用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問今年考三級,有無機會於六年級完成8級呢? ...
go

請問今年考三級,有無機會於六年級完成8級呢? [複製鏈接]

你們好,我囡囡今年9、10月考三級鋼琴,我希望她於六年級完成考八級鋼琴,有無人有經驗呀!,

0    0    0    0

你個女今年幾多歲先?

點解咁多人會問今年考幾級幾級, 咁幾時考8級? 其實中間可以發生好多事, 令一個小朋友考唔到8級, 或者唔需要考8級...enjoy music!! 學琴好多瓶頸位, 唔係人人都會堅持, 最重要係學果個係唔係真心享受...
The Music's always there with you!

細囝的老師話佢自己睇學生的進度,可以睇到高2﹣3級左右。即係話考三級時,大約可以預計到6級, provided that 小朋友保持進度。其實中間真的可以發生好多事,例如功課越來越重,又或者小朋友發展了其它興趣,相對練琴時間唔夠,又或者倒轉諗,佢可能更鍾意彈琴,突飛猛進。
我朋友的女兒考了4級, 5級時就唔想練琴唔想學了。

如果要問8級,可能要等佢過了6級才會更清楚。同埋, 呢個問題問老師會好D,個個人的情況都唔同。
for every one criticism, three positives must be given.

motorhead 發表於 12-1-26 13:01
你們好,我囡囡今年9、10月考三級鋼琴,我希望她於六年級完成考八級鋼琴,有無人有經驗呀!,
曾否考試?
孩子多大了,學了多久,今年幾年級!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

motorhead 發表於 12-1-26 13:01

...

一定得,如果我成年都只係操阿仔考試歌,佢下年就可以考。

helenli  狂操歌只可應付初級考試, 六級以上要求對音樂理解, 表達, 考生要具備一定音樂修養和紥實的基礎才可應付.  發表於 12-2-7 00:27

我仔快6歲,已考3級,我都唔敢講佢可以幾時考到8級,可能呢世都唔會考,中間咁多事會發生,邊個敢寫包單,訂目標,應該一步一步來,除非小孩是神童級,咁就可以一開始以atcl為目標,否則最好都係每2, 3級為一個方向作考慮

helenli  神童不會只以ATCL為目標吧, 音樂的領域是很廣闊的.  發表於 12-2-7 00:28

marcuscyrus 發表於 12-1-27 11:35
我仔快6歲,已考3級,我都唔敢講佢可以幾時考到8級,可能呢世都唔會考,中間咁多事會發生,邊個敢寫包單, ...

所以要睇樓主要d咩,如果只為考試幾時都考得;
但如果要真係達到果個程度,就需要時間同興趣去浸。

btw, 諗諗下,原來未得住,未學樂理。

有呀!我識得1個小朋友由K3開始學琴,小三考五級,而且成績唔錯,之後六年級果時要考2次先考到八級。不過講緊嘅係由一開始已一星期上兩堂果種,一放假就日日去比$人睇住佢練琴,到考試嘅時候早一堂,晚一堂咁"谷"佢,而且仲會參加D咩AURAL CLASS WOW

回復 jellomama 的帖子

今年七歲

回復 bebebe12345 的帖子

今年考三級,七歲

多謝各位意見呀,我絕對同意是講興趣, 又要視乎功課,may be set a goal and try to reach it....

回復 marcuscyrus 的帖子

多謝您的意見啊

六年級完成8級機會一定有,亦不是高不可攀的事情,主要還看孩子、你和老 師的配合,跟老 師商量可能性。
今年三級,明年四年級考五級,pass五年安排考樂理,五年級9月考6或7級,升 中一開學9月考8級.....一切順利的話,如何!
學琴的孩子,如何能夠維持他們的信心是最難的事,與趣許多時也要有一點兒滿足感。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

“學琴的孩子,如何能夠維持他們的信心是最難的事,與趣許多時也要有一點兒滿足感。”

Absolutely agree.
for every one criticism, three positives must be given.

有啟發, 多謝啊

回復 ilovethiscow 的帖子

係呀?我未試過學琴架....咁都幾好BOR....
‹ 上一主題|下一主題