用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問今年讀學之園小朋友的戰果如何呀?
go

請問今年讀學之園小朋友的戰果如何呀?

小兒今年係LH 讀k1, 下個月就有小一面試簡介會分享了! 咁快就殺到埋身, 真係好大壓力呢! @@  

醒目開學勳章

LH post primary admission data on their web.  you can check it on line

回覆:請問今年讀學之園小朋友的戰果如何呀?

女兒K2,我很期待K3家長分享會呀!
我問了校長,校長說去年競爭相當激烈,三月左右校方便會公佈最新考小學結果。

回覆:cacanov06 的帖子

我認識的凱帆K3小朋友大多有幾間offer在手,不過今年好似少左人考到CKY 。

四隻貓 發表於 12-2-14 09:50
我認識的凱帆K3小朋友大多有幾間offer在手,不過今年好似少左人考到CKY 。

...
係咪因為上年你地學校好多人考到但最後冇讀?

回覆:請問今年讀學之園小朋友的戰果如何呀?

我都唔清楚,我識既朋友,有LH, 有SPK,有SC,都無人考到CKY,可能今年難左入。

今年大趨勢係喜歡坐得定乖巧型,我見比較乖和怕醜的都考得唔錯喎,反而活躍好動果類得一兩個offer.

青衣校不錯喎! 上午班一班有多過1/3有2nd in. 已經最少收左8個

I want to know more detail too!  I am thinking which Kindergarten for my girl... P1 allocation will be my main consideration.  

四隻貓 發表於 12-2-14 10:16
我都唔清楚,我識既朋友,有LH, 有SPK,有SC,都無人考到CKY,可能今年難左入。

今年大趨勢係喜歡坐得定乖巧 ...

yes, 你說得對,活躍型今年就慘了!!

CKY今年(上年)考得好深, 應該係歷屆最深!

唔係卦, 乖巧型取勝, 上年我的女兒只考到一兩間, 連CKY 2ND IN 都無, 佢已經睇緊HARRY POTTER 1-3, 我好失望LAW.

DiamondHill 發表於 12-2-14 11:03
唔係卦, 乖巧型取勝, 上年我的女兒只考到一兩間, 連CKY 2ND IN 都無, 佢已經睇緊HARRY POTTER 1-3, 我好失 ...

無錯, 上年好多人連2nd In都無, 有個仲要係有哥哥讀緊都要叩先有位. 不過我睇倒嘅情況係, 其實真係多人, 不過都只係個音樂椅遊戲, 最後都會有人release位, 但就睇你叩門誠意.  其實好多LH最後都係入倒, 不過唔係個個最後都讀.  So CKY 其實始終都係喜歡收LH小朋友, 始終佢地個課程係好似, 函接真係好好.

GBM,

當然明白只是一場遊戲, 但對他們揀小朋友是否真的有一手我感到有懷疑, 又話英語同PHT著重, 我自問女兒極好, 但她是一個慢熱及內臉的人, 永遠不能第一刻就表現到自己, 所以一切都是講運氣多過實力.  有感而發.

我尋日遇到個K3 媽咪, 以佢所知HL 分校今年有3個小朋友考到DBS, 其它佢識都唔差有TSL, KTS, APS 等等....唔知係咪真?  真係勁呀!

回復 DiamondHill 的帖子

K3 睇Harry Potter真係勁! 我個仔成日翻睇Harry Potter DVD!

看情況今年頭ROUND好過上年.

小女是一個極愛書的人.....(只限英文, 中文死得).

DiamondHill 發表於 12-2-14 11:40
GBM,

當然明白只是一場遊戲, 但對他們揀小朋友是否真的有一手我感到有懷疑, 又話英語同PHT著重, 我自問女 ...

DiamondHill

咁你囡囡喜歡reading嗎, CKY好著重reading的.  有無諗過叩門?

阿囡喜歡看書, 食飯去POO POO 都會準備10本8本在手, 有諗過叩門, 會TRY的.

DiamondHill 發表於 12-2-14 11:55
看情況今年頭ROUND好過上年.

小女是一個極愛書的人.....(只限英文, 中文死得).

sorry, 我剛reply你又出, 而家先睇倒.

其實我無去考CKY, 實際情況係唔知.  講返我地上年情況, 好多家長都覺得估佢唔倒, 因我眼見有好多同學仔, reading真係好強, 英文d字, 有d難到佢識我唔識, 偏偏都係2nd in都無.  我地好多人都估可能係因往年, 好多到最後係放棄CKY, 所以CKY都唔留咁多位比LH, 佢地反而睇最後誠意, 真係想入, 就會狂叩, 最後都入倒.  

GBM,

我記得佢地第一倫好似係玩遊戲, 即係考小朋友反應同是否進取咁卦, 即係行慢點都無份個隻, 我個囡個種死得啦, 點會知道小朋友識幾多呢!!  但我又相信玩我遊戲個D小朋友, 一定係優勝同表現自信的一類, 入到去咪慢慢教囉.

其實睇返年年都有幾多入CKY的, 我諗CKY唔會因為OFFER左同最後讀唔讀而BIAS左的, 除了CKY, 好多學校都有同樣的問題.