用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該讀icqm音小嗎?please help
樓主: 329048
go

應該讀icqm音小嗎?please help   [複製鏈接]

polarbearlee 發表於 12-2-1 21:07
音樂出路一點也不窄,有很多敎琴或樂器己經可以養家。其實,香港又有多少工作需要物理,化學,中西史及微積分 ...

It's interesting to note that subjects studied are linked to career in the future at primary school discussions.  Can't help to think again what's the purpose of education?  Are we training children to become workers or to become independently happy persons.  I used to work in an accounting firm and the colleagues who excel at work did not necessarily study accounting or finance in universities.  Generally speaking they possessed good language skills, were team players, curious and committed in their work.  I believe a good school should provide an environment that promotes these.

V.G    發表於 12-2-2 10:32
sheffield    發表於 12-2-2 08:51

hello ckyung & yingval,

Thank you.

我希望能以我及子女的親身感受來向各位介紹icqm, 為有需要的帶來益處, 亦希望不會過譽或貶低學校.

Anyway, 綜合各方意見,我決定不入讀!多謝你們的 kindnesss help!

醒目開學勳章 王國長老

daddywai 發表於 12-1-31 13:20
ICQM是真正的一條龍中小學 (香港有些是假一條龍的), 學生由小六升中一就如小二升小三一樣, 學校不會施加額外條件來篩選學生. 所謂有得必有失, 音小學生享受了直升中學的權利, 免除小五開始長達兩年的呈分試壓力, 自然不能參與統一派位這競爭遊戲.

呢個論點恕我未能認同
我小朋友讀既學校, 一樣係100%升中, 正如你講既一樣, 只有家長選擇俾唔俾留位費
但我地小5,6一樣有呈分, 如果好似我咁, 一早唸住直升, 呈唔呈分對我黎講無分別, 都係普通考試一樣
但對有打算參加政府中一派位既家長, 佢地就會努力考好個呈分試, 然後有絕對選擇權放棄一條龍中學, 選擇參加中一派位

所以家長在享受"包升一條龍中學"既同時, 亦可以有權選擇唔揀, 靠實力去玩政府派位, 中學入讀官津校

所以有得, 唔一定有失 (要先放棄一條龍中學學位, 係教育局規定, 唔係學校規定)

回復 Charlotte_mom 的帖子

如能做到有得冇失, 當然好啦.

可否俱體講下你小朋友的學校有關直升中學及呈分試安排嗎?
學生可完成呈分試,看看派位才決定放棄一條龍中學?

如果好的話, icqm也可作參考.

簽名被屏蔽

回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

我想問吓小朋友係咪k2就要報小一喇?

回復 JuliaCKL 的帖子

係呀!k2要報名啦!你可以先打電話報名3月16日的小一簡介會,了解下學校的辨學理念.

引用:回復+JuliaCKL+的帖子 係呀!k2要報名啦!你

原帖由 vickylyy 於 12-02-18 發表
回復 JuliaCKL 的帖子

係呀!k2要報名啦!你可以先打電話報名3月16日的小一簡介會,了解下學校的辨學理念.
Thx!

同事個女讀港同, 都係唔呈分, 不過唔想讀番自己既中學, 咪自己去教處辦自行& 統一派位, 一樣可以選擇讀出面既中學. 不過朋友攞唔到女兒BANDING, 老師說不知道, 連BAND1,2,3, 都唔知, 學校說不選擇直升, 就唔留位比囡囡, 扣門都唔會比佢番來讀, 朋友就唔想博, 便讀番原校中學.

Charlotte_mom  that's not true, 港同係有呈分的, 不過基於教育局規定, 想註冊原校(直資)就要放棄統一派位, 想玩政府派位就要先放棄原校  發表於 12-2-20 15:21

其實很難有一所學校能滿足家長所有要求。我識三位小朋友讀音小, 在我眼中音小是主流學校, 上主流課程, 用主流的培育方法, 考本地的新高中試。
學校最特別的地方是以音樂和基督教育去栽培小朋友成長。我覺得小朋友如喜歡音樂的話, 是很值得讀的。跟名師學樂器的費用不會平過學費多少。我認識的小朋友都很乖, 當然他們的學術水平和能力如何, 乃因人而異。我當初沒報音小的原因也是不清楚其學術水平, 但今天覺得學術水平相比良好的個人質素, 其實並不重要。只要回想一下自己成長的朋友, 是否小時成績好的, 大了一定成績好, 而成績好的同學, 多年工作後又是否過得最幸福的。

簽名被屏蔽

Charlotte_mom 發表於 12-2-15 14:18
呢個論點恕我未能認同
我小朋友讀既學校, 一樣係100%升中, 正如你講既一樣, 只有家長選擇俾唔俾留位費
但 ...
如果冇記錯, 港大同學會小學早幾年試過因學生成績不好而不比該位同學升中, 跟住該位家長搞大件事, call 晒記者上晒newspaper.

跟住大家的結論是該位同學既然成績與學校的要求相差太遠, 勉強升讀此英文中學都是沒有好處的.

Charlotte_mom  自從果單野之後, 而家都係直升了(可能我應該多謝佢至真)  發表於 12-2-20 15:22

醒目開學勳章 王國長老

daddywai 發表於 12-2-17 11:26

如能做到有得冇失, 當然好啦.

係咁樣的:
小5會開始有呈分試, 除左平時考開既中英數之外, 會考埋音樂同常識配合呈分需要, 學校亦會通知家長, 果次係呈分, 有需要就著緊D (著唔著緊都會呈架喇)
當學生升小6無耐, 港同書院就會黎做簡介會同派表, 如果學生想留位, 填張FORM交留位費就可以, 預左人數書院就開始收外來生(唯一FOR家長唔好處, 就係要一早落搭啦)參
如果家長想玩政府派位, 就要放棄原校(亦唔可以去任何一間直資註冊, 呢個係政府規定, 無走雞), 咁就同一般參加政府派位既小6生一樣, 要INTERVIEW同等到7月至有結果喇
如果學生唔想搏(驚放棄原校之後又考唔到好學校), 就可以先註冊書院, 然後出去考其他直資/私校, 當考到又決定註冊, 就要去港同書院拎返張註冊証, 去新學校辦手續(亦係政府規定, 無走雞)
亦有家長唔想煩(反正港同書院都收左), 收左就算了, 亦唔考其他, 直到7月玩叩門, 叩到好既就走, 叩唔到亦無損失

所以其實港同既家長有好大自由度架

港同安排又幾好呵. 每年有幾多% 走 ?

Charlotte_mom 發表於 12-2-20 15:32
係咁樣的:
小5會開始有呈分試, 除左平時考開既中英數之外, 會考埋音樂同常識配合呈分需要, 學校亦會通知家 ...

I see.

比學生於小六時有權揀是否參加統一位派是一個幾好的安排, 這樣才無負一條龍之名.
(據我所知, 教育局要求官津一條龍小學要學生於小5 上學期決定是否參加派位),

另外, 什麼 "成績與學校的要求相差太遠, 勉強升讀此英文中學都是沒有好處的.", 其實只是自圓其說, 要篩選學生, 當初便不要辦一條龍了.

hiunam116 發表於 12-2-20 11:46
我就係咁想, 讀得好將來做咩又係另外一先事, 我唔想個你死讀難讀,好似自己之前咁,太辛苦了~ 依家諗番讀完 ...

資助幾多答唔到你. 如果是公務員應該問公務員事務局.

學費不包書簿雜費 (我諗多數學校都係咁), 不過學校雜費唔算多, 學費十年來只是加過一次, 亦絶少要家長捐款, 咁多年來得兩次, 這方面我的感覺良好.

我朋友係公務員, 資助三千一個月(即每月只交一千)不知不同職級有沒有不同。佢話比起津校, 另外學樂器, 返而慳d

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

我相信好多直資都有SET最低升中要求, 如果唔係過份, 我自己覺得OK的, (規矩係死既人係生既, 學校點去處理可以改變好多野, 讀大學肥左RETAKE返都畢到業啦), 最怕有D為左符合一條龍, P1-P5係咁踢學生出局, 中學無得升都起碼一早心裡有數出去考, 小學讀讀下踢人出校, 有無唸過一地一家感受呢
‹ 上一主題|下一主題