用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該讀icqm音小嗎?please help
go

應該讀icqm音小嗎?please help   [複製鏈接]

究竟音小好嗎?學術程度低嗎?有競爭力的學校嗎?課程編排好嗎?因我心十五十六,很想請家長分享–下對音小看法?
   5    0    0    0

回覆:應該讀icqm音小嗎?please help

Me too
收咗,已交留位費,但如果大抽獎不太差,看會放棄音小,揀返主流學校

Somebody said ... 音小 … 又名公務員子弟學校

http://life.mingpao.com/htm/prim ... ch_pri/sch_pri8.htm

小兒也是很喜歡音樂, 現學琴, 他也想學打鼓,又喜歡聽交響樂, 時常問我讀小學可否入交響樂團, 我最初也想考音小, 但學費太貴, 無奈

初初我又係一心諗住讀音小, 一來冇咁谷, 二來很多朋友的子女讀緊, 大家都話讀得很輕鬆很愉快, 三來我個仔好鍾意音樂, 尤其係鋼琴, 諗住音小會適合佢。但其後有很多朋友叫我三思, 因為音小o既學術水平比出面較弱, 如果唔打算直上音中, 很難考到出面o既中學, 還有音樂o既問題, 朋友話音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內, 除非有好超卓成績, 否則...........

所以, 我最終決定放棄音小的學位了.............

回復 ChristieMing 的帖子

如果純粹因為這些原因而放棄ICQM, 我覺得很可惜呢!

daddywai:

你可唔可以解釋長細些呀?因為有好多媽咪也是講話: 佢一定要小朋友學一種樂器, 但不可自己選, 是學校派比小朋友, 所以有好有唔好, 好以我兒子咁, 佢好唔喜歡弦樂, 只喜歡敲擊樂, 假如派到佢去拉小提琴就大件事, 我都有諗過呢個問題

我都係擔心學術方面,始終中學部重未有太多成績睇到

daddywai 發表於 12-1-29 21:15
回復 ChristieMing 的帖子

如果純粹因為這些原因而放棄ICQM, 我覺得很可惜呢!
咁當然, 還有錢都係一個問題.....小學呢六年我可以供得佢起, 但唔擔保升中後還可以, 如果到時真係比唔起, 要出番出面搵學校, 就係一個大問題了.........

我day 1開始已經追求愉快學習......但現實話我知, 除非你有錢, 否則根本冇辦法唔跟住玩呢個遊戲, 初初好想個仔讀IB學校, 但無奈地...no money no talk!!

我只可以話, 香港教育係好現實的!!!

shirleyysy 發表於 12-1-28 00:11
Me too
收咗,已交留位費,但如果大抽獎不太差,看會放棄音小,揀返主流學校
但2月就要交第一期學費o剌喎~ 你都會照交嗎??

我很頭痛也2月17前要交尾數,其實我最關注是學校水平,將來【萬一】要出去考外面的中學,這校的程度可以嗎?

若打算讀完音小之後會上番音中都不會唔開心就可,因可能出面心儀中學無取錄, 我朋友說想子女愉快學習和已包學一種樂器,(學校先給學生選擇再定是否合適或要甄選), 將來試吓報不太熱門的中學或上番音中都無所謂.

錢都係一個問題 .... time to apply 2012~2013 P1 la ...

http://icqm.edu.hk/included/cate ... 014_P1_App_form.pdf

我都識人舊年P6,好幾個都考到地區名校,不過我就唔知佢響校內既成績係咪都係最top果班啦.
但係佢地都讀得好開心,呢個係事實.之前本來都想俾囡囡去讀,點知佢唔收.
http://era-central.blogspot.com/

JUNEYEUNG 發表於 12-1-29 21:37
daddywai:

你可唔可以解釋長細些呀?因為有好多媽咪也是講話: 佢一定要小朋友學一種樂器, 但不可自己選, 是 ...

Hello Juneyeung,

我係回應ChristieMing的朋友的意見.

所謂的 "音小o既學術水平比出面較弱", "很難考到出面o既中學", "音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內", 多半是道聽途說, 不盡不實.

音小的教學依教育局課程而行, 沒有教快也沒有教慢, 期望小一學小二數學的家長當然不應選音小. 但學生的學習能力及學習興趣是否比所謂的 "出面" 弱呢, 我不能斷言, 起碼我認為我的小朋友學業成績很好.

音小沒有參加中學派位, 要考一般官津學校當然較難. 反過來說, 其他學校畢業生要考音中也是非常困難的. 另外, 若只計算直資私中, 音小畢業生是否較難獲取錄? 其他直資私小畢業生又是否較優勝? 沒有數據又如何定斷.

樂器方面, 說鋼琴不計在內是完全錯誤的. 我認識的icqm是很尊重音樂的. 他們有約80個琴室, 部份有雙鋼琴, 方便高階同學學習. 亦有三角琴室, 可作皇家試考場.

daddywai 發表於 12-1-30 12:30
所謂的 "音小o既學術水平比出面較弱", "很難考到出面o既中學", "音樂方面會集中在交響樂團o既樂器, 而鋼琴卻不計在內", 多半是道聽途說, 不盡不實.

音小的教學依教育局課程而行, 沒有教快也沒有教慢, 期望小一學小二數學的家長當然不應選音小. 但學生的學習能力及學習興趣是否比所謂的 "出面" 弱呢, 我不能斷言, 起碼我認為我的小朋友學業成績很好.

音小沒有參加中學派位, 要考一般官津學校當然較難. 反過來說, 其他學校畢業生要考音中也是非常困難的. 另外, 若只計算直資私中, 音小畢業生是否較難獲取錄? 其他直資私小畢業生又是否較優勝? 沒有數據又如何定斷.

樂器方面, 說鋼琴不計在內是完全錯誤的. 我認識的icqm是很尊重音樂的. 他們有約80個琴室, 部份有雙鋼琴, 放便高階同學學習. 亦有三角琴室, 可作皇家試考場.
請不要誤解我的意思....我並沒有說音小音中不尊重音樂, 而只係在我角度而言, 音樂出路在香港來說, 尤其是鋼琴, 出路很窄, 除非有很出色的成就, 否則.....我只是為自己兒子將來著想而已~

我只可以說, 我的想法與你不同, 或許你認為我是道聽途說, 但全部都是朋友的經歷(還要從不同朋友口中得悉), 我也有我的擔憂, 才會有這個決定。

Between ICQM and Kowloon true Light School, which one will you choose ?

唔好意思,我想問下咩叫「音小沒有參加中學派位」?
是否音小的P6學生不可參加中學統一派位,只可考其他直資或私立中學?

‹ 上一主題|下一主題