用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔系学校成日比同一个同学仔欺负
go

阿仔系学校成日比同一个同学仔欺负 [複製鏈接]

我仔读紧小二,系一个好怕丑,讲也好阴声细气的一个小朋友。呢排返到屋企成日同我讲距系班上成日比同一个同学仔欺负。果个小朋友成日恐吓距话要打距,,我有打电话同老师提过,但系好似无乜用,果个小朋友仲变本加利,成日有D唔开心就话要打我个仔,我好烦恼,究竟我要点做?有无人可以讲我听我要点做啊?
   0    0    0    0

如果一次半次, 老師未必會搵果個同學仔傾既, 可能只會暗中觀察,
但而家再發生, 我會再同老師講, 要求佢"跟進",
之後再發生的話, 就要求老師安排直接同果個同學仔+對方家長傾,要佢解釋下點解要咁講,.....

wendy_jed 發表於 12-2-14 13:09
如果一次半次, 老師未必會搵果個同學仔傾既, 可能只會暗中觀察,
但而家再發生, 我會再同老師講, 要求佢"跟 ...

好多谢你意见啊,,我会再打电话比老师叫距在留意下。

janetlam74  校園暴力不容許!  發表於 12-2-15 08:38

我囝囝都算是少少內向, 我都成日問佢有無比人蝦,OR 有無其他小朋友比人蝦? 有無D小朋友玩得好粗老呀?.... 我覺得小朋友諗野有時好怪, 明明人地錯, 都好似自己做錯事, 唔想/ 唔敢話比人聽.... 加上自己睇埋睇埋咁多負面既新聞, 會好担心...所以要成日提醒佢, 保護自己.... 又會好多假設性既問題, 担心當有特發事件發生,佢地可能唔色反應/反抗...

nymph88 發表於 12-2-14 12:36
我仔读紧小二,系一个好怕丑,讲也好阴声细气的一个小朋友。呢排返到屋企成日同我讲距系班上成日比同一个同 ...
我囡囡又係好耐向怕丑,又係成日俾人恐吓,我見佢經常回家無故哭,細問之下才告訴我,我今次見家長時一次過將囡囡幾時幾年幾月俾誰人吓,人地點吓佢,一五一十講俾班主任听,佢听了即時問我點解唔電話回校,我話囡囡話講過俾老師听,老師冇理佢,所以以后佢就唔再敢講拉,我想應該係我囡囡太細聲所以老師好多時都听唔到,老師跟住好快就同囡囡調著位,囡囡仲開心返同有返心機上課.我都諗緊點樣可以等佢大膽啲??

我細囝小三初期,被一位同學撞佢,撞到眼鏡都歪。我問清楚細囝,知道那同學係衝動派,小朋友間不和就有人動粗。我約老師講呢件事, 希望老師留意下個位同學,驚佢有日整傷人。老師聽到之餘,要求細囝自己將件事講俾佢聽。老師話要細囝學識自己保護自己,有事在學校發生要識得同老師講。

我細囝本身都好靜的,但佢好聽老師話。我同佢講,老師要你親自同佢講,媽媽講唔算數的。細囝就真係有人欺負佢就報告給老師聽。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題