用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇東九龍匯基及沙田培基面試題目及形式可提供 . ...
go

有冇東九龍匯基及沙田培基面試題目及形式可提供 . [複製鏈接]

2月4號連見兩間 ,請問各位媽媽有否資料可提供 .
等我這幾天幫阿女做定準備 . 謝 !
   2    0    0    0

我個仔個年,見培基,考中,英,數及小組討論,英文考的時候會問一些問題

醒目開學勳章

東九龍基面試二位老師見一位考生,無考數學、普通話及小組討論,英文要朗讀一篇文章,問簡單問題,留意近期新聞。家長就要填一份問卷。輕鬆D,老師好nice。

培基先讀一篇英文文章,唔算太難,然後中、英對話!最後小組,比個topic 你,有5分鐘準備,然後就各自發表!阿仔話唔係太難

熱門題目:
1. 為何報考這所中學﹖(切忌回答因為媽媽喜歡/因為學校屬第一組別學校或名校)

2 如何利用餘暇﹖
(不要說只說一種活動)(如答:閱讀,要準備以中 及英 介紹 一本愛看的書)
3.你係學校擔任xx(職務),從中學到了什麼?
4.你準備選擇英文中學,你會點樣去準備?

kellyjelly  many thank  發表於 12-2-1 20:24

回復 vincher 的帖子

多謝您的資料 , 我見到D問題時 , 要想定點回覆就頭痕 .
這個遊戲真是很難玩 .

匯基係未一次面試?? 真係擔心,丫仔到依家都好似未warm up 禁

回復 masterunion 的帖子

真係好難對間間學校都做足功課 .
又話要搭得自然 , 吾好背答案 .
但又要答得出眾 , 有自已見解 , 能言善辨 .

都係果句 , 順其自然 , 盡力而為啦 !
越近面試日就越緊張  ( 尤其是要見埋父母果D學校 ) , 連大人也感受到這種壓力 ,
更何況是個要面試果個細佬 .

所以我會話比個女聽 , 盡量表現 , 保持平時水準 .
得與失已不重要 , 盡量感受每次面試經驗 .
表現一次比一次好就 OK .
( 除非您本身既成績好好 , 否則無可能見親都收 )

或除非是考直資 , 否則最終也要玩足整個遊戲才能完.........都係等 7 / 10 派彩結果 .
沒可能整日都懷住擔憂的心情過日子呢 !

如果東九龍匯基收咗, 但冇去註冊. 到放榜日再去叩門, 會唔會優先處理呢?  因為有d直資是放榜日會立即收回曾被學校綠取的同學.

worldpeace 發表於 12-2-1 08:34
如果東九龍匯基收咗, 但冇去註冊. 到放榜日再去叩門, 會唔會優先處理呢?  因為有d直資是放榜日會立即收回曾 ...

UCCKE講明無叩門位,所以唔會收

回復 worldpeace 的帖子

觀塘福建會收 .
‹ 上一主題|下一主題