用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區有什麼brand two中學呢??
樓主: eric5354
go

港島東區有什麼brand two中學呢?? [複製鏈接]

greenapple1093 發表於 12-3-19 18:27
回復 eric5354 的帖子
唔好意思,想請教一下,

2A: 福建,
係咁指小西灣果間呀,因我有朋友女女,入左福建,
佢話返觀塘,真係唔明。咁即係唔只一間福建中學??

2C: 嶺南, 嶺南衡怡
死啦,亂左沾,
點會有兩間嶺南架,
我只係杏花村見過一間嶺南,但我住杏花村的朋友話果間唔太好。

sakura65 發表於 12-3-19 17:13
其實五間都屬Band 2而校風較好的學校。
我會排 :-
1. 衛理

唔好意思,咁請問如果加埋
張振興伉儷書院,及文理書院(香港)
咁點排呀。

我同女女去過文理書院參加課外活動,

見到這間中學D同學仔,都幾乖,幾好禮貌。

佢話返觀塘,真係唔明。咁即係唔只一間福建中學??

2C: 嶺南, 嶺南衡怡
死啦,亂左沾,
點會有兩間嶺南架,
我只係杏花村見過一間嶺南,但我住杏花村的朋友話果間唔太好。

小西灣福建 is 津貼
http://www.fss.edu.hk/

觀塘福建 is 直資, has English class, should be better than 小西灣福建
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/

嶺南 is in 杏花村
嶺南衡怡 is in 小西灣

eric5354 發表於 12-3-21 06:12
唔好意思,咁請問如果加埋
張振興伉儷書院,及文理書院(香港)
咁點排呀。
以下都是以成績排列,校風好不好真係要識人知悉校內情況先有結論。或者可以自己去學校觀察一下。

1. 衛理
2. 顯理
3. 劉永生
4. 張振興伉儷書院 (男校)
5. 嶺南
6. 嶺南(衡怡)
7. 文理書院(香港)

JaniceLo 發表於 12-3-21 11:18
佢話返觀塘,真係唔明。咁即係唔只一間福建中 ...

嘩你好勁呀,唔該曬!^^

sakura65 發表於 12-3-21 11:39
以下都是以成績排列,校風好不好真係要識人知悉校內情況先有結論。或者可以自己去學校觀察一下。

1. 衛理

你講得好對,真係要找有人讀緊,先知內情,唔該曬!

ha8mo 發表於 12-3-19 16:54
炮台山衛理好似係推融合教育,應該幫到D有特殊需要既學生

我在和富道出入十幾年,顯理的學生個個樣都正正 ...

間學校D學生,正正經經,唔學壞,
我已經好滿足了。
有D朋友話東華三院李潤田纪念中學的學生好乖,
現在心大心細。

壓力大過自己考公開試。

官塘福建中學(直資) is a band 1C school, 福建中學(小西灣)is a band 2A school, the public exam results of 官塘福建 is better than that of 福建小西灣.

According to most parents' opinion, the school atmosphere of 嶺南衡怡(小西灣) (band 2C) is better than that of 嶺南(杏花村) (band 2C).

greenapple1093 發表於 12-3-21 21:06

嘩,你地真係識好多野,我就係一舊雲。

唔該曬!

回復 greenapple1093 的帖子

i saw information , 福中 ( 小西灣) 是 2A , 是否已升呢了?

回復 kuromima 的帖子

yes, band 2A 福建中學(小西灣)for a few years, but i know most students and parents love to choose 劉永生 because the school aims at becoming band 1.

回復 greenapple1093 的帖子

Yes , LWS is the most poperly first choice for B2A , so i think it is very difficult for flighting
‹ 上一主題|下一主題