用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!
樓主: terecyy
go

有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!  

近日較忙,少上來,無來幾日多了新媽媽

Era: 是呀!我決定0左喇!喜歡一條龍和校風好呢

小女現時幼稚園課程很淺,我都有比她外出學東西,英文數學,普通話就未有

無論如何,小一對小朋友大人都是一個新挑戰

若冇適應班,不知大家有冇興趣之前見下面?

Lau-mama 發表於 12-2-9 14:01
若冇適應班,不知大家有冇興趣之前見下面?
有,睇下幾時呀.
http://era-central.blogspot.com/

嘩!好夠啦!我淨係讀starters加enopi

普通話就靠學校啦!

引用:若冇適應班,不知大家有冇興趣之前見下面?

回復 terecyy 的帖子

enopi係中文/英文??

我仔只有學琴,珠心算,其他只係玩的跆拳道。好似少左D啦!但又唔想自己變怪獸家長。

回復 ilj 的帖子

我都報名!

預埋我!
Grace:我仔之前都係學珠心算,考左12級後無學了,因enopi課程係英文數及會訓練圖形空間及思維,幾好。但好多練習,仲林緊繼唔繼續學

Terecyy:我囡都有學enopi數,都幾難,有想過不學,但停不學又好似好浪費

回覆:有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!

我囡現讀培幼, 9月升培小, 將軍澳坑口 7:20上車

珠心算我仔無考級, 不過有時都覺得小朋友咁細個, 只係要背D公式來計數有D填鴨, 都係學埋個K3呢段時間算啦(K2開始學).

terecyy: "enopi課程係英文數及會訓練圖形空間及思維", 咁enopi相對活動d啦   

我個仔唔係外籍人教Enopi喎,其實我覺得多數係我係屋企教佢做,所以唔學了。反而學林數係咪值得去試下呢?

ilj:係呀!其實做咁多練習真係無乜親子時間,又要練下琴,睇下圖書,d時間真係要好好安排

引用:ilj:係呀!其實做咁多練習真係無乜親子時間

大家請記得培小的數學是中文教的, 我班上很多同學仔巳背好乘數表, 2位-3位加減數都 ok

我嗰班暑假會有 gathering 活動,如 join 請 pm我 !!

回復 mabb 的帖子

背好2-9乘數表?? 我仔只係識 x2, x3的,我無諗過咁快喎!

原來大家的小朋友都學緊咁多嘢, 我個仔仲未識晒乘數表, 我要努力D先得啦