用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁 喇沙 點選
go

皇仁 喇沙 點選  

兩間都是好top 的中學,點排位好?

You can place the most favorite one as the first, then the less one as the second.
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

Which one should place first if only considering academics?

Both are good schools but have different style and culture. You should see which one fits your boy better.

簽名被屏蔽

兩間學校在學術方面都差不多。入是但一間都好好。
相反我會從交通、與小學的從屬性、宗教呢幾方面去考慮。

connielamyee  AGREE  發表於 12-8-13 16:55
crystalmami  同意!  發表於 12-3-9 14:05
yukico  同意, 既然兩校差不多, 交通便顯得重要, 中學生個個都埋怨唔夠瞓  發表於 12-3-9 12:27
:verycold: :verycold: :verycold:

Fong23fong 發表於 12-1-17 17:21
兩間都是好top 的中學,點排位好?

首選 聖若瑟英文書院 機會稍高。

Hi, Elbar,

你認為首選應聖若瑟英文書院,是否皇仁、喇沙相對較難入?
thanks

I think La Salle is better.

Why? campus, academics? sports? music ? or all round?

回復 Fong23fong 的帖子

好似聖和皇/沙唔同級數喎?
識小男生校內成績唔叻,可以話屎,係B2(元朗區某小學),雖然自行和大抽奬唔入,但最後扣門階段都收左,應該田徑項有D成績,但唔可以講係Top,入左聖!!!!

Fong23fong 發表於 12-1-17 22:19
Which one should place first if only considering academics?

兩間都是好學校, 入到是旦一間都開香檳

論學術成績, 學校歷史, 校風等等….. etc, 皇仁當然屬名校中的名校, 純論成績的話, 皇仁應該優勝過喇沙 (我個人覺得官立的皇仁在公開試成績上, 是唯一一間能超越頂級直資女拔萃和聖保羅男女的學校)

當然, 喇沙學術成績也絕對不差, 而且喇沙在學界體育上輝煌的成績, 這方面也是皇仁欠奉的

如果兩間都想報, 我覺得你應該親身帶仔仔參觀兩間學校, 用身和用心去感受一下兩間學校的分別, 每間學校都各有特色和傳統, 喇沙不需被皇仁化, 同樣地, 皇仁亦不需要被喇沙化, 各有各自家傳統,特色, 這個世界才有趣

lugano 發表於 12-1-27 15:43
兩間都是好學校, 入到是旦一間都開香檳

論學術成績, 學校歷史, 校風等等….. etc, 皇仁當然屬名校中的名 ...
完全同意!!

兩間都是叮噹馬頭,不如問吓囝仔喜歡那間。
小兒P5時(他現在F2)我自己去了QC開放日,印象是校風自由,學校放手讓學生自主。訪問Maths Society的一些攪手,好像是副主席(?F4),他說論Maths的公開比賽,LSC有一班底,好難鬥嬴。但他說到他下屆做主席時,他會攪多些training給師弟。好有志氣!
當年P6揀學校,因家在新界,太遠了,才沒有揀。

論自行學位,QC得4班,LSC有7班。LSC會否機會大些呢?

補充一點:上年(2010-2011)F1,以我所知,QC收了起碼一個Maths超勁的-韓xx,所以Maths是否一定不及LSC,視乎一屆屆吧!SPCC一個盧安廸,已可在公開比賽發揮巨大作用!

cowboymama 發表於 12-1-27 16:34
補充一點:上年(2010-2011)F1,以我所知,QC收了起碼一個Maths超勁的-韓xx,所以Maths是否一定不及LSC,視乎一屆屆吧!SPCC一個盧安廸,已可在公開比賽發揮巨大作用!
韓xx小學時Maths的確係超超勁, 但F2好似唔多見踪影...而QC好似得佢一件撐場,而lsc和qe就人強馬壯.

以平均成績計, 斷估qc可能好少少, 因為lsc會收多些sportsmen, 整體成績被拉低, 但前列精英(頭80), 應該分別不大.

redkoni  至於這屆的那位韓同學,似乎..當然"一山還有一山高",皇仁校風也很自由,小學時"靠谷"出來的佳績,在皇仁也不一定能夠適應,選校是否適合自己更為重要.   發表於 12-1-28 14:12
redkoni  這屆全級第一的那位才是神童,小學成績巳經是超超勁,簡直超班.其實皇仁收到的新生,成績上游那批人都算是超級,目前一定要比,喇沙會是較遜.   發表於 12-1-28 13:54

上年第一輪,阿仔就係選呢兩間,雖然兩間都收阿仔,但機制關係最入入左QC,兩間都是頂尖學校,但風格相信完全不同,以平民子弟出身的我,首選QC(雖然我住新界區),校風較純樸,重兄弟情,讀少一科宗教,以學生為本,學校給多學生頗大的自由度(有好有唔好,觀點問題),做慣跟得父母的可能唔鐘意,但亦是一個給予孩子成長的好機會。阿仔過左第一年輕鬆愉快的中一生活,鐘意留係學校多過係屋企~

請問是具備甚麼條件才可讓兩間都收呢? 是否名小學佔優? 而點可知道皇仁、喇沙兩間都收? 可否介紹皇仁面試情況、謝謝

如地點唔成問題, 我會揀QC, 因為喇沙有一大班都係由小學上, 一上中學已唔多唔少有黨派分, 但QC個個都一樣來自四湖五海, 少啲派系之爭!

Fong23fong 發表於 12-1-28 12:08
請問是具備甚麼條件才可讓兩間都收呢? 是否名小學佔優? 而點可知道皇仁、喇沙兩間都收? 可否介紹皇仁面試情 ...

特異功能,有就有,冇都冇辦法,
最起碼成績要達到他們要求,
最好有d數學獎係手,
我見自行入果班人人一大堆的。
QC係7月派位公報才知結果的,
至於LS,有機會2nd in的話自然會明白,不方便詳述。