用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該讀icqm音小嗎?please help
樓主: 329048
go

應該讀icqm音小嗎?please help   [複製鏈接]

或者講得唔係好清楚, 其實icqm的學費資助有三種.
1. 一般學費資助 -- 需要入息申報審查.
2. 如有多於1名子女同時入讀icqm, 每名學費可獲減少, 當然不會有第一項那麼多.
3. 傳道人子女學費資助.

至於公務員子女, 是政府給長俸公務員的員工福利 (所以好多公務員都送子女到英國讀書), 唔關 icqm 事, 就正如不同的公司也可給其員工不同的福利一樣.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

hiunam116 發表於 12-2-21 17:00
咁一般黎講大約資助幾錢倒呀??? 家庭收入中上~

數目真係答唔到你, 不過我諗如果收入中上的話, 未必會有資助.
以我理解, icqm的收入不多呢!

醒目開學勳章 王國長老

對, 資助應該用得其所, 如果個個學生都有資助, 儲蓄要大舊D, 學費又要加了

我覺得好多評語對音小唔係太公道。一間生命教育做得那麼好的一條龍學校有那麼差嗎?小朋友的成長真的只需要看成績?況且,我有朋友的囝囝讀緊,程度不比YW差。

那些唔係好清楚音小的朋友,不要再亂說了。

Charlotte_mom  我小朋友都係讀呢類開心學校, 聽得多了, 好多家長只向成績望, 無辦法  發表於 12-2-22 12:15

醒目開學勳章

我是icqm離校家長,學校特別、最吸引的地方就是師生關係緊密,先生好關愛學生,我女轉校都唔捨得老師、同學。程度方面,我唔覺得比其他學校差(超级名校另計),而且ICQM小三、小六做得一、二本補充就考TSA、中一分班試,無物操練學生,比我感覺好好!我女現讀英中,佢都跟得上,無話好辛苦。

yklee 發表於 12-2-22 17:22
我是icqm離校家長,學校特別、最吸引的地方就是師生關係緊密,先生好關愛學生,我女轉校都唔捨得老師、同學 ...
Sorry想問下,既然咁好,為何會轉校呢?是因為音中的問題嗎? 因為似乎外間對音中的評語不是太好。其實我真的好鐘意音小,因為我有朋友的小朋友都是就讀於音小,並非常appreciate它的生命教育,我地亦是因為這個原因打算讓小兒於9月入讀音小(因為我地正正覺得生命教育比成績重要),所以想多作了解。

回復 jeremyphlam 的帖子

wow! the academic level can be compared to YW! it's that first time i heard this kind of comments about ICQM....其實每間學校都有其長處和短處,音小的好處是被人肯定的,不選音小的一般主要原因都是因為擔心程度問題…有人注重小朋友心靈的成長,有人更注重小朋友學術上的成長,道不同,不相為謀,大家都只是表達一下自己意見,不用太介意吧!

其實我覺 得只是簡單的比較兩間學校 (或兩校學生) 的學術水平是不宜的, 我較為欣賞早前有人留言說 “學術水平和能力如何, 乃因人而異”.

Yw 的水平我不大掌握,但據知每年皆有一批YW小六學生被通知不能直升書院,他們要考呈分試要參加統一派位,我們能否就此評價YW的學術水平不夠呢?

sheffield  我說的就是YW要求的水平高,所以有小朋友達不到而要去別的學校,而不是在YW讀的就是水平高…  發表於 12-2-23 14:56

sheffield 發表於 12-2-23 10:30
回復 jeremyphlam 的帖子

wow! the academic level can be compared to YW! it's that first time i heard ...

點解YW程麼一定高?
又點解音小程度一定底?

某些家長既然對學校一知半解,或根本不了解,學校又未有實質的成績時,點解可以下那麼負面的評語?就是因為網上留言不用負責?

其實家長都唔洗太矛盾於選擇學校學術成績好與不夠好的問題,就算入到學術好的學校,並不代表孩子成績一定好,反而孩子同家長因處於人人成績好的壓力下不敢落後於人,所以便緊張於快馬加鞭.最緊要家長細心觀察孩子的需要,勿人云亦云,我的孩子9 月也入讀音小,我覺得人的生命成長好緊要,就算讀名校唔擔保將來一定有成就,只要孩子建立到正確人生觀,將來佢地會從正確的方向找出路,家長唔能夠陪他們到老,總之此刻的選擇是為孩子,家長就唔好再顧慮多多.

jeremyphlam  Agree, all the best to your child!  發表於 12-2-23 17:33

簽名被屏蔽

我成日都覺得,嗰D出名的名校,咪又係靠父母在外死補爛補,我就唔信D名校老師真係咁掂教到個個都咁top,不過外間的人,永遠將功勞比咗落間名校到.

回復 star903 的帖子

其實好多家長都知小朋友成續好,或能達到某些學校的要求程度,好主要是家長幫小朋友在學外以外補回來的。但問題是首先要學校有某些要求,我們家長才會按學校的要求去幫小朋友達標…同時,也不可否認就是學校的風氣和culture,對小朋友來說是很重要的。名校之所以名,我覺得是因為他們定了一個要求,也有一個定位,在學校也能做出一個氣氛/culture,讓小朋友乎受著氣氛的影響而去追求目標,什至達標。不能否認,要達標就肯定不只能靠學校…但入得這些學校的人(父母),一般都就知道這些學校的情況,父母就要看自己的小朋友性格和能力去考慮他們是否識會這些學校,識合的能能在學校成長。大部份適合留下的都力著相似的長處…小朋友互相影響著…
所以,到底是叻的小朋友造就名校或是名校造就叻小朋友,這絕對是雙輔雙成的關系!

名校-----汰弱留強,上得去高年班嘅自然係精英.
有教無類好似巳經過晒時.

ICQM感覺真係一間教導人做人的學校.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題