用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好? ...
樓主: CCCM
go

重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好?   [複製鏈接]

回復 Laputa 的帖子

齋睇這個是不夠的,還要睇係邊個campus的小朋友係主力去考到這些學位。再者,因為placement result是說明1人可考到多一個學位,那可能考到幾間的是同一班比較突出的小朋友…我個人看,如要提高語言能力,兩間的英普班都能提供好的語景,但兩者的教學方法卻不大同…(說明,無意得罰任何學校/家長)…我覺得學之園較有系統,回家學習的物料也較多,程度(寫方面)也較深,但學費也比TT貴很多!以TT的學費(有學卷)但有咁嘅英普語境,簡直係超值!
不得不提,我知讀學之園英普班的小朋友,有部份的母語本來已是普通話…但我不知TT國際班多唔多國語人讀…

CERISE  國際班唔覺得有國語人讀喎  發表於 12-12-1 02:21

我會這樣看,除了CKY和陳守仁外(可能有人未必認同這兩所是一線學校),LH能考到其他一線直資私校的成績並不特出。

sheffield  agree! 但因為直資學不多,連WMF等等都變成鳳凰學校了…但無論如何,HL的青衣campus成績確是突出,邊類一線學校都係呢個campus主力!  發表於 12-2-23 10:44

回復 jeremyphlam 的帖子

If you are targeting DBS, DGS or St Paul co-ed, according to the rumors you should apply CCKG instead of LH or TT.
Most of the parents in LH are targeting DSS like CKY TSLor WKF and the 1st round placement result is outstanding.

jeremyphlam  同意,我也是這個意思。最緊要知道自己要甚麼!  發表於 12-2-23 13:36

如注重英語,當然是學之園啦

回復 kitmantsoi 的帖子

一線學校唔敢想, 二線都怕競爭大, 會努力嘗試, 不過明白面試有時都講運, 我小朋友比較慢熱及有個性/鍾意玩嘢, 鍾意就好好, 唔鍾意就玩倒車(曾經面試時, 紅色話綠色, 綠色話黃色, 人地問佢叫咩名, 竟然話自己係怪獸...唔知好嬲定好笑), 所以我係無信心佢一定考到名小架, 講到要保險, 似乎是崇幼.

但我真係想小朋友自小打好語言基礎, 從呢一方面諗, 如果揀學之園(凱帆薈), 好處是語文能力有保證, 考DSS成績勝算也好好, 不過壞處是我要比多很多學費, 差額足以我比佢學幾樣ECA 2) 放棄私小back up, 要參加壓力的遊戲, 到最後唔知又會唔會考返崇小??

如果揀崇幼, 我有個想法, 唔知啱唔啱? 因為崇小收左都可以考其他/或抽獎, 即係進可攻, 退可守, 我就將慳返黎的學費比佢學外語得唔得呢? 定係會費時失事呢? 另我又唔知崇幼學生考DSS的實力如何, 有點苦惱.

sheffield  我會讚成你的睇法…再者,TT國際班的英文語境絕對唔差!你看看凱帆campus的placement其實…  發表於 12-2-24 14:12

punlik 發表於 12-2-22 14:42
沒錯LH是一間幾好既幼稚園, TT如果列個表出來, 應該90%都是TT小學及更好既學校, 另外我發現10-11年及今年,  ...
>10-11年及今年, LH都好多人入TT

無錯!
好多LH 畢業生考到TT小學既OFFER, 只不過最後好少人去TT

今年一共有269個K3, 當中考到TT有41
上年一共有209個K3, 當中考到TT有33

我唔知TT小一係有幾多人, 但收成四十幾個LH既學生, 足一班! 我覺得LH學生質素應該唔錯先會收咁多

>WMF等等都變成鳳凰學校

每個學生都可以APPLY多過一間學校
但掉轉頭, 學校只可以比出實際數目既OFFER

假設WMF小一有200個位, 第一ROUND, 都可以收43個LH既學生(今年數字)

在而家呢個咁競爭激烈既情況, 我相信好多人都大包圍, 考WMF既人唔少囉

A-Mum  call 咗好耐 waiting 喇,唔係 1st round 條數喇  發表於 12-2-24 18:29

sheffield 發表於 12-2-22 15:08
回復 Laputa 的帖子

齋睇這個是不夠的,還要睇係邊個campus的小朋友係主力去考到這些學位。再者,因為plac ...

唔....其實其他campus我唔知, 不過當時我地campus母語係普通話嘅學生係唔多, 只係得一個.  

我們班有兩個

回復 CCCM 的帖子

我女讀TT K1主流, 課後上英語,國語及跳舞, 每月只千多元. 現在可用流利(但文法不對)的英語與菲傭交談, 普通話朗誦比賽得過優異獎牌. 英語和國語, 暫時我們沒有在外再補的.

TT 著重宗教及德育培育, 以及家校合作, 親子活動超多. 家長也要衡量自己是否可付出時間. 我覺得, 以TT的學費, 對比教學水平是超班的. 最重要是有私小做 back-up, 進可攻退可守.

當然, 亦不得不提, 幼稚園教育我覺得家長係最重要, 通常"叻"既小朋友, 家庭教育亦佔很重要位置.  

回復 CCCM 的帖子

My son study in LHLV K1, I don't know much about TT so is not fair for me to give any comment on this school.

But I can share my experience; my son have the same behaviours as your son did, he is active, loves pretending monster, super hero etc in school. The school's teachers are understanding, caring and patient, they are well trained in childcare; not only good in teaching but also focus on children's behaviour training.They willing to share their ideas, good communication with parents.  They report kids status periodicly, sometimes they advise me on how to improve my boy's behaviour too.  

According to my class observation last week, LH teaching method is "funtastic". Learning while playing, the kids enjoy class very much. Teaching materials are very nice too :)
Suprising me that some of the kids are really outstanding (not my boy ),  well established in both PTH /English and self- intiative. Like the teacher asked "what is hibernating animals?", 2/3 of the class raised hands to answer; when the boy answer he listed out the animals and shared his favorite animals etc in fluent english.

Although the school fee is costly but lots of resources are back to the kids.

manyui  agreed...if we compare with last yr (or few yrs ago), this year is quite diffcult to got offer from famus DSS/private primary school ar!! LH's teaching method really very good :)  發表於 12-2-24 18:54

我兩個小朋友崇幼主流畢業, 兩個都幸運地入到陳守仁。
細女而家小一, 同屆的小朋友仲有人入英華, sfa, 禮賢, smc, 音小等等。而我女考6間, 入左三間。其餘dgs, kts 就入左2nd in, gh就waiting。我都收貨啦!

huba  Your children's performance/achievement is the result of the joint effort between school and parents. We cannot compare two kindergartens by using individual kid's performance.  發表於 12-2-25 00:33

回復 bblyly 的帖子

有時大家會說"想入直資"。但到底點解想入直資呢?因為唔想小朋友咁辛苦?因為想小朋友英文好?因為唔想小朋友做填鴨?如果大家只係因為這幾個原因,而不介意小朋友成續是否能繼續升學,咁就邊間直資都冇問題…請不要介意,我不是說WKF成績不好,入唔到大學,但因為WKF還是第一年,還未知結果,而這一年考的又不是自己學校由小一開始上的學生,到底WKF的成績如何,確實是言之尚早。其實,除了WKF外,某些直資學校都有著同一個問題…點解咁多人想去陳守仁?因為學費平,英文好,派位又好。點解要派位好?因為都會想入到間好的中學,入大學的機會應大點吧!…
自己都知,讀書多d不等如人生一定成功…但現實就係人要有一份工!大學學位已是現今社會找一份較好的工作的的最低要求。要有基本的學歷才能換取一個表現自己其他長處的機會。無論你多勤力,多願意學習,多成懇,多有創意…沒有基本的都冇機會一顯身手!在美加,做麥當勞和safeway入膠袋的大學生大有人在…但社會環境不同,在加拿大是可以的,在香港卻不一定可以…
不好意思,有點離題,但我想說的是,是否入到直資就等如好呢?!
不喜勿插…

真佩服你能在這大趨勢下都能清楚分析...

我都想講下我既睇法, 其實諗深一層傳統學校(所為既背誦式教法) 係可以為小朋友打好基礎....好似計數咁都要背左乘數表先la

同埋我覺得選得直資既家長, 一定要有心理準備和能力送囝囡去外國讀書, 如果將來小朋友無能力考到本地大學, 要出黎做野或者讀啲咩副學士之類, 之後都可能只係一個有好既語言能力既文員, 就算係其他職業無學位真係會好輸蝕 (可能我講得誇張, 但請各位家長細心諗吓).......不喜勿插!!!!!!!!

A-Mum  讀直資都可以係 aim 入本港嘅大學喎,做個語文能力高嘅本地大學生幾好吖!  發表於 12-2-24 18:37

希望樓主唔好介意,我都想離題下我都想為孩子選直資,因為教學模式不同。我認為初小學習最重要係令孩子愛上學習,現今好多津校傳統教學,一三五默書二四小測,無論大人或孩子都會吃不消。我係在職媽媽我唔希望孩子童年在補習班渡過,所以不論該校係二線三線只要課程同我家理念相同我都會選擇。至於大學,我愚末認為愛學習既孩子一定有其出路。大學只係職場上其中一張入場卷,除學術以外人生有更多要學習。坦白講假若孩子他曰係一個出色既地盤佬我亦同樣滿足,假如膚淺地以人工去定人既成就,咁搭棚師傅成功過好多大學生(講笑咋)。其實我只希望孩子可以過孩子應該過既生活…

manyui    發表於 12-2-24 18:56

回覆:重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好?

提醒大家,直資私小津貼官校全是學校來源的區分,跟教學模式不應劃上等號。

舉個例子:SFA 和CKY在財政上都歸類為私校(即政府沒有津貼),但我們都知道兩者在教學上有很大的不同。

直資有百年老店和創校只有幾年的所謂新派直資,希望各位家長在選校時應考慮的是學校的辦學理念是否認同,

Christi  最心水清係你.  發表於 12-2-24 22:37
:-D :-D :-D :-D

sheffield 發表於 12-2-24 15:14
回復 bblyly 的帖子

有時大家會說"想入直資"。但到底點解想入直資呢?因為唔想小朋友咁辛苦?因為想小朋友 ...

唔.....你確實係有d離題, 而且看似你對直資學校都比較一慨而論, 直資學校都分好多類型,  家長選擇直資, 都會有其原因.  而直資入香港各大學機會少, 亦唔知呢個figure喺邊度走出黎.  而亦有好多家長包括我的小朋友亦不會選擇於香港升讀大學什至中學.  

是否入到直資就等如好, 其實無論咩類型學校, 都沒有最好的, 只有最適合.  

外國好早已有大學生做麥當勞和safeway入膠袋, 我覺得最大原因, 係因為外國好早已實行咗最低工資, 香港遲早都會出現呢個情況.

個人意見, 希望不喜勿插.

sheffield  另,是的,有部份入直資的是打算出外升學,但有部份則不打算…所以一定要想想將來在港繼續升學的機會…  發表於 12-2-27 11:19
sheffield  謝謝賜教! 其實我都知直資有好多類形,但因為為這裡是說學之園,我就只提一般學之園家長會選的直資了…  發表於 12-2-27 11:04
manyui    發表於 12-2-24 18:56

醒目開學勳章

Parents can still have certain level of control by applying private or DSS schools, but for the 'big lottery', it all depends on the random number being assigned.  That's one of the factor why people are more eager to apply DSS or private schools

入到直資是否等如好,呢個問題的確好難答.正如,入到名校係咪等如好?入到國際學校係咪等如好?我都唔識答.

我諗,不如咁講:入到一間配合小朋友能力同家長價值觀而又能力許可的學校,應該可以講係[算係好]吧.

回復A-Mum  的帖子

如果入到一間好既直資當然唔難達到你既目標, 但唔係係直資都係好學校, 請大家細心選擇!!

sheffield    發表於 12-2-27 11:21
‹ 上一主題|下一主題