用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你是家長會點揀?條長路遠的車程?
樓主: 329048
go

你是家長會點揀?條長路遠的車程? [複製鏈接]

我們也住馬鞍山,我囡囡在銅鑼灣上學,媬姆車也只是1小時車程左右,她是幼稚園生也沒問題,車還要經大圍和九龍塘才過海, 如果你出九龍塘要1.5小時實在太誇張~
Nursery她在九龍塘, 巴士和火車也絕不需1小時! 我哋駕車送佢20min就到~ 你試下找沙田馬鞍山區到九龍的媬姆車, 應該45min至1小時內點都到, 不過可能車費會貴少少~

回覆:你是家長會點揀?條長路遠的車程?

我地由馬鞍山番旺角door to door 也不過四十五分鐘,所以可以考慮自己帶,不要乘漫遊校巴。

不過德雅距離地鐵站遠一點,可以由又一城搭多一程小巴。工人如果令你不放心的話,趁早換一個,不過最好是訓練自己細路,細的精靈D,你也會放心點。

:-D :-D :-D :-D

由馬鞍山出德雅都不太逺,不坐校車,自己帶啦!
除了馬鉄轉港鉄外,你可以在馬鞍山坐81C或87D出九龍塘拔萃小學站落車,然後上天橋行過去金巴倫道,再行去九龍塘学校(中学部)方向,附近有一條隧道仔(唔係好多人知),穿過它一上去就是德雅中学了!你自己摸吓條路,都0k!如果放学可行回原路,穿過隧道,行去九龍塘會站坐回81C/87D回去。如要補習,可在学校附近或者行去又一村倶樂部隔離個商場仔內的学習中心補習後才回馬鞍山又得。不要太靠保母車,他们為了想做多輪生意(做埋幼稚园),往往安排小学生們,晨早就到学校了!
工人一定要幫手,所有上学的方法她都要知!初初跟住你行幾次,之後工人帶,你就偷偷跟住他们幾次。

女兒上年小一就係咁,校車頭站6:40上車,放學4:50下車,睇見佢一天比一天瘦,眼圈一天比一天黑,仲辛苦過我返工我真係好心痛,所以讀完個上學期我就立即同佢轉咗校,而家間學校喺屋企附近,7:55出門,3:30到家,咁遠,你真係要想清楚值唔值得?

十分多謝你們的意見!想問由九龍塘火車站內點樣行去搭專線van最快?早上多人排隊嗎?車密嗎?

真係唔好太遠,大家都會辛苦。
我而家小朋友返學只係需要15min車,我都覺得煩。
尤其係課外活動既安排,周末成日都要返去上ECA,時間唔一定連住,中間可能會有空檔時間唔知點算,返屋企又唔係,唔返又唔係。
而家直頭想緊搬去學校隔離住就算。

這麼遠上學是要付出的,德雅值唔值,見人見智,如果不能搬家,可以由爸爸駕車自已送上學,回家乘褓母車,和爸爸可以有多點親子時間,你要明白隨着小朋友長大,他們會比幼稚園時無咁喜歡親近父母。

路過,有冇想到將來功課愈來愈多、默書、測驗、而又想學下其他野、再補下習咁呢?
呢一刻唔好只諗點返/放學,因為幼稚園生活真係可以好簡單,升上小三後會更忙吧!

真係要諗清楚呀!

‹ 上一主題|下一主題