用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 泳天及YMCA游泳班
go

泳天及YMCA游泳班 [複製鏈接]

想請教一下: 我心大心小不知應選擇那一個泳會學游水, 小兒已4, 我見到都有很多人報名這兩間泳會, 請問那一間會好些?
先多謝大家的提點!!!  
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我之前小朋友係YMCA 學游水,都ok但就太多人啦.1條link 成9-10個小朋友學,好似好迫咁,我見我個小朋友游2步就撞到前面個小朋友,好似唔係咁好咁...所以我而家都搵緊有無其他好的既泳會.......

我都想知,呢兩個泳會我都有留意
有冇人有好介紹呢?

我地兩個都參加過,在泳天進步好多。

不論任何泳會, 最緊要個"夾"字....
夾時間.....夾地點....夾老師....

我兩個都參加過,阿女唔喜歡泳天老師,嫌佢惡,同埋行政都幾亂,YMCA就學得慢啲,如果選平日,多數都得四五個一班,我只在乎強身健體,所以選YMCA。

我個仔都係兩個泳會都參加過, 泳天無疑係會學得快D, 但好似樓上媽咪講, 佢行政幾亂, 唔知我唔好彩定咩事,當時試過幾堂轉一個教練, 我仔就唔係咁鍾意. 同埋佢借人地學校泳池教水, D 設備唔足夠, 仲試過無熱水沖涼

YMCA 個水池同沖身地方比較適合幼兒, 夠哂暖笠笠.  我地一心想個仔KEEP 住游水, 咪由得佢玩得開開心心, 慢慢進步, 係咪學得快反而唔係咁重要...

間間泳會都有好有唔好...樓主, 睇下你想要D咩囉!  

泳天會時常轉教練嗎?

我自己都覺得泳天的行政好混亂,報名時要先比晒錢,以抽籤方式來決定上課時間,又要經常打去office 追查,幾時考核試評估無通知,咁我仔病左,就無得考,無左張Cert.,可能係我唔好彩,種種的原因,最後一肚氣收場,就以上的經驗,以後都唔會到泳天學游水

醒目開學勳章

YoYoWan 發表於 12-2-1 17:57
我自己都覺得泳天的行政好混亂,報名時要先比晒錢,以抽籤方式來決定上課時間,又要經常打去office 追查, ...

咁即是no good for 泳天wor.......how about 大力?
不過見佢個web 就唔多centre 可以choice lor....

又唔係娶老婆要一生一世,試吓無妨,揾間啱時間又啱地點的,唔妥咪學一期再轉囉!有啲入咗泳隊都轉會啦!

我可以分享一下我個經驗~ 我仔仔就YMCA同私人教練都學過~ (本身仔仔極之怕水,洗頭都驚果隻)

三歲半暑假學左一期ymca,1:6-8(唔係好記得),最後因為怕水,同學生太多教練兼顧唔到,所以最後level 1要repeat....仍然改善唔到怕水.....

到了四歲半個暑假(舊年),揾私人教練學,1:1針對怕水個情況,教練好好,令仔仔不怕水之餘仲愛上了游水,可惜暑假後同教練夾唔到時間,加上仔仔覺得1:1
上堂好悶,所以暑假後報返YMCA~

到依家YMCA上左兩期,由於係平日下午上堂,師生比例最多1:4,有時收唔足生(可能冬天少人學),所以呢兩期上堂有時1:3 or 1:2 only,不過仔仔話學ymca
開心d,因為有小朋友陪佢一齊學(仔仔性格相比較外向,喜歡識朋友),希望幫到大家~

回復 yon0810 的帖子

樓上講泳天行政幾混亂 都幾感同身受泳天又唔係成日轉教練但係低班既經常冇教練
一期都有兩三堂 一個教練教兩班
由D教練自由發揮  想點教就點教
咁睇一年學到兩式都已經俾多你
不過都係睇返自已報果區 相信唔係到到都係咁
自己果區唔好彩見到幾誇張下 所以個囡轉左其他會lu

回覆:Hawaii 的帖子

我呀女四歳開始跟泳天學,而家學咗三年半,我覺得唔錯,教練好穩定,無乜點轉教練。行政亂唔亂,我少理,我志在學游水啫!呀女已經入咗泳隊半年,我哋家長同教練已經好熟,啲教練仲好錫啲隊員

引用:聽講英基都有課外活動游泳班,知唔知係咪外

原帖由 20072010 於 12-02-06 發表
聽講英基都有課外活動游泳班,知唔知係咪外籍老師教?
英基的游水班是用英文教,不過收費貴些。

囡囡依家係YMCA學緊游水, 佢學得好開心!  我鍾意果度D設備好齊, 有室內暖水泳池及暖爐設備, 冬天游水都唔怕凍親, 我唔係想呀女一定學識游水, 祇係想佢身體強壯D, 所以, 繼續比佢游..

小兒在泳天學了差唔多2年, 我覺得幾好
上述媽咪講既情況, 如換教練, 我地都試過, 但情況不算嚴重。至於沖涼冇熱水, 我相信係個別泳池。因為泳天在好多唔同既地方都有泳班, 有些室內, 有些室外, 我估每個地方既設施都唔同, so far我地在培正小學就冇呢倨問題, 而且冬天仲有暖氣, 小朋友由上水到更衣室, 都唔會覺得好凍
‹ 上一主題|下一主題