用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 DBSPD 2012/13 新生傾偈会
樓主: rossimak
go

DBSPD 2012/13 新生傾偈会   [複製鏈接]

teaflower, 請問金倫定世光校服質料較好?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

BabyHilary 發表於 12-6-5 23:22
teaflower, 請問金倫定世光校服質料較好?
我自己就選擇左金錀

Dear all, glad to meet you all here!! My son Carlton has admitted to G1. Pls let me know if there is gathering . Thanks!

回復 teaflower 的帖子

你覺得金錀質料ok嗎? 會唔會好快起毛粒? 因為以前學校有2間供應商, 好明顯一間質料係好快殘, 外套起哂毛粒, 另一間質料好好多!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回復 AussieBoy 的帖子

I have done so, much depend on number of students taking school bus from my side Ma On Shan or Shatin to DBS.  Considered there might be no direct route between two areas to DBS.  It will be solved in the coming up parent's talk session.

BabyHilary 發表於 12-6-6 00:01

你覺得金錀質料ok嗎? 會唔會好快起毛粒? 因為以前學校有2間供應商, 好明顯一間質料 ...
夏天校服的話, 我大仔三年都係著金錀出品, 無買過世光的。但今年件裇衫個領位唔係好得, 皺得好厲害, 但過去兩年都好得的, 我諗係批批材料唔同掛

ylmum 發表於 12-6-6 10:14
teaflower 謝謝你的訂書link , 你真好人 , 我都是online 訂書好了! 想請問學樂器是否一定要學學校指定list ...

唔駛客氣, 互相幫忙

其實學校真係無指定樂器的, 學校主張一樂器一運動, 有學就可以的了....

BabyHilary  如果一體一藝足夠我都希望小朋友可以專注d發展, 特別係樂器須要長期每天練習!  發表於 12-6-6 12:48

Thanks teaflower! 我去金錀睇睇先!

Thanks Rossimak

ylmum 發表於 12-6-7 09:40
teaflower, 我見往年英文有textbook 是 Macmillan 出版社 , 但今年的書單就沒有, 是否英文真的不需要買 tex ...

Hi, 我都係睇到書單先發現原來今年G1唔駛買英文Textbook
書單無叫買,相信係唔駛買的...純粹我自己意見, 一直用開的英文課本又真係唔係幾理想

我猜測學校會自己出一D教材來教文法, 一直都係咁做的

至於駛唔駛出去補Grammar, 則視乎每個小朋友的能力同埋家長的睇法決定, 我自己就無出去補, 只係買D街外練習俾小朋友做咋

放鬆D, 唔駛咁緊張嫁, 學校的學習氣氛相當輕鬆愉快的

回復 ylmum 的帖子

不是,但學校很鼓勵,每年都會有樂團成員示範及介紹各種樂器予新生認識,學生可自由選擇

我買咗世光啦, 因為佢d質料好d, 恤衫挺d!

回覆:littlepang_lau 的帖子

世光 D 質地好好,我小兒幼稚園 D 校服都是佢地到買。

想提下大家"世光"既冬天TRACK SUIT比"金錀"靚好多.
因為我2間都有買過,真系差好遠,加上我老公系做TEXTILE生意,佢都話世光好好多.可以說一分錢一分貨......

回復 ylmum 的帖子

不計分的

有時間的話, 每日同小朋友一齊入去網站睇一篇文章, 答幾題問題, 唔錯吖

大家好,我仔仔都係讀緊G1,想訪問下大家,月尾考試,大家諗住點樣同仔仔溫書?據聞功課淺,考試係深,我都唔知點預備好,雖然唔計分啫...
‹ 上一主題|下一主題