用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區有什麼brand two中學呢??
go

港島東區有什麼brand two中學呢??

請問,如果小朋友入左brand two組別,

如何排三十個次序,

選擇brand two中學呢??

我想選一些校風好的學校,比女女。

謝謝!

i want to know , too , please advise , thanks

kuromima 發表於 12-2-8 09:51
i want to know , too , please advise , thanks

你都係東區呀,keep in touch in here.

大家多多交流下呀。

回復 eric5354 的帖子

yes , keep in touch

kuromima 發表於 12-2-9 11:08

yes , keep in touch

死啦,brand two 真係無什麼好選,

唔識點選呀。

醒目開學勳章

東區都話無得揀,我地中西區咪重煩。

2BMa 發表於 12-2-16 10:07
東區都話無得揀,我地中西區咪重煩。

好高興認識你,中西區太多BRAND ONE了,

如果BRAND TWO真係頭痕。

hopefaith 發表於 12-3-19 15:10
我都想知多d
衛理, 劉永生, 顯理, 嶺南, 嶺南(衡怡)
會點排呢?

其實五間都屬Band 2而校風較好的學校。
我會排 :-
1. 衛理
2. 顯理
3. 劉永生
4. 嶺南
5. 嶺南(衡怡)

衛理、顯理都較注重成績,可以說是Band 2頭甚至Band1尾的中學。

hopefaith  THANKS  發表於 12-3-20 11:36

how about your daughter applying the Chinese Foundation School?

東區brand two中學 for your daughter:

1C/2A: 衛理, 顯理
2A: 劉永生, 福建
2B: 李潤田
2C: 培僑, 寶血, 嶺南, 筲箕灣東, 嶺南衡怡

sakura65 發表於 12-3-19 17:13
其實五間都屬Band 2而校風較好的學校。
我會排 :-
1. 衛理

唔該曬!

greenapple1093 發表於 12-3-19 18:27

昨天IN左,要等消息。

希望得啦。

回覆:ha8mo 的帖子

樓主講果間衞理應該係小西灣衞理,不是炮台山衞理,選校時是要分清楚呀。

greenapple1093 發表於 12-3-19 18:27
我真係唔明筲官同筲箕灣東的分別,

明明兩間都係官校,即係選的老師質數係一樣,

點解一間係1b, 另一間只係2c。

School history is totally different

Long history for 筲箕灣官立, please look at the following website:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%AD%B2%E7%AE%95%E7%81%A3%E5%AE%98%E7%AB%8B%E4%B8%AD%E5%AD%B8

but for 筲箕灣東, the former name is 筲箕灣官立工業中學, a secondary school for training students to meet society needs, not for entering HKU and CU in earlier years.Therefore, more able students are willing to select 筲箕灣官立, NOT selecting 筲箕灣東, then there are two different bandings.

greenapple1093 發表於 12-3-20 16:27
嘩!原來係當年的工業中學黎架,
唔怪得行上斜路返校,係學校附近,佢地都可以食煙啦。

唔該曬,係咁有用的資料。

sisima 發表於 12-3-20 07:42
樓主講果間衞理應該係小西灣衞理,不是炮台山衞理,選校時是要分清楚呀。

...

原來係咁。

咁請問有無人知現在 慈幼英文學校及東華三院李潤田纪念中學,
校風及成績好唔好架,

在以前,慈幼英文學校是一間不錯的中學。
但現在好少人提這間。

sisima 發表於 12-3-20 07:42

...
死啦,突然間亂左沾,

咁係咁即係小西灣衞理是好的,

炮台山衞理那間就不太好了。

唔該曬!