用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 女校vs男女校
go

女校vs男女校 [複製鏈接]

自己是比較希望女兒進女校,由幼稚園、小學、中學一路上去的,因為感覺上一般來說女校的校風、德育方面比較好一點(聲明:不是說男女校的不好!!);但是她姑姐(男女校的中學老師)非常不以為然,認為一路讀女校對心理等都不好,會不懂得跟異性相處,認為到中學才進女校比較好(或者先讀女校,到中學讀男女校)。。。各位有什麼想法?
   0    0    0    0

而家時代吳同,又多聯校、課外活動,其實女校、男女校分野無以前咁明顯。幾個考慮啦:
(1) 學校質素、校風 - 不少名校、教會學校都係女校,考到實讀啦。
(2)小朋友性格 
(3)父母意願 - 如果你好吳接受小朋友早拍拖,咁就選女校,男女校始終早d情荳初開。

我都有呢个concern, 雖然MS收咗英普班、但好希望另一间女校会收! 如果我个係仔, 就無所謂, 但我个係女, 仲要係靚女, 所以好担心 xp

簽名被屏蔽

我無讀過女校,但預科時同大學時,都有同讀過多年女校嘅同學相處過
sorry.. 溝通唔到!佢地有自己一種溝通方法..

仲有,要拍拖嘅,同讀女校定男女校無關!

LUCUSMaMa 發表於 12-1-9 16:32
我就同你相反想法, 如我果個係女, 我一定唔會比佢讀女校, 因我自己讀過短時間, 真係幾頂唔住D同學既思想,  ...

我同你既想法一樣, 堅持唔讀女校. 幼稚園&小學一定唔會考慮

如有得選擇,幼、小學我揀男女校,中學先揀女校。

簽名被屏蔽

回復 evachan717 的帖子

靚女多男同學追是一件好正常的事情,但如讀女校...我現在在街上碰見一些TomBoy和正常女學生拍拖,我比較傳統,還未接受到這些事情發生在小女身上,想吐!但是,現時大部份名校都是男或女校,天意弄人!

我自己中學讀女校, 除非係一間好叻既學校, 否則我唔會比個囡讀女校, 雖然讀書時唔覺有同性戀, 只係會出出入入都拖住手(自覺係好friend果種), 同學間會玩得好粗魯, 好癲.. 但對比我老公既校園生活, 我又覺得佢精彩好多, 其實我地最好既朋友好多都係以前d同學, 所以我都唔想亞囡成長階段既朋友只得女仔

小曳人  係呀,女校d女仔講嘢"過火"d架!我地講得唔講得嘅嘢,佢地都講得出口!  發表於 12-1-10 11:47

我以前好抗拒讀女校,但而家反而俾囡囡讀女校。其實而家時代已經唔同左。以前我地除左同學外,根本冇太多機會接觸其它人。但而家D 家長會安排仔女去學野,又補習,根本小朋友可以從多方面接解不同層面的人同異性,唔需要局限喺學校學習同異性相處。另外,而家既小朋友太早熟,小學階段俾少D 機會佢地接觸異性,專注讀書都未嘗不可。

咁到中學,就真係要睇番小朋友性格同意願。我C6 有個表妹小學讀女校,但中學都轉番讀男女校,因為佢性格男仔頭,真係同D 女同學相處唔黎。就算而家讀中學,佢都係鍾意同男同學玩多D。

同意"其實我地最好既朋友好多都係以前d同學, 所以我都唔想亞囡成長階段既朋友只得女仔 ", 我中學是讀女校,現在完全無要好的男仔朋友,男同事就有好多,但同D中學同學比,只係萍水相逄的朋友,不算是要好,中學階段小了男仔,真係好似小左D野,中學是成長同學相處的地方,一日幾個鐘頭困住,但到了大學,大家上完堂就自己,已經無機會同異性慢慢相處了

我本人就係幼稚園小學中學都係女校的人版。
幼同小無乜大問題,只係呆d (都同天主校學校有d 關係) 。到中學時,由於我校校風好,有部份係無咁乖但我所認識的同學都係好正常及成績唔錯的。但係我真係好羨慕男女校有正常社交。我係從未經歷過10歲左右覺得男仔好煩的階段,感覺係有d 野無經歷過。而家回想,又好在中學時沒有男同學,因為真係會影響讀書。我好好彩,中學會考成績ok原校可升中六。
一直女校的影響係到大學時: 真係好易拍拖囉。俾我揀,我而家唔會特定一定入女校或者一定唔入。隨緣啦。

現在香港的出名的中學,很大一部分是女校或男校,除去將來參加大抽獎,最好的辦法是現在從幼稚園開始就讀同一學校(附屬也好,聯繫也好),而自己心儀的中學都基本上全是女校,所以也自然會將相關幼稚園作為目標。。。現實就是如此!!。。。題外話: 自己是男女校出來的,對男女同學的問題反而沒有什麼特別的想法,因為跟男同學也好,女同學也好,都是自然而然的相處(對與女同學基本上跟對與男同學相處是沒有任何分別的。。也就是基本上都是將女同學當作男同學來相處。。哈哈);而自己的最好朋友也都是中學和大學的同學。

簽名被屏蔽

我由細到大都係讀男女校,但可能性格問題,同我最好既中學同大學朋友都係全女班 (咁當然而家Gathering 大家都會帶埋另一半同仔女出黎)。我覺得冇需要為左要學習同男仔相處而選擇讀男女校,但我同意讀男女校可以喺長大後有 "那些年" 的回味。

都係嗰句,睇番小朋友意願同性格最重要。

醒目開學勳章

我有朋友都叫我考慮清楚係唔係俾個囡入女校, 仲要係咁細個就入女校. 因為 佢都係傳統的名女校出來, 以前係學校D女仔玩得好癲的, 掀裙, 彈bar 帶, 都有. 因為, 無男仔, 更加肆無忌憚咁玩. 唔係好似我諗得咁斯文的. 我都係煩緊, 因為, 我心儀的個2間都係收女仔為主.
我有另一個朋友, 直情無幫個囡報女校, 話希望佢人際關係無咁單向. 唉… 真是令人煩惱..

有咁多媽媽話吳識同讀女校的人相處,以前真系無想過會有這個情況。

哈,我唔覺得我自己同我身邊讀女校的人咁難相處,而我亦唔會將我朋友分開為男校定女校。就算好似我,幼小中都係女校,到大學出黎做野咪又係有男有女。其實唔駛咁煩惱,我唔會因果間學校係女校就唔同個女報囉,為左呢樣野就抹煞小朋友入好學校的機會,唔值得。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題