用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 vs 大坑真光
go

培正 vs 大坑真光 [複製鏈接]

小女有幸被大坑真光和培正幼稚園取錄,現想請教各有經驗家長。謝謝!

1 如果小女直升上培正/真光小學,功課數量如何?能適應嗎?
2 兩所小學分別有多少次測驗和考試?
3 課外活動多嗎? 有那些呢?
4 小學著重那方面的發展呢?
5 應怎樣選擇這兩所學校?
   0    0    0    0

培正應該在各方面都較優尤其住所在九龍區

培正的確係好學校, 如果你想囡囡一直讀上中學, 要考慮嘅嘢就係培正係中中, 我朋友個女由幼稚園讀到上中學啦, 佢都話學校好, 不過始終係中文中學, 佢個女已經係top student, 不過都要補兩個唔同嘅英文老師。如果唔係, D英文唔夠同英中D學生flgiht, 咁點入大學。 雖然呢個係好長遠嘅事, 你自已想吓啦。

真光好呀! 直上真小 (私校) (基本上必收) , 再上真光中學 (英中津校) 。

I personally like TL more.  Got a very good impression on her when attending the P.1 interview Oct last year.  The students are kind and polite.  The teachers are sincere.

Don't have much information on PC except there are 3 very naughty kids (2 boys and 1 girl) in my daughter's drawing class.  They are very proud of being in PC.  What concerns me is that they talked a lot of dirty jokes and are disturbing the class a lot.

住九龍選PC
住香港選TL
如不計較地區, 二選一, 個人喜歡TL多些, 認識TL老師,有愛心, 關心小朋友發展, 學生有修養, 低調....

相反, 認識幾位PC家長, 不論爸爸或媽媽,
同樣很高調和自豪PC係名校, 喜歡比較...
在小學, 喜歡把考試卷與其它不同學校比較, 有幾深....
亦很proud of 從K1開始, 搵私人native上門, 同時補英文/普通話/數學...
強調 "有那一間名校學生不用補習"..

‹ 上一主題|下一主題