾到學習上的野,考試 ...

你睇下你女有冇以下病徵,如冇就只係小一習慣問題.

ADHD症狀可分為三大類:注意力不集中、過動、衝動或兩者皆有。若兒童和青少年表現出下列症狀,即可能患有ADHD:明顯的過動、衝動或注意力不集中症狀,症狀持續至少6個月。並且於7歲前觀察到症狀:注意力不集中症狀、難以注意細節或指示、難以保持注意力、無法專心傾聽、避免從事需要專心的工作、過動或衝動症狀、組織性思考有困難、老是弄丟必需物品、容易分心、無法坐定、總是動來動去、好像裝上馬達一般靜不下來、多話、打斷對話或插嘴、無法耐心等待…等,家長應觀察兒童日常生活狀況,再請教專業醫師方能診斷是否為ADHD。

or
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B3%A8%E6%84%8F%E5%8A%9B%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E9%81%8E%E5%8B%95%E7%97%87

我今日打左返學校穩社工,原來佢地有留意我個囡,(可能我個囡次次考試都肥佬),仲穩過阿囡傾計,開頭個5分鐘,阿囡都吾多睬,只是搖下頭點下頭甘.10分鐘后先開始開口講嘢,覺得佢好慢熱,但我個囡係屋企講過吾停,出到街遇到熟人就好似害羞甘,躲在我后面!!!尼個情況係升左小一先開始,到底發生咩事呢???

PARROTMUM  同社工跟進住睇下佢有咩commant先啦  發表於 12-3-21 22:54

我個女(小二)今年9月見精神科,
到時都唔知醫生會唔會開藥比佢.
不過, 個心就好矛盾,
唔食藥就唔會有進步,
食藥會改善, 但可能有副作用..

PARROTMUM  唔單止要進步, 仲會改善生活呢  發表於 12-3-22 13:32

HTML 發表於 12-3-22 11:32

我個女(小二)今年9月見精神科,

好彩我女的副作用都是好少, 只在加藥量頭一個星期出現比較多, 希望你女女都係啦, 但係食左藥之後樣樣都順利好多,我都少左發皮4, 因叫佢做野都快手好多, 醫生話(見左3次精神科啦)一次比一次見到小朋友的開心多左, 仲要係由心而發的, 你要係這數個月諗清楚比唔比佢食藥, 唔好到時才諗啦, 我女這星期又考試週但佢温書明顯專心左同唔駛温咁耐都明白內容, 唔駛好似頭兩年咁早一個月開始温都唔合格.

但默書就難度大D, 暫時都掌握都一些方法幫佢, 都可以7成默書合格(今次英默仲100分呢, 開心過中奬)
‹ 上一主題|下一主題