用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友9月升小一,我覺得好大壓力,想呻下 ...
樓主: Kingkong6
go

小朋友9月升小一,我覺得好大壓力,想呻下 [複製鏈接]

我囝囝間幼稚園都係咁, 英文生字都唔洗串下, 認到個字樣,連下線就過關, 中文K3 仲係學緊牛羊馬.........

我响K3時幫佢搵左老師上門教PHONICS.... 可以答你PHONICS 絶對可以解決初小既英文默書串字....我地而家每個WEEK既英默只需好少時間去預備..... AND 珠心算/指心算, 亦係對初小既數學好有幫助~我覺得每個星期一兩堂時間, 可以慳回到小學每個星期去花响温英默既時間, 係幾合乎效益的.....

咁就可以花多D時間响中文科...我自己 / 眼到好多POST 都係初小較難跟得上是中文科呢~ 尤其係升小二, 升小三果個位....

My daughter was KV student, she could easy handle all subjects for P1-P2.

女都k3, 佢底唔好. 唯有比d字佢寫下睇下書咁咋

引用:唔好未升小一就嚇壞佢啦!家長放鬆D,你讓

原帖由 lillymarie 於 12-02-12 發表
唔好未升小一就嚇壞佢啦!家長放鬆D,你讓佢讀輕鬆的幼稚園都係想佢有個快樂童年,就讓佢享受埋呢個學期啦 ...
聽完你地咁講,我都唔敢再講小學日日有功課默書等,我仲諗住俾定心理準備佢咋。佢識好少字,英文詞語識更少,都算係文盲。眼見同佢同月出世旣朋友仔讀私校,已經識默one to one hundred, 我個仔one to ten都冇學過點串。聽完仲down, 雖然佢唔會讀直資/私小,但津校都競爭大,只希望佢好勝既心能令佢上小一後努力d

樓主其實可以放輕鬆點,現在才不過是幼稚園罷了,將來還有小學、中學、大學,十多二十年的學習並不急於一時,現階段最重要是培養學習興趣,不要令他怕了學習,甚至討厭學習。試一試温習內容加一點遊戲完素,例如串子正確給他一塊積木,看看最後他的積木可以踏到多高,跨張一點稱讚他讓他有成功感,不怕串字。這個年紀的小孩,就是喜歡遊戲,利用這天性從遊戲中學習,效果要好得多啊!

回復 Kingkong6 的帖子

I think whether to push the child is quite dependent on his/her personality/quality and whether him/her is push-able (or train-able).  If the child is not push-able, then pushing him/her too much will have adverse impact, e.g. loss of interest in learning.  On the other hand, if the child is push-able, then some pressure (not too much) may stimulate him/her to improve.  Kingkong6, I note that you said you would not consider DSS/private school.  However, CKY or Creative should be non-pushy schools and may be worthwhile considering.
‹ 上一主題|下一主題