用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
樓主: elmostoney
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

醒目開學勳章

elmostoney 發表於 12-2-21 17:57
227d, 以前SWCK係四五月最遲就會要求家長交留位費.  我唔知會唔會再早d, 因為我個女係swck小學, 2月中已交 ...
我又有d唔明
我之前(1-2個月前)交左大約8千蚊deposit了
之後仲要交的嗎?

crystal, 我都係以我自己經驗講, 如果你已交左成八千幾蚊, 佢地應該唔會再追你, 分分鐘去到入學個刻都唔出奇.

eneresnat, 星期五我會去聽swck介紹新小學 (只為uk3, 即現時呢班一年班家長而設), 到時聽左我再同大家匯報, 因為我聽到有傳言, 話可以比家長揀繁體或簡體.  但無論點, 我會教繁體, 一來係香港用繁體, 二來, 學左繁體容易d pick up簡體, 但係學左簡體, 未必容易學繁體.

好多謝大家賜教!!原來各位mami都好努力,付出好多心機,真的一分耕耘一分收獲,所以你哋小朋友都有好成績,我都要好好學習!!
elmostoney你對普通話的教導方法和理解真的好有心得,謝謝分享!!

醒目開學勳章

elmostoney 發表於 12-2-22 09:59
crystal, 我都係以我自己經驗講, 如果你已交左成八千幾蚊, 佢地應該唔會再追你, 分分鐘去到入學個刻都唔出 ...
我都估唔駛交了
不過我唔會係9月no show就算
我睇多幾個月, 買左kcis校服就會通知swck唔讀了
始終我都知有好多人等緊

crystal, 你真好人!!

回復 elmostoney 的帖子

太好了, 有你分享學校資訊, 可以知多一點點。希望可以選繁體啦, 我都希望仔仔將來可以學繁體。
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

醒目開學勳章

227d 發表於 12-2-22 10:46
crystal, 你真好人!!
唔係我好人
係我只要1個學位
如果我己買埋kcis校服
咁我仲點會讀swck
不如放返個位出來...
by the way
你waiting 得前唔前?

佢話我係5名內喎!
我有一個頗唐突的請求~你可不可以打電話去SWCK果日,通知我一聲?
我有些覺得佢係有啲先到先得的。

醒目開學勳章

227d 發表於 12-2-22 11:41
佢話我係5名內喎!
我有一個頗唐突的請求~你可不可以打電話去SWCK果日,通知我一聲?
我有些覺得佢係有啲先 ...

都可以,
你小朋友係唔係細b?

many many thanks!!
說來話長,其實係我當初填form 時tick咗不考慮下午班,跟住已經打電話去改番下午班都讀,點知再打去問interview幾時時才知經已miss咗(不考慮下午班的連in都冇)~就咁搞到我「無日安寧」!
阿女係8月生日,都算細,不過今次不是因為這個問題!
其實阿女依家都讀梗英普班,學校係sell flash card的,不過我覺得阿女的性格比效好動和她對「體驗」過的事物的記憶好好,文字的記憶好唔掂!揀這間學校都係貪近和英普!Flash card我唔buy的,我buy Montessori的,阿女都讀過大半年Montessori playgroup和我屋企有全套home setting一路比佢「玩梗」的!
之前你哋討論的ICA學費問題,我都係覺得比expect的貴好多,我諗住讀咗SwCK,到時先再算!!

回覆:227d 的帖子

真羨慕,你哋就好啦,有機會讀SWCK,我囝囝係2009年11月細B, 而我哋又決定得遲,所以舊年11月先報名,我睇入到嘅機會相當微。

我都好想知道呀 麻煩曬!!!

回復 vogue_vogue 的帖子

sorry, 我只是想知道如果讀ICA的話,中學點算呢? 去邊間中學機會會大D? 麻煩曬!!

elmostoney,我想請問你囡囡今年9月入ICA嘅year 1 or year 2?現在她在SWCK 讀梗k3 or (upper k ~ 但她都未夠6歲喎!!)

elmostoney,我想請問你囡囡今年9月入ICA嘅year 1 or year 2?現在她在SWCK 讀梗k3 or (upper k3 ~ 但她都未夠6歲喎!!)

簽名被屏蔽

227d, swck/ica同好多is一樣, 5歲係Year 1,我個女九月係新校就係Year2.

may I know the curriculum of ICA?

‹ 上一主題|下一主題