用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 徵保母車 蘇浙2012年9月東區自組褓姆車重新召集
樓主: cheungco
go

蘇浙2012年9月東區自組褓姆車重新召集

josechan 發表於 12-1-17 09:37
你講開果條長樓梯令我諗起當年一單意外....有個爸爸抱住個小朋友行上, 上到尾心臟病發 ...
可唔可以揾翻段新聞attach埋封信比學校再考慮下!

見今晚訓唔著幫你地search 埋:
http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=123296
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100923/00176_019.html

引用:見今晚訓唔著幫你地search+埋:+http://www

原帖由 josechan 於 12-01-19 發表
見今晚訓唔著幫你地search 埋:
http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=123296
http://orientaldaily. ...
真係慘!

回復 josechan 的帖子

josechan,
我想問吓而家鯉景灣上車位係咪"京城喜膳"個位?
來回車程幾耐?
謝謝!!

各位, 我找了兩個褓姆車公司,一間是現在承包蘇浙各區褓姆車的舒太, 另一個是網上隨便找的吳叔叔, 舒太表示, 現在沒有車, 正在申請新車, 要等三月才知. 到時才考慮是否承接. 不過她呼籲各位家長幫忙向區議員反映, 現時校門外的一條私家路上有個位被幾條鐵鍊擋著, 令褓姆車不能上, 非常不便,希望當局可以拆去 鐵鍊,打風下雨天學童就可以行少幾步. 另外, 舒太說根據褓姆車條例, 褓姆車不可以讓家長跟車.  所以, 我建議到時多請幾個褓姆跟車.   至於吳叔叔, 他說要跟哥哥商量, 因為沒有車.  大家如有其他門路, 也請多打聽有沒有其他褓姆車公司願意承接.  找學童褓姆車都要好小心, 因為關係小孩出入安危

鯉景灣有兩個站, 一個就係"京城喜膳"個位, 多d人上, 另一個係wildfire 個位, 我住觀字, 所以就wildfire 上.
朝朝8:05上, 以我觀察, around 8:30就番到, 而且通常都係最早到既校車, 其他好多條route 都會遲到, H 線好少遲
放學 N班 放11:45, 校車12:05 就到站頭
details 可以refer http://www.kcs.edu.hk/files/scho ... 1-2nd-bustime-c.pdf
--> last page route H

Thx josechan,我都住觀字.......所以無校車要行出去撘小巴都幾係嘢!
Btw,我覺得好小人上嚟報到?!

Haha 呢道好似變咗鯉景灣討論區...

BTW,  如果你地settle 咗校車件事, 又決定讀N, 又係女仔, 又唔怕二手, 我可以(今年七月中之後) 免費送出兩條summer dress, one set of summer PE uniform, one winter dress, one set of winter PE uniform and a very new school bag. 鯉景灣交收 (of course), 有興趣 PM 我啦

引用:BTW,++如果你地settle+咗校車件事,+又決定

原帖由 josechan 於 12-02-01 發表
BTW,  如果你地settle 咗校車件事, 又決定讀N, 又係女仔, 又唔怕二手, 我可以(今年七月中之後) 免費送出兩 ...
你囡囡有更好offer,唔讀KCS K1?

更好既offer 就係K1 佢會番國際部果邊(KCIS)﹐成套校服到對襪都要換晒!

可唔可以俾我呀, 我有對孖女, 一定讀N班, 唔怕二手, 又住鯉景灣.
請聯絡我 9650 7787 (yee)

回復 yeeyu127 的帖子

傻妹, 唔好留電話響到呀, PM 傾啦

關於褓姆車, 有新進展. 高叔叔的褓姆車新學年會在將軍澳接載學童到北角蘇浙, 他說可以兜過來西灣河才上東廊到北角, 放學則先到西灣河, 再回將軍澳.  現在想再問問大家, 以下西灣河家長是否有興趣join這褓姆車? 高叔叔說要先統計人數再決定.  至於褓姆方面, 可能只得一位跟車, 高叔叔說他可以讓大人跟車(但沒有提及保險問題), 現在重新召集各位西灣河蘇浙上午家長, 以下人士如有興趣, 請PM我留電話: Yeeyu127 一個大人一個小孩; Kwanc9一對孖女, 我是cheungco , 暫時一個小孩, 共4小1大.  價錢未確定

回復 cheungco 的帖子

過埋柴灣得唔得?

回覆:蘇浙2012年9月東區自組褓姆車重新召集

我想join呀!家住西灣河權發附近,阿女會讀KCS K1 am。

回復 bbroy 的帖子

K1為何不直接坐學校提供的校車? 蘇浙只是表明新學年不提供N班校車服務, 但K1班應有校車的. 搭校車始終比褓姆車安全, 而且可以直接進入操場

cheungco 發表於 12-3-12 13:15
回復 bbroy 的帖子

K1為何不直接坐學校提供的校車? 蘇浙只是表明新學年不提供N班校車服務, 但K1班應有校車 ...
多謝提點,今日打了電話去KCS確認西灣河的上車地點 :),雖然和我的住處有距離,但還是可以接受。

呢排咁多新聞,真係好擔心,
學校應該再攪返校車。

引用:呢排咁多新聞,真係好擔心,學校應該再攪返

原帖由 jl914 於 12-03-12 發表
呢排咁多新聞,真係好擔心,
學校應該再攪返校車。
寫信比校長,講出家長的擔憂,希望佢會明白,喇沙小學的低年班就識避開d陌生人啫,N班的小朋友點識!