用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 課後功課量-現在就讀SN K1-K3的家長
go

課後功課量-現在就讀SN K1-K3的家長 [複製鏈接]

你好,我想問問各位家長,SN的課後功課量如何?我是一個全職工作的媽媽,家中的是印傭,有點擔心放工要用盡所有的時間陪女兒做功課也做不完或是沒有任何玩的時間,大家可否分享一下?
   0    0    0    0

呀仔今年K1, 功課好簡單, 上學期只做油顏色和連線, 係堂上都會做左D的, 通常可5mins內完成, 如果鍾意油顏色的小朋友絕對冇問題, 但我個仔唔鍾意油顏色!! 所以有時都要10mins.

而家下學期剛開始, 要油顏色及學寫簡單的字, 仲容易同快做完!!  所以唔使擔心呀!!

謝謝你的回覆,仔仔讀得開心嗎?老師有沒有打電話給你有關仔仔的表現?
另外在講座時校長提及K2-K3會多些聽講讀寫訓練,不知會如何?

無乜功課, 中文寫字多少少, 英文數學比較簡單, 好快完成.

另星期三交EVI 通識報告~ 交齊數有CERT~

回覆:tikhimma 的帖子

做功課都會有cert? 另外我想問,除了學業外,學校老師關心學生嗎?德育培訓如何?另外學校著重閱讀嗎?

醒目開學勳章

有d幼稚園會教深d,想請問下金巴倫會唔會,要不要出外補習?thanks..

如果是學校課程就不用補習,但要應付考小一入學,便需額外練習。因宜家考小一需求K3以上的知識。K3每天有三様功課(一般中英數各一),每星期中、英黙書。
‹ 上一主題|下一主題