用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 La Salle 2nd Interview
樓主: justinwumom
go

La Salle 2nd Interview [複製鏈接]

回復 arsenal65 的帖子

Relax! Just like friendly chat. Br Patrick first talked with my boy about his interest, family ... etc and then talked with me about my boy, like a casual talk.

謝謝大家的開導, 耐心等待啦! 希望大家都可以盡快收到電話吧!!

cowboymama 發表於 12-2-9 21:33
回復 arsenal65 的帖子

Relax! Just like friendly chat. Br Patrick first talked with my boy about his ...

是否全英語對答?英語欠佳是否影响喇沙的最後決定?

khmama  家長唔識英文都得, LS可以安排翻譯員.  發表於 12-2-11 01:07
cowboymama  是全英語。家長英語水平相信沒有影響,小朋友若英語欠佳,則不清楚會否影响offer。  發表於 12-2-10 22:09

不用灰心,我知道有人將喇沙放第二選擇,未必讀,還有機會。

回覆:La Salle 2nd Interview

不用灰心,我仔兩年前2nd in都唔係好早通知,學校會陸續通知學生,因要就番brother patrick有時間才second in 學生

回復 RAYMA 的帖子

請問你個仔成績是不是很好, 及有沒有其他異人之處?

大家都等得好心急嘅家長,不如舒緩一下,談談異能

而家D小朋友個個都學好多嘢,亦獲奬一大堆。大家認為那些是異能,或者玩項目去到乜嘢 level 才算是異能?

回覆:2012mother 的帖子

回復 2012mother 的帖子

我想對LS來說要憑純"異能"入既要去到港隊或學界冠軍咁級數先得..(仔確係有同學因港隊而收)...

其他級數都係輔助性質..我仔運動算多獎, 但入LS後暫時嘜都無玩..佢話要專心讀書先喎..

祝咁多位等待中既Bk家長都會收都好消息:D

我阿仔都無聲氣,不過大家唔好咁灰心,睇下條LINK先:

http://blog.yahoo.com/_TE6KPWBIZQ4HGX6BLQXS424EPY/articles/236238

不如我大家咁諗,拔莘喇沙呢D法拉利個仔未必揸得掂,反而可能英華同QE呢D寶馬BENZ重適合佢呢! Take it easy

希望在明天
拔莘仔喇沙仔唔係個個都勁, 英華同QE一樣有叻人.

回復 youma 的帖子

yes,BENZ寶馬都係名車,只要努力,他朝出海變姣龍,祝願各位公子成功
8-)

回復 cktc1996 的帖子

你說得是。有同學仔因是學界冠軍兼紀錄保持者,早早已獲喇沙及男拔收佢。自行填表只是仿子!

另前幾年有同學是奧數香港代表隊,玩某樂器已到演奏級,成績當然棒。此君升中後去到皇仁依然是全級第一,他的確係

所以有時看到報章報導,精英錯派很後的升學志願,是填表出錯,過於進取?或昰錯估玩得不錯的活動成績當作異能呢?

講回面試,請問其他家有最新消息嗎?

Still want to sing "RIGHT HERE WAITING"!  

youma 發表於 12-2-10 22:45
拔莘仔喇沙仔唔係個個都勁, 英華同QE一樣有叻人.

一般而言, 英華和其他幾間仍有一段距離。

Does anyone receive the 2nd Interview call, the child  is not interviewed on 31 Jan or 1 Feb date.  

Any news for the 2nd interview ?  Pls advise if there have any hints when you are meeting with Brother Patrick ?

今日朋友收到2 nd interview通知

回覆:jarjane 的帖子

When his your friend's son interview day?

31 /1
‹ 上一主題|下一主題