用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!
樓主: terecyy
go

有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!   [複製鏈接]

回覆:有無2012/9入讀培正小一?交流下呀!

唔知開學前有冇適應班呢?我地呢D新既,真係連邊座打邊座都唔知.
http://era-central.blogspot.com/

路過,搭訕,希望大家唔好介意!

學校開學無適應期亦無適應班,培正教育中心有分開攪小一適應班,不過自由參加,培幼上既學生就好多都有join,個人覺得同坊間既無大分別,so唔join都無問題.

開學第一日半日攞書抄時間表,第二日就返全日上堂有功課做,中午食飯家長可以返去睇吓,開學頭幾日個人覺得最好盡量返吓去!

開學前有家長日,所以都唔洗太擔心!希望資料有用!

"連邊座打邊座都唔知."

A座係幼稚園,B,C,D座係小學
A座地下係書局,賣校服同文具
B座-->圖書館同泳池
D座-->教師休息室, 小一多數係依座
C座-->電腦室,紅藍電視台

A,B座相通其餘都要行落地下再上樓,不過唔洗擔心,小朋友好快就會清楚晒D位置然後話番比家長聽!

真好!找到校車了,有興趣由西貢市中心去培正可pm我。

terecyy,

你不考慮一呂喇?

ilj:是私家保姆車,我係西貢市見到佢送放學,係我屋企樓下。
LANG:我應該不考慮了,因較多人給予意見都覺培正較好。而且我個仔鍾意

Lulu0820 發表於 12-2-2 16:50
路過,搭訕,希望大家唔好介意!

學校開學無適應期亦無適應班,培正教育中心有分開攪小一適應班,不過自由參加, ...
Lulu0820好多謝你呢支盲公竹呀,唔好過路啦,多D來探下我地,飲多幾杯茶,食埋飯,傾多兩句先好走呀!
http://era-central.blogspot.com/

回復 Era 的帖子

唔好出刀,嚇親我吔嘅客人。

Era:你出真係有D驚mouth:" />

資料有用就好!另答番ilj:小一是否沒有游泳班、好像小二會有、那是否必修科?全年體育堂其中5-6堂係游泳堂,小二開始,不過唔計分,好似上到小四小五先考,我都無留意,泳班係放學後自己參加,收費,開學個堆通告你可以慢慢睇.
另外樂器方面、是否必修一種樂器架?還是只是興趣班自由參與?無規定一定要學樂器,但由於中學要"一生一體一藝",所以學校都建議小朋友早D開始學樂器,不過完全唔學都無問題.

一年5-6次游泳班? 少得可憐!

Lulu0820 發表於 12-2-3 13:15
Era:你出真係有D驚mouth:" />

資料有用就好!另答番ilj:小一是否沒有游泳班、好像 ...
玩下啫,等你印象深刻,然後就來多幾次探我地呀麻.

咁既游泳班,真係學唔識喎,似玩水多D啦.

想請問其實多唔多默書呀?會唔會一星期入面有齊中英兩樣既默書呀?

我其實九唔九都會上黎,只係小發言,係BK耐左學識多睇小講會好D!

Anyway,默書次數唔多,一個星期中文一個星期英文,初小會舒服D,高小就真係會辛苦D,不過唔付出又點會有回報!

小小提議:因PTH教中文,最好比小朋友入學前都有D接觸,咁會易適應D,另初小盡量培養睇書興趣,對學習好有用.

咁都好D,太多默書就好辛苦啦.

謝謝提醒,好在而家幼稚園都有PTH既,所以我就唔擔心呢樣.

唔好意思,想問多樣,咁多唔多計分既小測呀?
測考大約乜月份呀?
因為有哥哥,想有多D心理準備啫.

各位好
我來報到了!
外來生,有幸入讀,多多賜教

看到lulu0820話無適應班,有點擔心
幼生直上就話無問題姐,外來生會不會較難適應呢?
‹ 上一主題|下一主題