用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問今年考三級,有無機會於六年級完成8級呢? ...
樓主: motorhead
go

請問今年考三級,有無機會於六年級完成8級呢?

醒目開學勳章 王國長老

6年班考8級, 如果有認真學同練, 其實唔難達到, 不過你應該FOCUS O係操練考試範圍, 定係學多D其他野, 我個老師收左個學生, 之前跟某某出名名師, 名師D學生考試比賽成績都非常好, 無他架, 靠操LOR, 結果學生除左要學既野, 其他咩都唔識(5級程度但連PEDAL都唔識踩, 浪漫派一隻都未彈過, 因為名師從來無教亦唔需要, 練少D) <--咁樣達到8級, 俾你PASS WITH DISTINCTION又有咩意思呢

回復 Charlotte_mom 的帖子

放心,"名師"不考試多的是,多是家長順便考而己。這裏六年級便考了八級的小朋友不少吧!
聽她/他們彈琴是一種享受,也令人.....滴汗!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

Pass左五級樂理,己可以即考八級,只要有老師肯,你小朋友又極勤力(已不計天分)和有大量時間操練,來來去去都係果幾首歌,不過小心拔苗助長,弄巧成拙!升中前小學有幾次呈分,小朋友真係會有好多時間剩?

Charlotte_mom 發表於 12-2-1 10:46
6年班考8級, 如果有認真學同練, 其實唔難達到, 不過你應該FOCUS O係操練考試範圍, 定係學多D其他野, 我個老 ...
我個人經驗,真正彈到野既學生,浪漫派真係唔駛教,d名師可能都有些少良心,諗住收咁貴學費無畏(dum)波鐘,因為除左情感表達個個唔同外,一般學到g5已經可以自己攪掂果d所謂浪漫派,因為主音主題較明顯,節奏中板至慢板,真係唔同於某d歌咁多技術野要教。一般正式擺上枱學既浪漫派都係由蕭邦開始教。
pedal就2, 3級歌已開始要踩,唔一定要彈浪漫野先需要,所以到最後都應該會識踩。

回覆:無氣同你講 的帖子

不敢苟同。除Chopin 外,Schumann, Brahms, Schubert, Mendelssohn, Rachmaninov, Frank, Liszt等, 我十世人都學唔哂。

小伊 發表於 12-2-5 19:13
不敢苟同。除Chopin 外,Schumann, Brahms, Schubert, Mendelssohn, Rachmaninov, Frank, Liszt等, 我十世 ...
所以一個人係正常情況下係冇可能同時間又專天文,又專地理,又專科學,又專文學。。。。

我只係想帶出,咁果d名師所教既進度都係正常。

真係好睇個學生練琴會擺幾多時間 我有學生k3學 今年p.1黎緊會幫佢報8-11月既3級考試 但佢唔係淨係操考試既野 真係有呢個程度 有次佢同媽咪去d音樂講座 佢媽咪話返我知個講師所問既問題佢都識得答 另外有2個p.3既學生都黎緊會考5級既琴試 準備了3-4個月已經彈好大半既歌同scale 所以如果個學生真係投放多d心機同時間聽老師講係一定會進步得比較快 而且亦因人而異 有d學生可以谷 有d學生係要慢慢教 你谷佢反而令佢反感 亦曾經試過有學生家長要求我比佢小朋友考試 但我覺得未係時候未夠程度 但家長堅持要考 最後由本來好中意練琴而變得討厭練琴 果次考試只係合格多d 所以家長亦應該相信老師既決定 否則出現反效果而要付出更多既時間

我囡囡有個同學今年都會考8級(六年級),人家每星期要上兩至三堂,還要練琴,只學考試歌,早一兩年前,我問阿女想唔想考到8級,當然要有所付出(上堂和練琴)和代價(只學考試歌),她是條小懶蟲(我是大懶蟲),結果至今只考了四級,但她很愛向琴老師要求學愛聽的歌,老師也會配合她的。而我讓她學琴的目的是左右手並用和享受彈琴的樂趣,已達成目的了。

回覆:Mymaggie 的帖子

亦可以只考5和8級,唔考其他級數,以免阻礙進度。