用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見? ...
樓主: malichoy
go

創價 & 金巴倫收左仔仔, 大家可否比d意見?  

回復 klm402 的帖子

我個女舊年畢業,一直都無宗教呢樣野,可以放心。
而家佢上到小學,成續都幾好!

回復 2Fats 的帖子

我自己認為,創價學會應該不是正宗的佛教,而是類似於佛教的一種宗教。
為什麼幼稚園沒有宗教呢?
我覺得理由應該是大部分的家長都較不接受,畢竟它不是個普及的宗教,所以如果創價幼稚園有宗教色彩,應該就不會有人想讀了。另外,要找到一班老師,懂得此宗教,並能帶入課程教學生,也不是一件容易的事。還有一個原因就是,和幼稚園小朋友傳教,意義不大,我小時後也讀過基督教色彩的幼稚園,但長大還不是沒有成為基督徒,幼稚園的記憶也早就忘光了。小朋友在幼稚園年紀理解有限,小學之後又會進入各種不同宗教的學校讀書(天主教、基督教小學),講的來都係浪費時間。除非創價有幼稚園、小學、中學、這樣一路上去傳教的機會還比較有可能。
這是我個人的看法。
所以真的不用太擔心,創價幼稚園只是一間普通的幼稚園。

CONNIEQ    發表於 12-5-31 10:33

回復 muichujamie 的帖子

你女女成績好好相信你地都落左唔少心機呀.

回復 vc000 的帖子

無錯,和幼稚園小朋友傳教,意義不大,你都明白---
所以才要讓學生長大後都回校,才開始...這點我早已說出,,只是有人自我觀點太強,人家的觀點完全不認同而已.
相信如果功話要辦學的話都一定澄清辦學沒一點宗教色彩才可贏得家長們的認同..

如果你懷疑創價幼稚園有宗教的話, 那許多人都澄清了沒有,但因此懷疑而懷疑學校建立的目的那是否忽視了校長和老師的努力,畢竟創價20年了, 有許多小朋友在那里開心上完幼稚園,你說的那種深層次目的我想許多家長都沒有想過, 幼稚園啫,創價是否有這樣的目的真的只有問那些已經18,19,20嵗畢業生了.希望你能找到一個例子說明.

回覆:tracymama 的帖子

純粹是有人想象力豐富而已。

如了解創價就會知道創價很重視父母對教育子女的理念是否與學校相同,d人冇做足功課就話學校收生5公平,之後見到少少野就妄下結論,借題發揮,真正用家講出個事實真相又5肯信,跟本就係佢自己biased 左.

我個囡囡读SN都好開心,

我女女都0岩0岩今星期一插班入去SN讀K1呀...之前膽心佢可能會唔適應, 但係女女第1日返學已好自然, 好似平時返學咁. 仲勁中意學校.
最搞笑係....平時佢唔願講英文的, 依家返來會講英文, 真係好搞笑...我安心好多啦..見到女女讀得咁開心, 我好開心呀.
SN既老師好好呀....主動打比我講返女女返學既情況. SN真係好好.

ling611  我仔仔都喺SN讀K1,你女女讀邊班呀?唔知係咪同班呢^^  發表於 12-5-27 22:14
helenli  希望你一路讀到畢業那天都咁滿意.  發表於 12-5-26 00:39
LuLuKiuKiu  '0岩0岩今星期一插班入去SN讀K1' ??   發表於 12-5-25 17:05

2Fats 發表於 12-5-21 12:27
我想問好耐, 呢間學校話自己無宗教. 但辦學團體創辦人係日本人, 該團體係有"宗教"架喎, 係跟隨"日蓮大聖人 ...

星期日經常經過上址, 好多大人出出入入 ,你是否見鬼? 其實你知唔知校舍在那裡 ?你連創價幼稚園係邊都未知仲咁多意見

真的令人好奇怪,創價一直都靜因因, 高尚住宅區,會 有好多人出出入入?

zoojzooj 發表於 12-5-27 00:29
星期日經常經過上址, 好多大人出出入入 ,你是否見鬼? 其實你知唔知校舍在那裡 ?你連創價幼稚園係邊都未知 ...
唔好意思, 我係想講界限街創價學會星期日好多人, 不過打錯咗係學校.

不過你都唔洗話人'見鬼'! 希望你唔係該校家長, 否則只會繼續比人扣分!

bearmimi    發表於 12-5-28 23:17

2Fats 發表於 12-5-28 09:08
唔好意思, 我係想講界限街創價學會星期日好多人, 不過打錯咗係學校.
你說的理論, 我當然明白. 我只是不明白既然辦學團體是有宗教背景, 為何辦的那間幼稚園宗教卻是: 無. 其實佢用佛教又有咩問題呢? 定係佢又佛教唔哂?咁學校星期日係做佛堂?

2Fats  呢位家長真係要窮追猛打.....  至叻係你間創價, 得未??  發表於 12-5-29 15:12

zoojzooj 發表於 12-5-28 15:56
你說的理論, 我當然明白. 我只是不明白既然辦學團體是有宗教背景, 為何辦的那間幼稚園宗教卻是: 無. 其實佢 ...
呢位家長真係要窮追猛打..... 至叻係你間創價, 得未??:

其實每間學校, 不論幼稚園, 小學, 中學都有其好與不好既地方. 其實好睇家長自己著重邊一方面, 最緊要覺得啱自己小朋友就ok.

我兩個小朋友都係sn畢業生, 我自己就好滿意, 佢地亦係sn渡過了三年開心既幼稚園生活.

回復 Bowiema 的帖子

你好呀. 請問你兩個小朋友依家讀邊間小學呢. 上小個進度理想嗎, 考小學時平均結果如何呢, 可分享下嗎. thanks

佢地小學在大角咀天主教小學(海帆道)讀小學, 佢地一直都考全級10名內(平均分90分以上). 而大仔巳升了中學, 宜家係英皇書院中二學生了.

bearmimi    發表於 12-5-30 13:15

回復 Bowiema 的帖子

嘩...好叻仔WOR....除左幼稚園個底打得好, 媽媽你功不可沒啊.

所以其實最緊要揀一間你認為適合你小朋友既學校, 當然之後亦不能單靠學校, 家長真係要好配合, 亦要識得變通, 因為每個小朋友性格, 發展潛能既時間都唔同. 有時未必名牌一定好, 最緊要識行條路, 其實最終站都係入大學, 最緊要小朋友讀得開心, 投入, 有良好品德就可以了.  

SN,我本來不認識這間學校, 但在edu kingdom 見到有好多畢業生家長讚不絕口, 學費平, 英文水準可比美ST. CAT, 學生很喜歡老師, 上小學後都很喜歡回校探望老師, 對學校有歸屬感….等等
可是interview 完後, 我對這學校的評價很一般, 我沒有懷疑edu kingdom之前的良好評語, 只覺得幾年人事, 或許學校變了…
結果SN取錄了女兒上午班, 但我沒有考慮已放棄, 連留位費也沒有付, 原因是:
•簡介會校長重點提及今年有2000人報考 (起碼說了三次), 和新建設的操場, 但對於比較重要的教學理念, 上課模式, 流程等資料很少提及
•Interview 時老師的提問時中時英, 口音十分Kongese, 我不覺得這樣能教出良好英語, 另外老師很不耐煩等待小朋友思考答案, 明顯小朋友準備回答, 但不到3秒, 老師便放棄
•等候interview 的走廊是k1課室的走廊, 十分焗熱, 光線陰暗, 我不喜歡
•樓上高班課室看似鐵皮建成, 不是石屎校舍, 我不喜歡
•我一般認為外國人通常較生鬼, 但當日見站在門口招待家長的Net 老師木口木面, 沒有趣味
•校長給我的感覺很想走向商業化, 和york的感覺相似, 兩所學校我都不喜歡, 但個人覺得york 比SN 還好, 比較systematic, 校舍環境還比較好