用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

上網可下載報名表

http://www.generations.edu.hk/admissions/admission-procedure/
   18    0    3    0

elmostoney,

想請問你知唔知 ICA既中文比重? Thanks

每日一節, 同ESF一樣. 程度未知,不過會分兩個stream,據聞搵緊design esf中文program嘅人設計課程, 但係讀任何國際學校, 如果期望小朋友有咁上下程度, 都係要自己補.  

我個女以本地學校計, 今年讀k3, 我地主要靠屋企教, 暫時都唔太差, 佢都學左400+中文字, 會寫五六十個 (唔計自己個名同一至十中文數字)

你囡囡好叻呀!

我都明白中文要自己補, 但我係擔心佢好似swck咁, 中文只佔10%, 如果每日一節我已經覺得好好

我知佢跟NIS個curriculum,等我搵日研究下先, 我擔心對升中學或大學有影響

回覆:elmostoney 的帖子

一講SWCK 我又join 大家

唔知佢小學學位多唔多?收完SWCK 學生後仲會有幾多位?

我個仔已經入左k讀得好好,冇必要唔想轉,但我又擔心唔讀SWCK 以後好難入到佢primary.

Will school fee be same as NIS, i.e. $76,000+?
And, capital levy of $7,000?
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

醒目開學勳章

請問小學學費包唔包埋lunch?

Oh, I just saw the announcement on school fees: $85,000 per annum...

Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

我諗冇小學包lunch, 最多係可以參加佢地個lunch program, 不過我諗多數唔會提供, 同ESF小學一樣, 都應該你自己帶lunch.

我唔知將來會唔會難入, 以常理來講, 而家唔夠國際學校學額, 應該都幾hot. 不過因為冇中學, 而且係新校, 咁梗係冇esf 咁難入.  佢地幼稚園學額係比小學多, 因為暫時一年只開兩班, 但幼稚園應該有三班.

佢地有計劃開中學, 所以而家收生只收到三年班, 而唔係一開到六年班, 就係想慢慢攪埋中學, 等小學可以一路接上去, 但係呢d好難講接唔接得切.

其實我個女學習麻麻, 不過我地好堅持, 唔好放棄最重要, 唔係學中文係一定唔成.

是否有全新校舍? non-profit making intl school? how about the ratio of non-Chinese in KG section?

簽名被屏蔽

係, 真係幾貴...

計埋levy要$92000, 搭埋校車起碼加多$10,000.  我都兩個呀.  

個人經驗, 我以前都諗緊呢間學校我自己鍾意與否, 所以只報兩三間, 跟住先發現, 學額真係好缺, 根本唔係我地可以揀.  當然, 如果純睇我個女而家呢班一年班, 我覺得辦得好好,, 所以真係好幸運.  因此我奉勸各位媽媽, 真係要報多幾間, 唔好為好多細節去左右自己決定.  ICA報名費$900, 係國際學校中, 算係ok啦, 我幫兩個報左SIS, 大拿拿$2500一個, 兩個就係$5000.  有d野, 冇比較過, 唔知自己鍾意與否.  

Dear Elmostoney,

May I ask how you would choose between ICA, SIS, KCIS & GSIS?  Of course I fully understand that we may not get to choose at the end of the day given the keen competition.  But do you have any comments on the curriculum etc of some of these schools?  Usually, how would you compare without having attended these schools?  Thanks.  

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:我地只有ICA是唯一希望.+CAIS唔收,+ESF+WAI

原帖由 reneeleung 於 12-01-27 發表
我地只有ICA是唯一希望. CAIS唔收, ESF WAITLIST, RC打定輸數, 所以只有ICA. 可能係天意.
但一年成9萬, 不 ...
十萬係唔平,我都有兩個所以都要計清楚,因為一讀開就好難返

我們家只是一般平民百姓,只可選擇国際化的本地學校。

回覆:reneeleung 的帖子

Did CAIS mention why your child was rejected?

‹ 上一主題|下一主題