用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關又一村學校一問
go

有關又一村學校一問 [複製鏈接]

我喺討論區見到唔少人讚又一村學校,因為我個仔有下午offer,我亦好喜歡佢地既校舍,但有d問題想請教吓而家讀緊呢間學校既家長。

我個小朋友本身讀緊全日N班(並非名校),平日上英文堂既節數好少,又冇外籍老師,而且暫未有普通話(要上K1先有),所以想同佢轉過嚟,因為呢度話每日都有英文科,又有兩日普通話堂,希望佢可以接觸多點。但我擔心小朋友會唔會跟唔上,因為平日我只會用中文同佢溝通,而且佢比較怕醜,又唔主動,想知呢間學校既英文水平怎樣?

上次聽老師講,佢地好似逢星期二上課外活動班,咁如果想參加多一個興趣班,時間上唔知會點安排呢?

另外我想知呢度畢業既小朋友多數會考d咩小學呢?
   0    0    0    0

我的朋友兒子在又一村讀緊,我知佢有在外面學英文的!

剛收到學校通告.學校有(1)英語班(2)繪晝班(3)ballet (4)中國舞(5)跆拳(6)足球.
上午班, 可以 3:-4pm 上堂
下午班or全日, 就4:30 -5:30.*仲可以安排校車接送.

可惜,囡囡要午睡. 所以, 不能參加學校的興趣班.  我會自己安排,繪晝/英文等. 課外活動.

學校通告???? 是學校寄信來嗎???
點解我仲未收到既??

回復 joanne_ma 的帖子

咋日收到通告袋有課外活動通告, 或者你今日派.

你小朋友讀緊又一村???

回復 lutang 的帖子

又一村K1課程不深, 多數都跟得上. 我囡係12月細B都OK, 現在巳K2嘞(全日班).
每個老師都有愛心, 到現在我個囡K2, 老師間中晚上7点左右就打來跟進個囡在校情况 (這樣令我最欣賞).

又一村英文課程見仁見智, 我覺得OK. 名幼唔名幼, 現在D家長都出去學英文.......

回復 joanne_ma 的帖子

Yes, K2 whole day. :>
‹ 上一主題|下一主題