用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
樓主: elmostoney
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

仲有, 你要諗下, sis小學放學係3:20, 一般人, 除非住得好近, 返到屋企都要4:00. 好似到YEAR 2 定 3, 規定要參加課外活動, 即係返到屋企分分鐘要五點. 如果每日要做一個鐘功課, 再要溫習, 平時又上一兩樣興趣班, 其實一日下來真係冇物時間.  我唔想小朋友嘅童年咁過.  

elmostoney,
我好buy 你既睇法!

醒目開學勳章

我都好buy swck個教法
但佢小學要成10萬一年, 去到中學都唔變左咩樣
仲要預錢出國讀書....

$的確要考慮, swck $92000, 平過佢嘅, 又有中文, 其實除左esf同kcis之外, 比較popular同真係外國d教法外, 我唔知仲有幾多間.

回覆:elmostoney 的帖子

仲有,我friend 住跑馬地都要7:10上校巴先至趕得切返八點到學校。對於一個七歳嘅小朋友黎講每晩十一點後瞓每朝六點幾就起身,我覺得休息唔足夠。

回覆:elmostoney 的帖子

Sis py1 即係幾歲班?

簽名被屏蔽

py1 = ls k2

不過應該有不少超齡小朋友,有d真係好似4歲幾

ryan mama , ryan係咪來緊九月year 1呀? 知唔知佢地收報名表情況如何? 常理應該 over subscribe.  我都幫阿仔入左表啦, 雖然我同阿女班主任講, 真係好想defer阿仔一年, 因為佢係12/31超細仔, 但係老師猛叫我入左表先.  呢位老師將來會係收生, 設計課程有好大影響力, 而且佢真係非常好.  如果我個仔真係九月入學, 我會要求入佢個班.

我阿仔仲有一個面試, ims今個月尾.  montessori 一直係我嘅夢想, 而且我覺得阿仔好合適, 不過據聞學術好, 但始終係swck最有愛心, 我個女個班就有一個小朋友剛係ims轉來, 佢話swck 真係會教小朋友做人, 對人關心, 有愛心, 老師會留意小朋友社交問題同發展.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

reneeleung 發表於 12-2-3 15:01
我都會入表, 但$9200真係有點...... 代價真的大.  

另一方面, RYAN今個月5歲,我開始教佢中文.  ...

如果一個小朋友, 一年學費10萬左右
唔駛供樓的話
你地2公婆會月入幾多先俾佢讀?

我諗每個人情況唔同, 好難一概而論.  要視乎供樓/租屋開支, 洗唔洗供養父母, 其他洗費.  呢d真係要自己計數.  其實你可以咁諗, 如果入直資, 除左學費, 好多學校都要額外補中英數, 又要小朋友學好多野, 十項全能, 錢到時間都花唔少.  入is, 起碼應該唔洗補英文, 數就睇你自己要求. 中文可能要補, 或自己教都得.   我而家都有上門中文老師, 主要係keep住普通話, 寫字認字我都係自己教, 好處係冇主流學校咁癲, 我可以跟住我個女能力同性格去教, 因為佢都唔係善男信女, 肯坐定定寫字讀書.

PCMW  agree  發表於 12-2-9 15:41

醒目開學勳章

小學仲有幾年.
要睇下到時點
我地冇咩大洗費
只係唔可以事但一個失業

回復 elmostoney 的帖子

我都係咁諗, 小囡依家將會去KCIS , 咁中英我都唔會"補" 了, 課外活動諗住一運動一術科就算了, 假日多留時間作family time!

回覆:Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止

Have you looked into 蔡繼有on Kowloon side.  It is a non profit private school and primary school fees are only $55000 as stated on their website.  I heard that they use strictly English and mandarin for teaching which is what I am looking for.

簽名被屏蔽

蔡繼有我有親友讀過, 曾幾何時我都有諗過, 不過佢地都有一定要求, 教法可能生動d, 語言上係英普, 但對小朋友要求學術程度會比較接近本地學校.  如果你個小朋友係要時間慢慢先perform到, 學校未必太配合, 因為 LS就係要小朋友埋位就做到野.  我位親戚個小朋友唔係行為有問題, 就係學術上跟唔上, 比佢地迫住退學.

PCMW  plk的學校講到尾都一定係成績,成績唔好乜都唔洗講.  發表於 12-2-9 15:43

reneeleung, 你真係好媽咪.  despite everything, 有d野我都hold out唔到, 都有後悔要阿女太早做.  而家對阿仔我鬆好多, 但係現實真殘酷, 佢去考ESF, 要佢提筆寫自己個名, 佢而家先係四歲一個月左右, 去 面試時佢剛四歲咋.  不過我又咁睇, 小肌肉係可以訓練嘅, 係我唔訓練佢.  其實我好想佢係montessori完成幼稚園, defer一年做大仔先入year 1.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題