用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試\默書成績你地每次要求幾分以上?
樓主: samsamchan
go

考試\默書成績你地每次要求幾分以上? [複製鏈接]

默書有90分以上, 考試有80分以上, 因為這個係阿仔能力範圍做得到嘅, 當然佢狀態好, 少D出錯, 應該可以攞到高D嘅分數, 但總有失手嘅時候, 不想要求太高, 俾佢太大壓力.

其實我無同阿女講我要求,只是我心中覺得85分ok,90分就唔錯。

引用:幾年級+?++小一初初未適應考試/默書有80分

P1-2   9x
P3-6   85ok  9x can make me smile

My request is simple, better than last time.

Depends on kids' cognitive level, competence level and the reasons of dictations from the school..

I had never done any dictation in my primary school, I don't think this is a factor to decide my language learning in my life...

回復 SEI 的帖子

What if the child has scored 100 already previous time? We are all human and there can be up and down due to various reasons.

MonkeyGirl 發表於 12-2-9 11:51
其實我要求同佢做到, 係 2 回事, 最緊要係佢 學習態度 和 懂 自動自覺, 就 好 了 ...

極同意, 呢個係我目標. 佢地能夠自己溫習, 就算6,70分我都滿足.

回覆:考試\默書成績你地每次要求幾分以上?

簽名被屏蔽

我的要求: 100
他的實際: 46 - 100
哪又如何?

人生總有高低, 考試/黙書時表現亦會被很多因素影響, 如温習不夠、試卷深, 有時取得低分更可讓孩子明白不足之處, 面對失敗, 態度更重要。

多年前曾在地鐵內看到一幕:
一個母親與兒子(看來只有P1)坐在地鐵車廂內,
當時母親不停地責罵兒子, 說他黙書每次都有100-9X,
今次只有8X, 非常差, 母親非常勞氣, 一邊責罵,
一邊將他的黙書簿拋擲在地, 兒子驚恐的拾回後,
她再次拋擲, 這情形多次發生, 直到她們下車,
母親仍在不停責罵。

没有100分的父母, 請不要要求100分的仔女。
‹ 上一主題|下一主題