用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人同我一樣放棄插班pn 讀住playgroup 先? ...
go

有冇人同我一樣放棄插班pn 讀住playgroup 先? [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 ting-ma 的帖子

yes~ 我贊同你的想法。我的都是年尾B, 可惜我是Working mum, 唔想阿女成日對住工人, 就算入了間不是心儀的也局住返住pn 先!

如果自己湊, 我實同佢返playgroup, 下年再戰n / k1......

阿囝去年沒IN PN, 都係近幾個月返多幾日PG.

我都係working mom

唔駛咁急上pn, 阿女係細女, 足兩歲讀pn, 點知病到飛起, 一個月都返唔到幾日學, 於是幫佢停學, 上年9月返一條龍 k1, 都唔知幾ok, 亦唔會跟唔到.
唔上pn, 父母係屋企有教 , 唔會比上pn的小朋友差.

我個B都係細仔,所以我放棄左PN,讀緊PG,或者會考慮出年再考學校!

我覺得pg學既&玩既野和pg差不多. 不過可能少左d自理, 紀律, 唱歌, 種花 etc .

D有返 n既朋友仔, 個個都會唱歌. 同時佢地跟指令好d.  可能要係呢度加強d.

另外, 阿囝未介到片, 呢個都要train.  (上N既都會介左)

個時阿女停左學, 佢既schedule 大概如下:
每朝食完早餐, 精神好先比佢睇半小時學英文 dvd, 例如 phonics kids,  熟晒 a-z 先; 搵姐姐教相反 concept (大小, 輕重, 長短之類), 數下數字; 跟住落遊樂場玩.

玩完吃午飯, 跟住午睡, 睡醒玩玩具再落遊樂場玩. 晚上我放工, 食完飯同佢玩玩具, 講故事, 睇幾張字卡咁. 日日如是.

後來 join 左樓下的英文pg, 一星期三堂, 上堂日早上就唔去遊樂場; 暑假開始比佢睇學phonics dvd, 依家上左一個學期k1, a-z phonics sound 已掌握. 但dvd一日唔可以睇多過半小時.

無返學個五個月, 基本上係無咩病過. 返k1 就斷斷續續病下, 但唔嚴重.  

病都係一個唔番N既因素. 返N既朋友仔, 好幾個都成日病. 有d試過成個日番得幾日.

上多左PG頭幾個月都病多左. 但始終人少D, D菌傳完一圈少左殺傷力.

其實關於病既問題只喺遲早既事。有得選擇而又有心機的,當然自己教的好。但如要返工的話,只好上n班。

我覺得上PG 同PN好唔同... 最唔同就係學獨立... 冇家長陪.. 要跟同學排隊去廁所.... 食茶點... 除/著鞋... 拎書包... 用大人杯飲水.. 收拾等等... 有大人一齊上PG係唔同既...

我係WORKING MOM... 小朋友係12月仔... 上PN前都有WEEKEND同佢番PG... 而家放棄咗PG... 俾佢一至五番PN (屋企附近)... 而家係第四日自己上堂,, TOUCHWOOD未病.... 已經冇喊同可以自己上堂.... 完全大個仔獨立好多... 但K1唔會原校上.... 睇你自己想點...

我返既1,3,5 PG都係自己番, 冇人陪果D. 不過還是少了自立training :排隊去廁所..

當時冇考N最重要係去年朋友仔考N時, 阿仔仲係一舊飯飯, 唔識講野, 又唔多有回應, 加上c6話有姐姐湊, 想佢Hea多一年, 玩多D. 到左滿2yr, 又唔想四處找插班.

其實番N & 上PG各有好處, 看下自己想點者. 有朋友N &PG都冇上, 下年先上K1.

而上N既, 事實上formal train過下, in K1係真有d著數既.

上PN其實小朋友都可以好開心.. 因為有同齡小朋友一齊上堂...
對住工人姐姐反而仲悶...
我頭一日有陪小朋友上堂.. 見到其他小朋友都可以坐定定... 又同其他同學玩..不知幾開心... 有D小朋友仲叫得出其他同學仔D名.... 好犀利.... 佢地上到K1一定冇問題.... 去廁所雖然有D姨姨幫... 但佢地都會自己除/著褲... 開始自理... 食野又可以自己攪掂.. 真係同屋企好唔同....
我亞媽仲開始要我小朋友開始自己抹... 因為第二日我亞媽陪佢上堂.. 見到廿幾個學生一齊上堂... 萬一有鼻水... D老師都唔照顧得咁多.... 而家亞仔O係屋企都會自己抹.... 唔等大人幫...
我覺得上PN某程度係迫大人放手....

回覆:有冇人同我一樣放棄插班pn 讀住playgroup 先?

我都覺得上pn可以令啲小朋友聽話啲,好多時小朋友係唔會聽阿媽或姐姐話,只會聽老師話。
執拾玩具都係因為見其他小朋友做佢先肯做,排隊、去洗手間、自己除/著褲、分享、•••••••••太多野係屋企冇辦法令佢地合作,所以我揀左半日pn, 下午訓醒先同佢去其他地方玩,晚上睇書、教佢認字、數數、油顏色(可以訓練手力令佢學寫字時有力揸筆),連最令我頭痛嘅介片,呢兩日已有好大進步,我係屋企教左半年都冇成績,由學校接手差不多3個月就成功啦,昨天已經每次尿尿都自己走去個potty到,自己除/著褲,仲堅持自己做得到,呢一刻我仲開心緊呀,好多謝學校嘅幫忙呢。

gwlam    發表於 12-2-10 13:28

我覺得如果下年打算做超大仔,再去in PN,那麼現在讀PG是ok的,但如果下年打算做細仔,in K1,那麼讀PN就會比較好,因為有幾間出名的學校都是要小朋友獨立in的,家長不能陪,如果沒有返PN的小朋友多數都會哭,有返PN的通常都不會哭的。
‹ 上一主題|下一主題